Nyilvános várólista: Nem igaz, de legalább van

Legalább annyi kérdést ébreszt, mint amennyire választ ad a kórházak központosított internetes várólistája, amit néhány napja a nagyközönség is böngészhet az egészségbiztosító honlapján (https://jogviszony.oep.hu/varolista_pub/). A három fő menüpont segítségével elvben egyébként bárki megtudhatná, hogy az adott kórházban mikor kerül sorra, csakhogy a helyzet az, hogy a listának nincs túl sok köze a valósághoz. Ez a hiányosság egyébként a böngészéséből is meglehetősen gyorsan kiderül.

Az „utolsó tervezett műtét időpontja” rubrika alapján például több olyan kórház is van, ahol egy hónapja vagy két hete egyetlen műtétet sem végeztek, miközben bőven van várakozó betegük. Hogy pontosan mi történt az ilyen intézményben, a legutolsó, a hetekkel ezelőtt elvégzett műtét óta, azt csak találgatni lehet: talán elfogyott a műtéti keret, de az is lehet, hogy fölmondott a sebész, és azóta nem találtak másikat. (Erre az egészségbiztosító sajtóosztálya sem tudott magyarázattal szolgálni.)

Vannak más furcsaságok is: e lista szerint például a Kecskeméti Megyei Kórházban hiába nincs várakozási idő a csípőprotézis-műtétre, mégis van 153 sorban álló betegük. Hasonló baj van a váci kórházban is, csak ott meg épp fordítva, mert egyetlen várólistásnak kell 135 napot várnia a csípőprotézis-műtétre.

A szentesi kórház pedig 2019-re vesz már csak előjegyzésbe e műtétre beteget, miközben csak 609 várakozójuk van a listán. Ha az így lenne, akkor a gyakorlatban az azt jelentené, hogy Szentesen évente alig több mint 80, havonta pedig 6-7 ilyen műtétet végeznek el, ez pedig nagyon kevésnek számít ahhoz, hogy a beteg biztos lehessen abban, hogy ott valóban biztonságosan végzik ezt a beavatkozást. Kérdés az is, van-e olyan beteg, aki elfogad hétévnyi szenvedést, miközben azt sem tudni, hogy a ciklusonkénti rendszerátalakítási kísérlet után lesz-e még ott kórház vagy sebész.

Komolytalannak ítélték egyébként a legújabb elektronikus várólistát maguk a kórházi igazgatók is. Többen is azt mondták munkatársunknak, hogy manapság mindössze egyetlen hiteles várólistája van az egészségügynek, s ez a szervátültetetteké. Az összes többi „valami, amit elbír a papír, mert be kellett írni”. Még egy osztályon belül is más a sorra kerülés ideje annak, aki a főorvoshoz és más annak, aki az osztályos orvoshoz kerül. A beszélgetésekből egyértelműen kiderült az is, hogy a valódi várólista az orvos zsebében működik, és papíron sok köze nincs is a valósághoz.

A várólistával kapcsolatban jelzett visszásságokkal kapcsolatban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapunknak azt írta, hogy mindez a hivatal számára is azt mutatja, hogy mennyire nagy szükség volt erre a központi nyilvántartásra. Remélik, hogy a nyilvánosság nagyon rövid idő alatt kikényszeríti az intézményi várólisták pontosítását. Hozzátették azt is, a rendszer most indult, a kórházak még javíthatják az adataikat.

Kecskemét: itt állítólag nem is kell várakozni, mégis 153 beteg vár csípőprotézis-műtétre
Kecskemét: itt állítólag nem is kell várakozni, mégis 153 beteg vár csípőprotézis-műtétre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.