Frekvenciát vált az InfoRádió?

Profilt kell váltania az InfoRádiónak, ha a mostani, 95,8-as frekvenciáján akarja folytatni a sugárzást. Viszont akkor sem kell elhallgatnia, ha klasszikus hírrádió maradna, mert nemrégiben írtak ki pályázatot két másik fővárosi közösségi frekvenciára, és ezek ráadásul nem is fizetősek.

A médiahatóság a napokban véglegesítette a Budapest 95,8 MHz-es frekvenciára kiírt pályázati felhívást. Ez lényegében nem változott a tervezethez képest, a frekvenciáért évente minimum 77 millió forint plusz áfát kell fizetni, a pályázaton a maximálisan elérhető 72 pontból húszat a zene, illetve a magyar zene minél nagyobb arányára, további húszat pedig a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok arányára lehet kapni. (Ez a pontozási rendszer csaknem megegyezik a Klubrádió által jelenleg használt 95,3-as frekvenciára kiírt pályázatban foglaltakkal.)

A végleges felhívásból egyértelműen következik, hogy ha az InfoRádió ismét a 95,8-as frekvenciáért száll harcba, akkor fel kell adnia az eddigi hírrádió formátumát, és jelentős mennyiségű zenét kell sugároznia. Ez azonban nem az Info-Rádió brandje. Indulása óta, 2000-től klasszikus hírrádióként működik, a hét minden napján negyedóránként ad friss budapesti, országos és nemzetközi híreket, a köztes időben pedig politikai, gazdasági és kulturális interjúkat, elemzéseket, riportokat sugároz.

A rádió 2008 tavaszán került a Nobilis Kristóf érdekeltségi körébe tartozó Közép-európai Média Zrt. (Central European Media & Publishing – CEMP) tulajdonába, a csoporthoz tartozik a többek között az Index.hu, a Portfolio.hu internetes portál és a Napi Gazdaság nyomtatott lap is. Az online cégnyilvántartásban fellelhető adatok szerint az InfoRádió 2009-ben 63 milliós veszteséggel zárt, ezt 2010-ben mínusz 28 millióra szorította le.

Lapunk kereste Módos Mártont, az InfoRádió ügyvezető igazgatóját, főszerkesztőjét, hogy indulnak-e ezen vagy akár más pályázaton, de hiába kerestük telefonon és a titkárnőjén keresztül is, csak azt a választ kaptuk, hogy folyamatosan tárgyal. Beszéltünk a rádió több munkatársával is, akik nevük titokban tartását kérve azt mondták, egyelőre bizonytalannak érzik a helyzetüket.

Úgy tudjuk, a tulajdonos azt szeretné, ha az InfoRádió tovább sugározna, ezért mindenképpen pályázni fognak frekvenciáért. Többek véleménye szerint a 95,8-as frekvenciáért megjelölt évi legalább 77 millió forintos műsor-szolgáltatási díjat a jelenlegi gazdasági helyzetben, a magyar rádiós piacon szinte lehetetlen kigazdálkodni, különösen nem egy hírrádiónak.

Információink szerint nem kizárható, hogy az InfoRádió másik frekvenciára (frekvenciákra) adja be pályázatát. A 95,8-assal egy időben a médiahatóság ugyanis meghirdette a 88,1 és a 98,0 MHz-es frekvenciákat is. A 88,1 MHz-et jelenleg senki nem használja, korábban ezen működött a Rise FM. A 98,0-as frekvencián pedig a Civil Rádió sugároz. Mindkét frekvencia ugyan kevesebb hallgatót ér el, mint a 95,8, de nagy előnyük, hogy közösségi rádióknak vannak meghirdetve, tehát nem kell értük frekvenciadíjat fizetni. (A legnagyobb lefedettséget a 95,8 Mhz-es biztosít, a pályázati felhívás szerint itt 2,6 millió hallgató érhető el, a 88,1-en 1,85 millió, a 98,0-án pedig 926 ezer.)

A kereskedelmi rádiókhoz képest a közösségiek kevesebb reklámot sugározhatnak, valamint több kötöttséget kell vállalniuk a műsorok tartalmát illetően is. Ezeket a megkötéseket azonban anyagilag is kompenzálhatja, hogy éves szinten nem kell több tízmilliós koncessziós díjat fizetniük az államnak.

Az Inforádió irodáinak bejárata
Az Inforádió irodáinak bejárata
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.