Megpecsételt felmondottak

„FIGYELEM! Munkavállaló által szándékosan okozott kárral kapcsolatosan vele szemben kártérítési eljárás van folyamatban” – ezzel a felirattal ütöttek saját készítésű pecsétet vörös festékkel a Neo FM felmondott dolgozóinak kilépőpapírjaira. Vagyis ha a 26 rádiós új munkát is találna, a munkáltató ezzel a felirattal találkozna. Így próbálja megfélemlíteni a felmondott rádiósokat Medveczky Mihály, a Neo új tulajdonosa Berényi Attila volt vezérigazgató-helyettes szerint.

Berényi Attila lapunknak – a felmondott dolgozók nevében – azt nyilatkozta, hogy valójában nem indult ellenük kártérítési per, ezzel csak fenyegetődzik a tulajdonos.

A 26 neós múlt hétfőn mondott fel, miután hónapok óta nem kaptak fizetést az amúgy csődvédelem alatt álló, a médiahatóságnak nyolcszázmillió forinttal tartozó Neo tulajdonosától, aki öt forintért vásárolta meg az eladósodott céget a közelmúltban. A felmondott rádiósok kedden kapták meg a kilépőpapírjaikat, amihez Medveczky Mihály egy levelet mellékelt. Ebben a volt vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a tulaj arra hivatkozik, nem adták át a munkát, a munkavégzéshez szükséges kódokat, amivel fel nem becsülhető mértékű kárt okoztak a Neónak. A pecsétet, ami egyébként nem hivatalos, az összes oldalra ráütötték. Ezzel szemben Berényi elmondása szerint a dolgozók még korábban, amikor bérük kifizetésére szólították fel a vezetőséget, majd a múlt heti felmondólevelükben is leírták, hogy várják annak közlését a tulajdonostól és a vezérigazgatótól, hogy kinek mikor és hol tudják átadni a munkához szükséges információkat, ezzel azonban a tulajdonos nem élt. Azért sem okozhattak kárt a rádiónak, tette hozzá, mert amikor felmondtak, két napra felvett adást készítettek, vagyis minden feltételt megadtak, hogy az adást folytathassák. (Nem véletlen, hogy az adás – megszakításokkal bár, de – hallható – a szerk.) „Ezek szerint továbbra is ingyen kellett volna dolgoznunk, sőt még az fizessen, aki távozni mer?”

Ezzel az akcióval a tulajdonos Berényi Attiláék szerint arra játszik, hogy kárigényre hivatkozva ne kelljen kifizetnie az elmaradt béreket és hátralékokat, amit a törvény szerint a felmondott munkavállalók kilépésekor meg kellett volna tenni.

A tulajdonos húzására a dolgozók jogi képviselői hivatalos választ fognak adni, de Berényi megfogalmazásában a kollégái nem bíróságra szeretnének rohangálni, csak a bérükhöz szeretnének hozzájutni, és hátuk mögött tudni az egész történetet; „elegánsan távozni – de nem így”.

Medveczky Mihályt lapzártánkig nem tudtuk elérni.

Gazsó L. Ferenc távozott

Közös megegyezéssel szűnt meg Gazsó L. Ferencnek, az MTVA tartalom-előállítási vezérigazgató-helyettesének, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt.-nél betöltött Kossuth Rádió intendánsi munkaköre – közölte az MTVA kommunikációs igazgatósága. Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az intendánsi feladatok ellátására Pásztor Zoltánt kérte fel. A Gazsó L. Ferenccel való szakítást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál megnövekedett szakmai feladataival indokolja a közlemény. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.