Ultimátumra ultimátum

Csak akkor lett volna hajlandó változtatni az Erste Bank a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvényszerződés feltételein, ha Hódmezővásárhely önkormányzata egy összegben visszavált tízmilliárd forint értékű kötvényt – ezt a választ kapta december 29-én írt levelére január 30-án a hódmezővásárhelyi önkormányzat. Lázár János polgármester, a Fidesz frakcióvezetője ultimátumnak nevezte az Erste Bank levelét, mint ahogy sokan ultimátumnak nevezték a hódmezővásárhelyi önkormányzat általa és Korsós Ágnes jegyző által aláírt december végi levelét is. Ebben azt írták: a város és az Erste Bank viszonyában eddig nem érvényesült a közös kockázatviselés elve. Felszólították a bank elnök-vezérigazgatóját, Radovan Jelasityot, hogy 2012. január 30-ig közölje, hogy mekkora terhet hajlandó átvállalni abból, amely a forint és a svájci frank árfolyamváltozásából eredően keletkezett, és most csak Hódmezővásárhelyet terheli.

Hódmezővásárhely 2011. december 31-ig összesen 2 milliárd 187 millió tőke- és 663 millió forintnyi kamattörlesztést fizetett be több banknak. Ennek részeként az Erste Banknak 2 millió 238 ezer svájci frank tőkét, valamint 1 millió 178 ezer svájci frank kamatot utalt át az önkormányzat az eredeti feltételek mellett – de tett egy jogfenntartó nyilatkozatot is, amelyben hangsúlyozta: nem ismeri el a teljes követelés jogszerűségét. Lázár bírósággal, illetve azzal fenyegette meg az Erste Bankot, hogy a magyar Országgyűlésnél, illetve a kormánynál kezdeményezi „az ilyen és ehhez hasonló banki magatartások” hatékony eszközökkel való felülvizsgálatát és megszüntetését.

Az Erste Bank a neki küldött kemény levélben megszabott utolsó napon válaszolt. Lázár János ultimátumnak minősítette Radovan Jelasity válaszát. Lázár arra hivatkozott, hogy az Erste Bank feltétele, hogy tízmilliárd forintot azonnal, egy összegben fizessenek ki, a teljes kötvényösszeg tízéves törlesztésének felelne meg. Nincs olyan magyar önkormányzat, amely tízmilliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik. A bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben. Ugyanazt teszi, amit a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tett – írta Lázár János.

További kemény, de nem konkrét szavak kíséretében Lázár bejelentette: az önkormányzat február 2-i ülésére soron kívüliséggel napirendre tűzte a témát, de nem árulta el, milyen lépést javasol. A korábbiakhoz képest azonban figyelemre méltó, hogy a mostani közleményben nem beszélt arról, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezi, hogy újabb törvényekkel rendszabályozzák meg a bankokat.

Tény ugyanakkor, hogy Hódmezővásárhelyen a közalkalmazottak – vélhetőleg nem minden ráhatás nélkül –az elmúlt hónapban elvitték lakossági számláikat az Erste Banktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.