Eladó a krematóriumprojekt

– Első látásra egyszerű elszámolási vitának tűnik az eset, de valójában hűtlen kezelés áll a háttérben – állítja Bősze Ferenc ügyvéd, akinek a feljelentése alapján a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nemrég nyomozást indított a városlődi krematóriumprojekt kivizsgálására.

A Bakony szívében, a 8-as és a 83-as főutak csomópontjától nem messze található az a 3100 négyzetméteres külterületi ingatlan (rajta egy 260 négyzetméteres fő- és egy 70 négyzetméteres melléképület), amelyet egykor a Matáv épített a közelben lévő átjátszó adójának karbantartóbázisául. Miután az adót elbontották, az épület fölöslegessé vált a cég számára, az ingatlant 2007-ben értékesítették, így került Csőbör Károly farkasgyepűi polgármester tulajdonába. Az ingatlan közművesített, ugyanakkor az egy kilométeres körzetében nincs lakóház, így ideálisnak tűnt egy hamvasztó kialakítására.

A dokumentumok tanúsága szerint a közel nyolcmillió forint értéken nyilvántartott ingatlan apportként került be a farkasgyepűi polgármester érdekeltségébe tartozó Pannon Pax Team Kft.-be, amely megkezdte egy krematóriumprojekt előkészítését. Az elmúlt években a kft. elkészítette az átépítés terveit, beszerezte a hamvasztó létesítéséhez szükséges jogerős engedélyeket, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán 43 millió forintos európai uniós támogatást szerzett a beruházáshoz. Tavaly februárban a cég megbízást adott két magánszemélynek arra, hogy keressenek vevőt a projektre, a szerződésben pedig kikötötték: amennyiben a segítségükkel sikerülne azt értékesíteni, a 30 millió forint fölötti összeg a megbízottakat illetné.

A megbízottakat képviselő Bősze Ferenc szerint ügyfeleit becsapták.

– Pedig sikerrel jártak: tavaly áprilisban rávették a krematóriumprojekt megvásárlására a Veszprém megyei kórházat. Az elszámolásra mégsem került sor, mivel 2011 augusztusában a kórház elállt a projekttől. Ügyfeleim csak idén tavasszal szereztek tudomást arról, hogy a kórház tulajdonában lévő Vemesz Kft. végül mégiscsak megvásárolta a Pannon Pax Team Kft.-t, benne az ingatlant és az előkészített projektet. Amikor szóvá tették a farkasgyepűi polgármesternek, hogy elmaradt az elszámolás, azt a választ kapták, hogy az üzlet nem az ő segítségükkel jött létre.

A vita a feljelentés és az elrendelt nyomozás miatt a rendőrségen folytatódik, ám ennél érdekesebb, hogy miként alakult a projekt sorsa. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója kérdésünkre elmondta, a krematórium megépítése mindenképpen indokolt lenne, hiszen a megyében nincs ilyen létesítmény, miközben folyamatosan emelkedik a hamvasztásos temetések száma.

– A kórház vállalkozási tevékenységeit ellátó Vemesz Kft. 75 millió forintért vásárolta meg a Pannon Pax Team Kft.-t, de néhány hónappal később felfüggesztettük a projektet – mondja Rácz Jenő. – Ennek az volt az oka, hogy tavaly nyáron kiderült, 2012 januárjában az intézmény a megyei önkormányzattól átkerül a magyar állam fenntartásába, márpedig nem rakhattunk egy ilyen beruházási kötelezettséget az új tulajdonos nyakába. Meg akartuk várni, hogy miként dönt az állam.

Az átvett intézményeket irányító GYEMSZI csak idén júniusban tette egyértelművé, hogy nem kívánja megépíteni a városlődi hamvasztót. Ezzel a 75 millió forintért megvásárolt Pannon Pax Team Kft. a „kórház nyakán maradt”. Bősze Ferenc szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, mivel az uniós támogatás 2012. december 31-én elvész, mint ahogy az átépítés tervei és az engedélyek sem érnek egy fabatkát sem, ha végleg meghiúsul a hamvasztóprojekt.

– Marad az üres ingatlan, amelynek az értéke önmagában a nyolcmillió forintot sem éri el – teszi hozzá az ügyvéd.

Kropf Miklós, a Vemesz Kft. ügyvezetője szerint ez a számítás hibás, ugyanis a kórházi cég árulja a projektet, ami még mindig megvalósítható.

– Az tény, hogy ha szeptemberig nem találunk vevőt, az uniós támogatás elveszhet, akkor pedig a beruházónak jóval hosszabb megtérülési idővel kell számolnia. Viszont a hamvasztásos temetések száma a következő években várhatóan tovább emelkedik, így egyre nagyobb lesz a piaci rés, ahová előbb-utóbb be fog törni egy olyan temetkezési vállalkozás, amely ma még talán ellenérdekeltnek érzi magát abban, hogy elinduljon az olcsóbb szolgáltatások irányába. A városlődi projekt értékét nemcsak az uniós támogatás adja, hanem a megszerzett jogerős építési engedélyek is.

Ennek ellenére a vevőszerzés nem tűnik egyszerűnek. A Vemesz Kft. már tárgyalt temetkezési cégekkel – egyelőre sikertelenül –, valamint felajánlotta a veszprémi önkormányzatnak, hogy a kórház által használt egyik parkoló tulajdonjogáért cserébe átadják a megyeszékhelynek a városlődi ingatlant. Porga Gyula, Veszprém polgármestere kérdésünkre azt mondta, megfontolták az ajánlatot, de úgy találták, hogy az a város számára nem járna előnyökkel.

Bősze Ferenc szerint lényegtelen, hogy eladható-e még a Pannon Pax Team Kft., a hűtlen kezelés már akkor megvalósult, amikor a Vemesz Kft. közpénzből megvásárolta, mivel valójában a töredékét érte annak, amit kifizettek érte. Rácz Jenő ellenben úgy véli, semmilyen kár nem keletkezett, mert előbb-utóbb vevőre talál a városlődi krematóriumprojekt.

A városlődi ingatlan. A veszprémi kórházigazgató szerint előbb-utóbb megtalálják a vevőt
A városlődi ingatlan. A veszprémi kórházigazgató szerint előbb-utóbb megtalálják a vevőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.