Küzd a Klubrádió

A bíróság három és fél hónappal ezelőtt hozott, jogerős ítélete ellenére a Médiatanács mind a mai napig nem döntött a Klubrádió által jelenleg használt 95,3 MHz-es frekvencia sorsáról.

A Fővárosi Ítélőtábla március 14-én helyezte jogerősen hatályon kívül a Médiatanács december végi határozatának azt a részét, amelyben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton. Az ítélet szerint az Autórádió Kft. pályázatában alaki hiba volt, a Médiatanács a pályáztatást nem ismételheti meg, csak a nyertes személyét illetően kell új döntést hoznia. A pályázaton a lehetséges 72 pontból 66-ot kapott az Autórádió, a második pedig a Klubrádió lett, 65 ponttal. Ebből az következne, hogy Klubrádió nyeri el a 95,3-as frekvenciát, de a médiahatóság visszatámadt, hogy a pályáztatás során a Klubrádió is elkövetett alaki hibákat. A Klubrádió ezt visszautasította.

A Klubrádió fennmaradásért folytatott másik perben, a 92,9-es frekvenciáért tartó küzdelemben csütörtökön születhet jogerős ítélet
Reviczky Zsolt 2012.05.24. Digitális 2012. május 24. Klubrádió stúdiója. Fotó: Reviczky Zsolt

Lapunk a napokban ismét érdeklődött a hatóságnál arról, hogy mikor hajtják végre az ítéletet. Azt a választ kaptuk, hogy az ügy jelenleg a döntés-előkészítés szakaszában van. A Médiatanács értesítette az ügyfeleket (pályázókat – a szerk.) a megismételt eljárás megindításáról, illetve felhívta őket, hogy nyilatkozatot tehetnek a megismételt eljárással kapcsolatban. Az eljárás elhúzódását a Médiatanács korábban azzal magyarázta, hogy a bíróság ítéletének írásos változata április 4-én, az ügy összes irata pedig május elejére érkezett meg a hatósághoz, és csak ezek után tudták elindítani az ítélet végrehajtását. A médiatörvény alapján ez az eljárás 85 nap alatt zajlik le.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója szerint a Médiatanács eljárása felháborító, mert a testület a jogerős bírósági döntés után három és fél hónappal még odáig sem jutott el, hogy a pályázók közül kizárja az Autórádió Kft.-t. A vezérigazgató azt mondta, ez is bizonyítja, hogy a Médiatanács szabotálja a bírósági ítélet végrehajtását, és szándékosan kárt okoz a Klubrádiónak. A rádió immáron másfél éve ideiglenes szerződés alapján működik, amit a hatóság kéthavonta újít meg. Ez az ideiglenes állapot nemcsak a Klubrádió teljes szerkesztőségét és hallgatóságát tartja bizonytalanságban, hanem a potenciális hirdetőket is.

– Azt kell mondanom, hogy a Klubrádió példáján keresztül teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy a Médiatanács megpróbálja jogilag és gazdaságilag is lehetetlenné tenni a nem lakájmédiaként működő orgánumokat. A testület morális értelemben elvesztette a jogát arra, hogy beleszóljon a magyar média ügyeibe – mondta Arató András.

A Klubrádió fennmaradásért folytatott másik perben, a 92,9-es frekvenciáért tartó küzdelemben csütörtökön születhet jogerős ítélet. A bíróság első fokon ebben is a Klubrádiónak adott igazat. A rádió 2010 tavaszán elnyerte a 92,9-es közműsor-szolgáltatási, tehát a Lánchíd, a Katolikus, a Mária rádiókéhoz hasonlóan ingyenes frekvenciát, de az akkori ORTT, majd jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sem kötött vele szerződést. A bíróság kimondta, hogy a médiahatóság jogellenesen járt el, szerződnie kellett volna. Ezért a bíróság maga hozta létre az NMHH és a Klubrádió közötti szerződést. A Médiatanács fellebbezett. Ez a frekvencia előnyösebb lenne a Klubrádiónak, mert nem kellene érte koncessziós díjat fizetnie, hiszen közműsor-szolgáltatóként nyert pályázatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.