Puch László kész arra, hogy háttérbe húzódjon

Nem vállal semmilyen szerepet és tisztséget az új szocialista felső vezetésben Puch László, sőt szükség esetén a pártigazgatói pozíciót is kész átadni az új generációnak – értesült a Népszabadság. Az MSZP-ben néhány hete már megkezdődött és a március végi kongresszuson a pártelnök és helyetteseinek, valamint az országos elnökség tagjainak megválasztásával befejeződik a rendkívüli tisztújítás.

Az MSZP meghatározó politikusának számító Puch László már jelezte a tagságnak, hogy jelöléseket, ajánlásokat sem kér – elvállalta a jelölőbizottság elnöki posztját, amely ki is zárja, hogy induljon a tisztújítás ezen fordulóiban. Forrásaink szerint Puch bizonyos fórumokon már azt is világossá tette, hogy a Baranya megyei pártelnökséget még vállalja a következő sorcseréig, de a pártigazgatói posztot – ha az újonnan felálló MSZP-vezetés ezen a pozíción is változást szeretne – kész átadni másnak.

A pártigazgatót ugyanis nem a kongresszuson választják, hanem a pártelnök javaslatára (az országos testületek és megyei elnökségek vezetőivel egyeztetve) az országos elnökség nevezi ki. Mivel az új vezetés összetétele a március végi tisztújító kongresszuson alakul ki, így ez a kérdés is csak ezt követően merülhet fel érdemben.

Puch László néhány hónapja mondott le frakcióvezető-helyettesi posztjáról, hogy utat nyisson az új arcok térnyeréséhez. Forrásaink azt mondják, Puch tisztában van azzal, hogy a személye akadályt jelenthet egy esetleges ellenzéki együttműködésben, ezért szükség esetén kész „tehermentesíteni” a pártot a háttérbe húzódásával.

Az még nyitott kérdés, hogy adott esetben ki vehetné át a pártigazgatói feladatokat. Korábban szinte mindenki biztosra vette, hogy ha a helyzet úgy hozza, Molnár Zsolt lesz az új irányító. Múlt évben ugyanis a budapesti politikust (szervezési igazgatói megnevezéssel) Puch operatív helyettesének nevezték ki. Molnár dolga elsősorban Puch helyettesítése lett az apparátusvezetésben, de kapott önálló feladatokat is: megerősíteni a szervezetet, koordinálni a megyék, az aktivisták és a pártközpont között, illetve akciók szervezése és az operatív irányításban való részvétel.

Azután azonban, hogy Molnár Zsoltot a tisztújításon budapesti pártelnöknek választják majd meg és nemrég a nemzetbiztonsági bizottság elnöki pozícióját is megkapta Vadai Ágnes (Demokratikus Koalíció) kilépése után, egyre kevesebb az esélye, hogy erre a feladatra is őt jelölnék ki. Több, egymástól független forrásunk is azt mondta: Mesterházy Attila pártelnök jelenlegi kabinetfőnöke, Velez Árpád lehet a pártigazgató.

Az MSZP elment a TT-hez

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke részt vett tegnap a Tisztelet Társasága (TT) rendezvényén, ahol azt mondta: az MSZP viszont mindig fontosnak tartotta az idősekről való gondoskodást. Schmuck Andor, a TT ügyvezetője arról beszélt, hogy a szervezetnek 142 ezer egyéni tagja van. Az eseményre valamennyi parlamenti pártot meghívták, de a Fidesz, a KDNP és Jobbik nem jelzett vissza, az LMP pedig jó munkát kívánt nekik.

Puch László és Mesterházy Attila pártelnök a parlamentben
Kocsis Zoltán 2011.06.20. Digitális 2011. június 20. Parlament, Országgyűlés. Puch és Mesterházy Attila pártelnök (MSZP). Fotó: Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.