Uj Péter: Önnek egy lejátszott üzenete van

Na, rendben is vagyunk, nyert az állami mobilszolgáltató (ilyen viccet rutinos kabarészerzők sem tudtak volna faragni: az állam egyik zsebéből beleteszi a másikba a koncessziós díjat, és elégedett, hogy mekkora bizniszt csinált), új terepen teljesedhetik kifele az a lenyűgöző gazdasági kompetencia, sőt zsenialitás, amit idáig leginkább csak a legmakróbbabb állami rendszerek működtetésében figyelhettünk ámulva, és ami a közgazdaság-tudománnyal, sőt a matematika egyébként igen idegesítő és nyomasztóan absztrakt (életidegen) tudományával szemben szabadságharcolva haladt előre a nemzetközi balliberalizmus süvítő ellenszelében, és juttatott bennünket oda, ahol éppen vagyunk.

Kimeríthetetlen tréfaforrás lehetne az államimobil-vízió, a múlt hónapban küldött SMS-t hozó biciklis postástól a kötelező mobilinternetért kígyózó sorokig, de attól tartok, nem leszünk vicces kedvünkben, amikor néhány év múlva odaáll egy izzadó állami titkár a Híradóba, hogy hát volna itt ez a nemzeti kincs, szemünk fénye, ami nélkül a magyar nemzet nem is létezhet (nyugi, az alkotmányban is benne lesz akkorra), az állami mobil, ámde viszont a kedvezőtlen külső körülmények, az elszabadult világpiaci viszonyok, tőkés térerőimport, spekuláció meg minden, szóval kéne most gyorsan tizenmilliárd év végéig, de esküszik, megadja, és levezeti ott helyben – bár el-elpirul azért, annyira kínosan gyenge hazugság –, hogy is éri meg ez a nemzeti kockázatközösségnek.

Meg fogja érni. Nekünk minden megéri. Miért, eddig nem érte meg? Dehogynem. Akkor?

Ahogy rongyolok végig a Budaörsin, már azért bomlik, bomolgat kifele az a vízió, amelyet szoktak hiányolni Orbánék gazdaságpolitikájából: az ország legsűrűbb óriásplakát-erdejében a sok száz helynek legalább a felén már állami vagy valahogyan, legalább CBA-szinten az államhoz kötött hirdetők nyomulnak, Szerencsejáték Zrt., Új Széchenyi Terv, MFB-hitelek, Erzsébet-utalvány, MVM és a többi.

Ki gondolta volna, hogy pont a kültéri reklám lesz az a terület, ahol legelőször mutatkoznak a nagy országátalakító munka eredményei? (Jó, akik ismerték a közel álló vállalkozó működési területeit, azok azért sejthették.)

Na, ide jól illik majd egy mobilos is, bár addigra a maradék plakáthelyeken is az állam figyel majd, nem azért, mert annyira terjeszkedni tudna, hanem mert ami azon kívül van, úgyis tönkremegy. Ha szerencsénk lesz, SZÉP-kártyán vásárolt Erzsébet-utalványért még kapunk valami kedvező kártyás csomagot kamattámogatott, lebeszélhető MFB-hitellel.

Állami hálózaton - Szijjártó Péter a telefonnál
2011. június 6. Gödöllő. Eu elnökség. Szíjjártó Péter telefonnal, Orbán Viktor névtáblája mögött ül. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.