Lázár, Rogán és Varga előrelép

Hivatalosan is bejelentette Orbán Viktor a közrádióban péntek reggel: átalakítja a kormányt. Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lesz, aki a tárcák koordinációs-irányítási feladatát viszi, helyette Rogán Antal veszi át a Fidesz-frakcióvezető posztját. Fellegi Tamást Varga Mihály váltja a magyar IMF-delegáció élén tárca nélküli miniszteri rangban.

A Miniszterelnökségen Szijjártó Péter is államtitkári tisztet kap, a külkapcsolatokért felel, Győri Tibor volt Mahir-vezérigazgató szintén államtitkár lesz, s jogi kérdésekkel foglalkozik.

A Népszabadság már hetekkel ezelőtt beszámolt a tervezett változásokról. A Miniszterelnökség megerősítése a politikai kormányzást szolgálja, és a „népakarat”, illetve a miniszterelnöki akarat érvényre juttatását a tárcáknál. Annak, hogy Lázár János nem miniszter, hanem államtitkári stallumot kap, nincs különösebb jelentősége, Giró-Szász András kormányszóvivő kivételével a Miniszterelnökségen mindenki másnak a „főnöke” lesz.

Valószínűleg a hatásköréhez tartozik majd a polgári titkosszolgálatok felügyelete is, de ehhez módosítani kell a nemzetbiztonsági törvényt. Lázár János lemond a polgármesterségről és a frakcióvezetésről is, a hódmezővásárhelyi közgyűlés május 25-én ülésezik, Orbán Viktor is részt vesz a polgármester „búcsúünnepségén”. A Fidesz–KDNP-frakciószövetséget a miniszterelnök hétfő délelőtt tájékoztatja a kormányátalakításról. A miniszterelnök a közrádióban azt mondta, a Fidesz-elnökség támogatta, hogy Rogán Antalt javasolja frakcióvezetőnek.

Ha megkapja a tisztséget, szeretné elérni, hogy az indulatok helyett az érvek kapjanak nagyobb teret a parlamenti munkában – nyilatkozta a belvárosi polgármester, aki hamarosan áttekinti, milyen feladatokat tartson meg, hiszen amellett, hogy képviselő és polgármester, elnöke a parlamenti gazdasági bizottságnak és tagja az IMF-tárgyalódelegációnak.

Varga Mihály, aki a magyar oldalról IMF-főtárgyaló lesz, az MTI-nek azt nyilatkozta: „Mint a kormány jövőbeni megbízott főtárgyalója, azon leszek, hogy a tárgyalások minél hamarabb meginduljanak.” Varga Mihály szólt arról is, hogy Lázár Jánossal „kétülésnyire ülünk egymástól a parlamentben: ezeket a megbeszéléseket már hétfőn el fogjuk kezdeni”. Szerinte két hét múlva megtörténhet az átadás-átvétel. Londoni elemzők szerint Varga Mihályra odafigyel a magyar miniszterelnök, ezért kedvezőnek ítélik a személycserét.

Fellegi Tamás – aki Orbán Viktor tanácsadója lesz –, aminiszterelnöknek küldött levelében, amelyben felmentését kérte, arról írt, hogy elvégzettnek tekinti vállalt feladatát, május 15-i hatállyal felmentését kezdeményezte, és szeretne visszatérni a nemzetközi üzleti életbe. A távozó miniszter azt írta, átláthatatlan politikai, jogi és pénzügyi előfeltételek halmazai között kellett rendet teremteniük, és „a kettős mérce rendszeres megjelenésére” panaszkodott. A kormányfő megköszönte a munkáját, „mert óriási ellenerők munkálkodása közepette érte el teljesítményét”, de most már szakközgazdászra van szükség – tette hozzá a miniszterelnök –, és felkérte nemzetközi pénzügyi és üzleti kapcsolati tanácsadónak.

A humán csúcstárca élén már megtörtént a csere: Balog Zoltán váltotta Réthelyi Miklóst. Várhatóan távozik a tárcától Szászfalvi László egyházügyi, valamint Szőcs Géza kulturális államtitkár. Orbán Viktor a hírek szerint a hét végén beszél a kormányátalakítás folytán érintett politikusokkal.

A leendő és a mostani frakcióvezető
A leendő és a mostani frakcióvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.