Több mint százmilliós veszteséggel zárt a Táncsics Mihály Alapítvány

Tartalékolnak az ínségesebb időkre az MSZP pártalapítványánál, a helyi szervezetektől beérkező pályázatok elbírálásával és kifizetésével is egyelőre megvárják a pártok állami támogatása, pontosabban azok tervezett megvonása kapcsán felvetett kormánypárti elképzelés végleges sorsát – tudta meg a Népszabadság.

A kormány által benyújtott jövő évi költségvetési javaslatban mégis az szerepel, hogy az öt parlamenti párt és a parlamenten kívüli MDF pontosan ugyanannyi pénzt, összesen 3,8 milliárd forintot kapjon az államtól, mint 2012-ben. A költségvetésből azonban még képviselői módosító indítványok „segítségével” bármikor, részben vagy akár teljes egészében kikerülhet a pártok állami támogatása.

A kormánypártot nem érintené különösebben érzékenyen az állami apanázs megvonása, az MSZP-nek viszont be kell rendezkednie a forráshiányosabb időszakra. A szocialisták Táncsics Mihályról elnevezett pártalapítványa 2010-ben még hetvenötmillió forintos nyereséggel zárta az évet, ez elsősorban még annak volt betudható, hogy az előző ciklusban – a párt erősebb parlamenti részvétele miatt – nagyobb arányban részesedett az állami forrásokból. Ugyanakkor már a választási vereség után megkezdődött a spórolás a pártnál: radikálisan csökkentették a kiadásokat, átalakították a költségszerkezetet, az alapítvány kisebb irodába költözött, értékesítette feleslegessé vált eszközeit, elbocsátotta tizenkét munkatársát és jelentősen mérsékelte a Kapcsolat.hu portál működtetésére szánt összeget, ahogyan jóval alacsonyabb lett az igazgató fizetése is.

Tavaly a Táncsics Alapítvány már 128 millió forintos veszteséggel zárt, a kiadásokat így kénytelen volt a tartalékokból finanszírozni. A szervezet kuratóriumi elnöke 2011 októberéig Gyurcsány Ferenc volt, helyét a DK-kiválása után Szabó Vilmos egykori külügyi államtitkár vette át. A Táncsics tavaly már „csak” 260 millió forint költségvetési támogatást kapott a korábbi évi 400 millióhoz képest.

Úgy tudjuk, az alapítvány vezetése idén több korábbi programot is „jegel”. Ettől függetlenül a Kapcsolat.hu portál és a Táncsics Akadémia is újragondolásra szorul. Forrásaink szerint a Kapcsolat.hu beleolvad majd az MSZP – ősztől állítólag szintén új formával és tartalommal induló – internetes felületei közé. Az Akadémia egyelőre szintén szünetel, a szakmai képzések és oktatási feladatok koordinálását Balogh András volt elnökhelyettesre bízták, aki a legutóbbi tisztújításon vezetői tisztség nélkül maradt. A kuratórium egyelőre a helyi szervezeteket is türelemre intette, a beadott pályázatok elbírálását az állami források bizonytalansága miatt elnapolták. Ugyanakkor koncentrált forrásfelhasználásra készülnek, azaz a jövőben kevesebb ügyet, de jelentősebb mértékben kívánnak támogatni. Az elmúlt hónapok során mindenképpen komoly előrelépések történtek abban, hogy a Táncsics külhoni kapcsolatai jelentősen megerősödtek; számos új együttműködés jött és fog létrejönni a környező államok baloldali pártjainak szervezeteivel és a már meglévő uniós partneralapítványokkal.

Orbán Viktor május közepén, a Fidesz választmányi ülésén vetette fel, hogy a gazdasági helyzet miatt meg kellene szüntetni a pártok 2013-as és 2014-es költségvetési támogatását. Méltányolandó kérésnek nevezte, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben a pártok a tagdíjakból és adományokból tartsák fenn magukat két éven át. Egyik fideszes forrás lapunknak akkor azt mondta, hogy ez a felvetés népszerű lehet a választók körében, ezért Orbán Viktor 2014-es kampányának az építését szolgálja. Az ellenzéki pártok azonnal tiltakoztak, demagógnak nevezték a javaslatot, mert az állami támogatás megszüntetése azt hozhatná magával, hogy a pártok kiszolgáltatottá válnak az őket finanszírozó gazdasági érdekcsoportoknak. Az LMP-s Karácsony Gergely ehhez hozzátette, hogy a pártok támogatása összesen is csak annyi, „amennyit Simicska Lajos tavalyi osztalékként kivett a Közgépből”.

Bespájzol a Fidesz is

Annak ellenére, hogy a parlamenti mandátumarányok miatt meglehetősen testes, több mint hatszázmilliós állami támogatást kap évente a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért meglehetősen szolid támogatási politikát folytatott az elmúlt időszakban. A társszervezeteknek alig több mint százhetvenmilliót juttatott, így például a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a Nyugdíjas Polgári Egyesületnek vagy a Magyar Szemle Alapítványnak. Gyakornoki programra egymilliót, külkapcsolatokra harmincmilliót fordítottak. Kutatásokra tizenkilencmillió ment el, rendezvényekre és konferenciákra további huszonkettő, például jutott pénz a Holdvilágárok Alapítvány Árpád-pajzs című rendezvényére, és a Fidelitas ifjúsági és közéleti akadémiájára is. A Fidesz–Magyar Polgári Szövetségnek, mint pártnak egyébként tavaly a tagdíjakból több mint százmilliós, az állami támogatással együtt egymilliárdot is meghaladó bevétele volt. Adományokból és egyéb támogatásokból további közel negyvenhatmillió forint jött össze, érkeztek befizetések többek között önkormányzatoktól és kft.-ktől, illetve fideszes EP-képviselőktől is. Deutsch Tamás például kerek egymillióval támogatta pártját 2011-ben. A legnagyobb összeget a siklósi Kalmár László fizette be a Fidesz kasszájába: összesen hárommillió forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.