József főherceg majorsága Orbán Győző tulajdonába került

Egyre kínosabbá válik a kormány számára, hogy az állami földek pályázatán éppen Fejér megyében, azon belül is a kormányfő lakóhelyén szinte csak és kizárólag a közvetlen hűbéresek nyerhettek húsz évre haszonbérleti földet.

Az Orbán által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vezetője, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kapta meg (saját nevén vagy valamelyik családtagja pályázatával) a megyében kiírt földterületek negyedrészét. A Mészáros által tulajdonolt Búzakalász 66 Kft. – a céget 2011 februárjában alakították – 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, váli földre pályázott, és nyert. További 94 és 145 hektáron a családtagjai futottak be.

Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezetője és Szabó Rebeka országgyűlési képviselő áll Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégének telephelye előtt
Felcsút, 2012. április 18. Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője (b) és Szabó Rebeka LMP-s országgyűlési képviselő áll Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégének telephelye előtt, ahová a képviselők és a párt aktivistái „a vidéki gazdák ajándékát", tizenkilenc zsák termőföldet vittek. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mindez nem újdonság Felcsúton, ahol a helyiek minden négyzetcentiméterről pontosan tudják, ki és mit termel rajta. Mellesleg: sokkal több Mészároshoz köthető földről tudnak, mint amennyiről az újságok írnak. Meg másról is.

Nyílt titok a faluban, hogy a József főherceg által építtetett majorság Orbán Győző tulajdonába került. A miniszterelnök bányavállalkozó apja CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-je tavaly júliusban vette meg a 13 hektáron elterülő műemléki ingatlanegyüttest – adta hírül az Atlatszo. hu. – Hogy kerek legyen a történet, az Alcsútdoboz-Hatvanpuszta majorságot Mészáros Lőrinc bérli.

A felújítás alatt álló ingatlan körül csupa olyan földek vannak, amelyeket a polgármester cége nyert el nemrég a Nemzeti Földalap pályázatain, húsz évre. Mészáros azt nyilatkozta, csak a műemléki állagmegóvást végezteti el, miközben a helyiek úgy tudják: luxusszálloda épül, s a három kilométerre lévő etyeki filmstúdió illusztris külföldi vendégeit fogják elszállásolni. Abból, hogy az Orbán Győző-féle érdekeltség közelében Lévai Anikó szántói találhatók, a hoppon maradt gazdák arra következtetnek: Mészáros strómanként pályázott a földekre.

A hallatlan fejlődés előtt álló Felcsúton a helyi Fidesz-elnök férje, Flier János és családtagjai annyira biztosak voltak a pályázati sikerben, hogy egy negyvenhektáros táblát még a pályázat kiírása előtt bevetettek búzával.

– Nem vagyunk komplett hülyék – mondta egy gazda Felcsúton –, ilyet parasztember soha nem tenne. Ki az, aki úgy vet, hogy tudja: nem biztos, hogy ő arat?

A gazdának megvan a magához való esze, mert a földpályázatok előtt egy héttel összeállított egy listát, amelyben pontosan megtippelte, hogyan fogják szétosztani maguk között a földeket a helyi hatalmasságok. Az Újkori földosztás című fura iratot végül letétbe helyezte. Arra az esetre, ha történne vele valami. A titoktartási nyilatkozattal súlyosított eredmények (amelyeket a helyiek a valóságban, a parcellák alapos ismeretében könnyen ellenőrizhetnek) centire megegyeznek a jóslat adataival.

A Fejér megyei földek igen értékesek. Harminc-negyven aranykorona értékűek, amelyekért már a kárpótlás során is ölre mentek a strómanok. Itt egy hektár szántó értéke megközelíti ma a kétmillió forintot (ez az osztrák földáraknak csupán egyötöde, de jóval több, mint a keleti országrészeken). Amikor az első Orbán-kormány utolsó intézkedéseinek megfelelően „szétosztották” a Herceghalmi Állami Gazdaság földjeit, még nem volt nálunk területalapú földtámogatás.

Most már van. Ezért lett olyan fontos a 65 ezer állami hektár fölötti rendelkezési jog megszerzése. A húszéves bérlet kvázi tulajdonjognak számít. És igen csekély az államnak fizetendő bérleti díj (aranykoronánként 1250 forint). A földalapú támogatással viszont sokat lehet keresni. Ángyán József számítása szerint a hektáronként kapható háromszáz euróból (közel 100 ezer forint) ki kell vonni a hektáronkénti huszonötezres bérlet költségét. Marad 75 ezer forint tiszta haszon. „Ha szerzel száz hektárt – magyarázta Ángyán korábban egy fn24. hu-nak adott interjúban –, az évi hét és fél millió úgy, hogy egyetlen kapavágás sem történt. Ezer hektárnál ez hetvenötmillió. És a termelésből szerzett haszonról még nem beszéltünk.

Meg azokról sem, akiknek eszükben sincs dolgozni, inkább kamu szerződésekkel, az eredeti huszonötezres bérleti díj fejében továbbadják másnak a földet. Így kaszálható ezer hektárról százmillió, íróasztal mellől. A minisztériumban meg csodálkoznak, hogy az illető úgymond nagybirtokosnak nincs egyetlen gépe sem. Hát mire kéne neki? Ja és azt még nem is mondtam, hogy a mostani hatvanötezer hektár felét meg sem pályáztatja az állam, hanem úgynevezett földhasznosítási megbízási szerződés keretében simán odaadja az oligarcháknak vagy azok embereinek. Nyerges Zsolt Mezort Rt.-jének egyik leánycége Lepsényben ilyen földet használ és viszi el azt a helyben lakó, gazdálkodó családok elől.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.