A Médiatanács a Klub-szabállyal vágott vissza a Klubrádiónak

A Médiatanács alaki hiányosságokra való hivatkozással kizárta a Klubrádiót a 95,3-es frekvenciára pályázók közül, de nemcsak a Klubrádiót, hanem az összes pályázót, akik indultak a 95,3-es, a 92,9-es és a 96,4-es frekvenciáért.

A Médiatanács arra a márciusi bírósági ítéletre hivatkozik, amely jogerősen hatályon kívül helyezte a testület december végi határozatának azt a részét, amelyben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton. Az ítélet szerint az Autórádió Kft. pályázatában alaki hiba volt: nem írták alá cégszerűen a pályázat minden oldalát, ezért az nem felel meg a formai követelményeknek. (Mint ahogy lapunk bemutatta, az Autórádió pályázatában nemcsak alaki hiba volt, hiszen a dokumentum hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól is. – A szerk.) Ebből az következett volna, hogy a Médiatanács a pályáztatást nem ismételheti meg, csak a nyertes személyét illetően kellett volna új döntést hoznia. A Médiatanácsnak egy új határozatban meg kellett volna állapítania, hogy az Autórádió Kft. pályázata alaki hibamiatt érvénytelen volt, ezután pedig a fennmaradó érvényes pályázatok közül kellett volna kihirdetnie a nyertest. A pályázaton a lehetséges 72 pontból 66-ot kapott az Autórádió, a második pedig a Klubrádió lett 65 ponttal. Ebből az következett volna, hogy a Klubrádió nyeri el a 95,3-es frekvenciát.

A médiahatóság már márciusban visszatámadt, hogy a pályáztatás során a Klubrádió is elkövetett alaki hibákat, és ilyen szempontból újra át fogja nézni az összes pályázatot. A Klubrádió ezt már akkor visszautasította, mondván, az ő pályázatuk minden formai követelménynek megfelelt.

A Médiatanács közleménye szerint a „Klubrádió kizárta a Klubrá diót is!” A hatóság úgy véli,hogy „a bíróság a Klubrádió indítványa nyomán megszületett ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelel niük (Klub-szabály). A Médiatanács kötelessége, hogy a jelen bírósági ítéletben és annak indokolásában kimondottakhoz tartsa magát.” Ezért a hatóság a három budapesti frekvenciára beérkezett tizenegy pályázatot átvizsgálta, és úgy ítélte meg, hogy „egyik sem felel meg maradéktalanul a bíróság által meghozott döntésnek. A pályázati ajánlatok alaki érvénytelensége azt jelenti, hogy a pályázók az eljárásokból kizárásra kerültek. Vagyis a Klub-szabály következménye nem más, mint hogy a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázati eljárásból.” A közlemény szerint „a Médiatanács sajnálattal állapította meg, hogy az egyébként sok elemében alapos és értékes pályamunkákat készítő üzleti vállalkozások nem voltak kellő figyelemmel az alaki feltételek pontosságára és fontosságára, amelynek lényeges voltára éppen a Klubrádió indítványa hívta fel a figyelmet”.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója megdöbbentőnek nevezte a Médiatanács döntését. Csütörtökön kapták meg a végzést a hatóságtól, amely szerint a Klubrádió pályázatának nincs minden oldala aláírva és beszámozva, ezért az egész érvénytelen. Arató közölte: ezzel szemben az az igazság, hogy a 215 oldalas pályázatuk minden oldala alá van írva és meg van számozva. A vezérigazgató ezt a Klubrádióban be is mutatta a stúdióban álló webkamerán keresztül. Közölte: bíróságon támadják meg a Médiatanács végzését, hozzátéve: a bírósági döntés alapján egyébként a médiahatóság nem is vizsgálhatta volna újra a pályázatunkat, hanem új győztest kellett volna hirdetnie.

Elhalasztott ítélet

Elhalasztotta jövő csütörtökre az ítélethirdetést a Fővárosi Ítélőtábla a Klubrádió 92,9-es frekvenciáért zajló másodfokú perében.

A bíróság még februárban, első fokon a Klubrádiónak adott igazat, hogy az övé 2010-es választások előtt elnyert 92,9-es közműsor-szolgáltatási, koncessziós díj nélküli, ingyenes frekvencia.

A Klubrádiót 2010-ben a médiahatóság jogelődje, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) hirdette ki győztesnek, de a választások után létrejött Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem kötött vele szerződést.

A bíróság azonban kimondta, hogy az ORTT-nek vagy jogutódjának meg kellett volna kötnie a szerződést a pályázat nyertesével, a Klubrádióval. A bíróság az ítélettel e szerződést létre is hozta. A médiahatóság azonban megfellebbezte az ítéletet.

Bárándy György, a Klubrádió ügyvédje a tegnapi tárgyaláson – még egy hetet várniuk kell az ítéletre
Bárándy György, a Klubrádió ügyvédje a tegnapi tárgyaláson – még egy hetet várniuk kell az ítéletre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.