Szalma Botond: az erkölcsi tartás a legfontosabb

Szalma Botond, a KDNP fővárosi elnöke szerint Schmitt Pálnak le kell mondania, „semmi köze a mostani helyzethez, hogy PhD-t akar írni”. „A KDNP-sek 95 százaléka osztja a véleményét, de hallgatnak, nem merik elmondani” – állítja.

– Felkészült rá, hogy kizárják?

– Nem készültem fel rá, mert emiatt nem kell senkit kizárni a pártból. Örülni kell, hogy valakinek van karakteres véleménye. A KDNP nem a Magyar Szocialista Munkáspárt, amikor az 50-es években megmondták, hogy mit kell mondani.

– Arról értesítették, hogy fegyelmi eljárást indítanak ön ellen?

– Rubovszky György pártügyész nekem csak annyit mondott, hogy nem tetszik neki a fővárosi KDNP közleménye, és kiad erre egy viszontközleményt. Rubovszky úr, ha tehetné, kitenne a pártból.

– Miért?

– Biztos felizgatta, hogy én lettem a budapesti KDNP-elnök. Ez nem tetszik neki. De én nem akarok vele sem vitatkozni, sem versenyezni.

– Rubovszky György azt nyilatkozta, hogy a KDNP többségi álláspontjával helyezkedett szembe Schmitt Pál plágiumügyében. És ezt az álláspontot Semjén Zsolt elnök belső egyeztetések útján alakította ki.

– Velem nem egyeztetett Semjén Zsolt.

– Ön a fővárosi KDNP elnöke. Nem szoktak fontos kérdésekről egyeztetni?

– Nem.

– Miért kell lemondania Schmitt Pálnak? Mert plagizált, és az bűn?

– Én csak azt mondom, hogy én már nem lennék elnök, ha én volnék az államfő. Nyugdíjba vonulnék. De ebben a kérdésben az erkölcsi tartás a legfontosabb. Ezt kell helyreállítanunk az országban.

– És azt csak úgy lehet helyreállítani, ha Schmitt Pál lemond?

– Igen. De én helyette nem nyilatkozhatok, ezt neki kell eldöntenie.

– Az ön szerint nem elég, hogy megígérte, ír egy PhD-t?

– Ennek semmi köze a mostani helyzethez. A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa és a szenátusa hozott egy határozatot, megvonta a doktori címet az elnök úrtól. Ebből le kell vonni a konzekvenciát. Valamerre menni kell, a KDNP-nek is. A kereszténydemokratáknak meg kell szólalniuk, és elmondaniuk azt, amit a morális alapok és a hit megkövetelnek a kereszténydemokratáktól. Különben elsüllyedünk a mocsárban.

– Semjén Zsolt nem szólalt meg. A Kereszténydemokrata Néppártban mennyire osztják az ön álláspontját?

– A visszajelzések, a belső levelezések alapján rengetegen osztják az álláspontomat, az emberek kilencvenöt százaléka. Legfeljebb nem merik elmondani.

– Hallgatnak a kereszténydemokraták?

– Igen, hallgatnak. Nem divat ma a véleménynyilvánítás. De nem csak a KDNP-ben. Sehol, sajnos.

– A KDNP kormányon van, közösen a Fidesszel...

– ...olyan információk jönnek, és nem csak a KDNP-ből, amelyek azt világítják meg, hogy általában az emberek Magyarországon azt szeretnék végre, ha a tiszta szó és a tiszta erkölcs nyerne teret ebben az országban.

– A kereszténydemokratáknak, a kormányoldalnak lesz erkölcsi alapja bírálni például a szocialistákat a Schmitt-ügy után?

– Igen. Természetesen lesz, mert annak azért megvan a bája, hogy Gyurcsány úr erkölcsről prédikál bárkinek is.

– Rubovszky György azt is nehezményezi, hogy az ATV-ben ön Jézus Krisztussal példálózott. Ön a lehetséges követőiként nemcsak KDNP-seket, hanem fideszes, sőt MSZP-s, LMP-s apostolokat is említett.

– Ebben jómagam semmit rosszat nem érzek. Minden jóravaló emberről beszéltem. Jó lenne, ha Rubovszky úr nem határozná meg, mire gondoljak.

– Tulassay Tivadar, az érintett egyetem rektora vasárnap délután jelentette be, hogy lemond. Kinek kellene lemondani még Schmitt Pálon kívül a disszertációügyben?

– Tulassay Tivadar lemondása számomra rossz üzenet. Nem érzem, hogy a rektor úr bármi rosszat tett volna. De felnőtt emberekről beszélünk. Majd mindenkinek el kell gondolkoznia, hogyan nyilatkozott, hogyan viselkedett. Már elegendő lenne az is, ha csak annyit mondanának az érintettek: „Bocsánat, tévedtünk, rosszul állítottuk össze a labdarúgócsapatot”. És majd a választók, a KDNP-tagok, és a nem KDNP-tagok is eldöntik, ez nekik tetszik, vagy nem tetszik nekik. Ahogy hallom a visszajelzéseket, inkább 98 százalék ért egyet a mi közleményünkkel. Rubovszky úr például nem, de én tiszteletben tartom az ő véleményét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.