Patthelyzet Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyházán mindenki arra vár, mire jut a Központi Nyomozó Főügyészség azzal a három feljelentéssel, amelyeket ismeretlen tettes ellen címeztek, de a helyzet ismerői szerint Kapus Krisztián fideszes polgármester és országgyűlési képviselő lehet az ismeretlen.

Az egyik ügy a városi Vagyonkezelő Zrt. létrehozása kapcsán elherdált 5 millió forint sorsa. Ennek a történetnek a kezdetére esik, hogy ellentétek keletkeztek az akkor még 9 tagú kiskunfélegyházi Fidesz–KDNP-frakcióban. 2011 elején leváltották Gyenes Attila fideszes képviselőt az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöki tisztéről, valamint a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Konzorcium felügyelőbizottsági tagságáról.

Ezt sérelmezve, Bense Zoltán, a KDNP városi alelnöke, akit az egyéni körzetben nagyon magas szavazatszámmal választottak meg, kilépett a frakcióból. Abban az időben történt, hogy jelentkezett az önkormányzatnál a Primatus Ecofinance Hungary Kft. nevű cég. A kft. képviselői javaslatot tettek egy helyi vagyongazdálkodási részvénytársaság létrehozására.

Azt állították, hogy a bonyolult jogi konstrukció, amellyel az addigi önkormányzati vagyont a részvénytársaságba helyezik át, levédett szellemi termék. 2011 májusában megalakult a részvénytársaság. A jegyző már júniusban jelezte, hogy alapvető problémák vannak, az alkalmazott jogi konstrukció a magyar jogrendbe nem illeszthető be. Közben kiderült, hogy hazudtak a Primatus Ecofinance képviselői – a jogi eljárás nincs levédve.

Az is kiderült, hogy a folyamat célja valójában az, hogy az önkormányzat még megmaradt vagyonát úgy vigyék be a részvénytársaságba, hogy ezzel privatizálják – a jogi megoldás ugyanis azt jelentette, hogy kivonják a képviselő-testület rendelkezése alól.

A Primatus Ecofinance Hungary Kft. Budapesten, a Cházár András u. 9. szám alatt van bejegyezve. Ugyanott, ahol a Kiss Elemér tulajdonába tartozó Mátra Holding Zrt., amely például a Heves Megyei Közgyűlés csődeljárását végezte. A magyar Primatus százszázalékos tulajdonosa azonban a Primatus Ecofinance Consulting BVBA, amelyet Brüsszelben jegyeztek be. A belga cégnek pedig a brüsszeli cégbíróság adatai szerint Kiss Elemér, a két lánya, illetve Pokol László a tulajdonosa, aki Kiskunfélegyházán is megjelent a Vagyonkezelő Zrt. ügyében. (Az ügyben szereplő Kiss Elemér annak ellenére sem azonos az egykori kancelláriaminiszterrel, hogy még a 2011. szeptemberi önkormányzati testületi ülésén is ilyen információ hangzott el.)

A jegyző, aki a törvényesség őreként nem akart börtönbe jutni, levelet írt a polgármesternek, a képviselőknek, a cégbíróságnak, a rendőrségnek, az ügyészségnek és a kormánymegbízottnak, aki nem más, mint Kerényi János, a Fidesz régióigazgatója. 2011. novemberre sikerült meggyőzni a testület többségét, hogy ne engedjék kiszervezni a város vagyonát – így végelszámolás útján megszüntették a Vagyonkezelő Zrt.-t.

A létrehozására fordított 5 millió forint azonban mind elúszott, főleg a kinevezett, de érdemi munkát nem végző vezetők fizetésére. A Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a Primatus Ecofinance képviselője, Gyarmati Menyhért lett. Ő a fizetése mellett még megbízási szerződéssel havonta további 595 ezer forintot is kapott a várostól tanácsadóként. A felügyelőbizottsági tagsággal megbízott önkormányzati képviselők visszafizették a felvett tiszteletdíjat, Gyarmati Menyhért és egyik vezetőtársa azonban a felszólítás ellenére sem. Ebben az ügyben történt az első feljelentés.

A másik egy egyszerű történet: Kapus Krisztiánról úgy tudják, hogy az önkormányzati szolgálati autóját más célra is használja – úgy, hogy helyi utakat számol el magának, az önkormányzat költségére. Lefényképezték Budapesten, a Parlament előtt a kocsiját – annak abban az időpontban a polgármester által vezetett úti elszámolás szerint Kiskunfélegyházán kellett volna lennie. Ha azonban egy országgyűlési képviselő, aki polgármester is, a városa költségén jár a Parlamentbe, akkor a képviselői költségtérítésének utazásra szóló részét megspórolhatja.

A harmadik feljelentést a Bácskomplex S.R. Kft.-vel kapcsolatban nyújtották be. Nem nyilvános tendereztetéssel három cégtől kértek ajánlatot a polgármesteri hivatal vagyonvédelmére. Az ajánlattevők mindegyike ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozott, ráadásul 6, illetve 10 nappal előbb érkezett meg az ajánlatuk, mint ahogyan az ajánlattételi felhívást kiküldték volna nekik a városházáról. A Bács-Komplex S.R. Kft. lett a nyertes – nevében nem a tulajdonosok, hanem Kapus Krisztián barátja, bizonyos Fődi Róbert járt el.

Fődi a polgármester egy korábbi ügyében is szerepelt. Ő vállalta magára, hogy éjszaka hívogatja azt az orvost, aki elszerette Kapus Krisztián feleségét, és akit a polgármester tettleg bántalmazott. Ezt követően valaki száznál is többször fölhívta éjszaka az orvost Kapus mobiltelefonjáról. Fődi azt vallotta, hogy ő telefonált fenyegető hallgatással – noha előtte is, utána is a polgármester beszélt a saját mobiljáról. Kerestük Kapus Krisztiánt, de titkárságán azt mondták, Erdélyben van, nem elérhető.

A Fidesz-frakció megosztott. Bense László kilépése után hárman vannak Kapus mellett, négyen ellene. Belső ellenzéke lemondásra szólította fel, mert úgy vélik, tevékenységével tönkreteszi az amúgy is eladósodott, nehéz helyzetben lévő várost. Jártak már Kerényi János régióigazgatónál békéltetésen. Csakhogy ha Kapus – aki nem lesz még egyszer képviselőjelölt, hiszen eleve Lezsák Sándor volt az esélyes abban a megnövelt választókerületben – nem akar lemondani, a régióigazgató sem kényszerítheti rá.

De nem hiányzik a Fidesznek egy botrányos időközi választás sem, amelynek kampányában előjöhetne, hogy a párt politikusai a háttérben MSZP-közeli vállalkozóknak próbálják kiszervezni a rájuk bízott önkormányzati vagyont.

Kapus Krisztián nem áll le. Néhány héttel ezelőtt – amikor már mindenki tudta, hogy május 1-jétől a kormány államosítani fogja a kórházakat – a kórházigazgatóval összefogva megpróbálta privatizálni a kórház szülészeti, egynapos sebészeti és egyéb járóbeteg-ellátási osztályát. A kórházigazgató önkormányzati jóváhagyás nélkül, de a polgármester támogatásával már alá is írta a szerződést, mire a képviselők föleszméltek, és megakadályozták. Elképzelhető, hogy ebben az ügyben újabb följelentés születik.

Kiskunfélegyházán patthelyzet van. Ezért várja mindenki, hogy mit lép a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kapus Krisztián polgármester, több vitatott ügy főszereplője
Kapus Krisztián polgármester, több vitatott ügy főszereplője
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.