Párttá formálódó Szolidaritás?

A demokratikus ellenzéki szövetség egyik tagjaként, de ha nem lesz összefogás, önálló pártot alakítva vesz részt a Szolidaritás a 2014-es választáson –jelentette be tegnap a szervezet vezetője. Kónya Péter elmondta, hogy a Szolidaritás átalakul: a bíróságon már bejelentették, hogy egyesületként kívánnak működni. A mozgalom támogatóinak jelentős részében megfogalmazódott ugyanis, hogy valódi taggá kívánnak válni, ehhez pedig csak az egyesületi forma biztosít megfelelő keretet. A változás része, hogy Kónyát elnökké választották, Székely Sándor és Székely Tamás korábbi társelnökök pedig továbbra is e tisztséget viselik.

A helyi csoportok választási körzetenként szerveződnek, tehát 106 területi szervezet jöhet létre. Ezek vezetőiből, illetve az egyesület jelenleg hétfős elnökségének tagjaiból áll majd a Szolidaritás legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés. Kónya reményei szerint már az ősszel megtarthatják a testület első ülését.

A keddi sajtóbeszélgetésen elmondták: Budapesten tizenöt, vidéken körülbelül kétszer ennyi helyszínen gyűjtötték a polgárok véleményét, s a mintegy 2700, reprezentatívnak nem tekinthető válaszból kiderült: a megkérdezettek 96 százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt két évben romlott a közérzete, s ugyanennyien utasították el a kormány politikáját.

Tízből kilencen jelezték, hogy szimpatizálnak a Szolidaritással, s ugyanennyien értettek egyet a mozgalomnak a demokratikus pártok választási szövetségének létrehozására irányuló törekvésével. A válaszolók háromnegyede úgy véli, hogy az összefogásnak valamennyi demokratikus ellenzéki erőre ki kell terjednie, az átlagosnál többen támogatták azonban a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvánnyal való együttműködést. Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció, illetve az LMP részvételét egy ilyen szövetségben kevesebben látták kívánatosnak.

A kutatás eddigi eredményei is megerősítik a Szolidaritást abban, hogy az ellenzéki politikai erők összefogását szorgalmazza – hangsúlyozta Kónya. Azt azonban maga sem vitatta, hogy erre egyelőre kevés hajlandóság mutatkozik. Vidéken a mozgalomnak annyit viszont már sikerült elérnie – mondta –, hogy a helyi ellenzéki pártok a kezdeményezésükre általában hajlandók egy asztalhoz ülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.