„Nyeretlen” földekkel is lehet nyerni?

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigaron öt blokkban mintegy kétszáznegyven hektárnyi földet hirdetett meg haszonbérleti pályázaton a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), ám hogy mi lett e földek sorsa, azt nem tudni.

Noha az NFA honlapján megyénként lebontva mind a hirdetmények, mind a nyertesek szerepelnek, mi több, az eredménytelennek nyilvánított eljárásokat is felsorolják, Tiszaigar esetében csak a pályázati kiírás található az Nfa.hun. Ez azért is érdekes, mert a környéken már régóta terjed a hír, hogy Kékessy Dezső volt párizsi nagykövet, Orbán Viktor barátja szeretné visszaszerezni Tiszafüredhez közeli régi családi birtokait, szülei ugyanis ezen a vidéken voltak földbirtokosok.

A helyi családi gazdálkodók – miként azt korábban lapunkban megírtuk – úgy tudják: Tiszaigaron 1100 hektár állami föld használatát kellett volna pályáztatni, mert azok haszonbérleti szerződése már 2009 végén lejárt. A területet egy helyi mezőgazdasági kft. használja, a megbízási szerződést folyton hosszabbítják. Az ezeregyszáz hektáros tömbből mindöszsze 240-et hirdettek meg, de ennek eredményét nem találni az NFA honlapján.

Szerettük volna megtudni, hogy vajon ebben az ügyben adminisztratív hiba történt-e, netán más ok áll a háttérben, de a földalapkezelő szervezetnél senkit nem tudtunk elérni a honlapon megadott telefonszámokon. Remélhetőleg nagyobb sikerrel jár majd Szabó Rebeka, az LMP országgyűlési képviselője, aki újabb adatokat kért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől: ezúttal épp a tavaly október óta bérbeadásra meghirdetett, de hirtelen visszavont vagy eredménytelen pályázattal zárult állami földrészletek sorsát akarja tisztázni.

A visszaélések gyanújával kísért állami földbérletpályázatok nyilvánossága érdekében korábban kért adatok kiadását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet visszautasította, ezért Szabó Rebeka képviselőtársával, Schiffer Andrással bírósági per útján próbál érvényt szerezni az átláthatóságnak és lehetőséget biztosítani a gazdálkodóknak a nyertes pályázatok megismerésére.

Az MSZP feljelentést tesz

Az MSZP a pénteki Népszabadságban a Borsod megyei állami földek bérbeadásáról megjelent információkra alapozva ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz. A párt közleménye szerint feltételezhető, hogy az állami földek bérbeadásáért felelős döntéshozók jogtalanul okoztak hátrányt azoknak a gazdáknak, akik szabályosan igényeltek földterületet, egyúttal jogosulatlan előnyhöz juttattak egy előre kiválasztott üzleti kört.

A DK Budai leváltását követeli

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy menessze Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárt, elszámoltatási kormánybiztost. Az ellenzéki párt közleményében helyeselte, hogy a fideszes Ángyán József, korábbi agrárállamtitkár folytatja a földügyek feltárását, és nem kevesebbet állít, mint hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tisztában volt azzal, hogy az állami földek fideszes cimborák kezébe kerülnek Borsod megyében is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.