Tehetetlenek a hatóságok a Kuruc.infóval szemben

Közösség elleni izgatás gyanújával nyomozást rendelt el a rendőrség a 97 éves Csatáry László egykori csendőrparancsnok ellen tüntető antifasiszta aktivisták feljelentése nyomán, miután a Kuruc.info nevű szélsőjobboldali internetes portál a megmozdulást követően egyik írásában 100 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki a legtöbb „zaklató zsidót” azonosítja.

Az antifasiszta aktivisták egy csoportja azután követelte a férfi lakása előtt a hatóságok fellépését, hogy brit újságírók budapesti lakásán megtalálták az egykoron távollétében Csehszlovákiában halálraítélt Csatáryt. A tüntetésről készült fotók és videofelvételek felkerültek a Kuruc.infóra azzal a címmel, hogy „Keressük a 97 éves Csatáry bácsit zaklató zsidókat (nyomravezetői díjjal) – hét antimagyart már beazonosítottunk”. A portál több aktivista telefonszámát, Facebook- és iwiw-profilját is közzétette.

A megmozdulás egyik szervezője a felhívás közzététele óta nem mer kimozdulni otthonából a nagyszámú és egyre durvább mocskolódó üzenetek és fenyegetések miatt. Telefonját is csak félve veszi fel. A Facebookról pedig törölte magát. Szerinte a Kuruc.info kifogásolt cikke kimeríti a közösség elleni izgatás és a személyes adattal visszaélés törvényi tényállását is.

Információink szerint több kerületi kapitányság is kapott feljelentést az ügyben, az eljárást hamarosan központi hatáskörbe vonják, és a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya folytatja majd le a nyomozást.

Szijjártó Péter miniszterelnökségi államtitkár a napokban az Egyesült Államokban tett látogatásán ismételten kérte az ottani hatóságoktól a Kuruc.info szerverének lekapcsolását. Kérését a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára tekintettel azonban elutasították, ahogy azt korábban, az akkor hivatalban lévő kormányok hasonló tartalmú kéréseivel is tették. A Belügyminisztérium névtelenséget kérő illetékese azt közölte, hogy a tárca a Kuruc.info ügyében kérte már az FBI, a CIA, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma és a budapesti amerikai nagykövet segítségét is. Tájékoztatták őket arról, hogy a magyar hatóságok szerint a Kuruc.info milyen bűncselekményeket valósít meg tevékenységével.

Csatáry a kassai gettó parancsnoka volt, e tisztségében mintegy 15 700 ember deportálásában vett részt. A Simon Wiesenthal Központ az egyik „legfontosabb” még élő háborús bűnösként tartja számon. Feljelentésük nyomán a Budapesti Nyomozó Ügyészség még tavaly ősszel nyomozást rendelt el ellene háborús bűntettek gyanújával, de csak a múlt héten, a The Sun leleplező cikke, valamint a lakása előtt tartott antifasiszta tüntetés után hallgatták ki gyanúsítottként.

A The Sun írására a főügyészség múlt hétfőn még úgy reagált: az nem tartalmaz új információkat. Ezen az estén került sor a Kuruc.info dühét kiváltó demonstrációra Csatáry lakása előtt. Lapunknak az egyik tüntető elmondta, hogy a neonácik ilyen heves reagálása utólag is a demonstráció jogosságát igazolta.

Csatáryt „emberek törvénytelen megkínzásával elkövetett háborús bűntett” elkövetésével gyanúsítják. Korára tekintettel nem tartóztatták le, házi őrizetbe került.

Az antifasiszta demonstráció egyik szervezője több fenyegető üzenetet kapott
Az antifasiszta demonstráció egyik szervezője több fenyegető üzenetet kapott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.