Dörnert utcán fogadja közönsége és ellendrukkerei is

Mi lesz a színészekkel és a repertoárral? Ez érdekelte legjobban a Márta István Új Színházától búcsúzókat az utolsó kulisszajáráson.

A 103 éves épületben bolyongtunk, amely eredetileg mulatónak épült, Parisiana néven. Jártuk a Lajta Béla tervezte színházat a színpadtól a jelmeztáron és a forgószínpad alatti területen át a stúdiószínpadig. Úgy száz ember követte Mártát és a gazdasági igazgató Kovács Györgyit. El-elbámultak a technikán, a régi kosztümökön, mégis azt firtatták, mi lesz a produkciókkal.

A színészek a szezon végéig kapják a fizetésüket, akkor is, ha az új vezetés – mert Dörner György nevét mintha egyszer sem mondta volna ki a régi igazgató – nem játszatja őket.

A márciusi műsorrendben azonban nincs egyetlen régi darab sem. Nem csak azért, mert jó pár mű jogdíja február végével lejár, és akad, amelynek továbbjátszását nem engedte az egyik szerző/jogtulajdonos. Ilyen például A csúnya, amelyet Marius von Mayenburg „tiltott le”, és amelynek főszereplője a távozó Pokorny Lia és Gáspár Sándor.

Ez azért fontos, mert az új vezetés – az Új Színházból való információ szerint – egyedül ezt akarta tovább vinni. Nyolc darab a régi repertoárból műsoron maradhatott volna, de játszásuktól eleve eltekintett az új stáb. Hogy kire tart igényt a jövőben is, azt márciusig kell közölnie az új igazgatásnak, és áprilisig kell dönteniük a színészeknek, elfogadják-e a felkérést.

Nem marad a színháznál Hargitai Iván rendező, Szikora János művészeti vezető, Rétfalvi János műszaki igazgató, Kecskésné Ördögh Vera nézőtéri felügyelő, Lőkös Ildikó dramaturg, Naszály György sajtófőnök sem. A művészeti titkár, Kékesi Miklós megy Pécsre, ahol Mártára a Zsolnay-negyed vezetését bízták. A gazdasági igazgató is új munkát keres, amint elszámolt a színház pénzügyeivel.

Az utolsó kulisszajárás napján a Don Carlost játszották, a művészbüfében kollégái ölelgették a Posa márkit játszó Cserhalmi Györgyöt, aki annak idején szemtanúja volt a Székely–Márta-váltásnak is. Noha azt is politikai színezetű döntésnek gondolta, mint mondja, annak mások lettek a következményei. A színész egy korábbi interjúnkban arról beszélt: Dörner kinevezése úgy történhetett meg, hogy az első Fidesz-kormányzás idején politikai karanténba zárták a MIÉP-et, és most valaki úgy gondolta, ki kell őket onnan engedni. Február végén egyébként a Don Carlos jogai is lejárnak, így február 18-án lesz az utolsó előadás. A februári műsortervet persze még a régi vezetés állította össze, hiszen azt már december végén közzé kellett tenni.

Tüntetéssel teli Színházi Élet

Nagy élet lesz ma a Paulay Ede utcában. Az Új Színház elé szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), ezen a rendezvényen politikusok és színészek mondanak majd beszédet.

Ellentüntetés is várható, szélsőjobboldali szervezetek, például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Új Magyar Gárda és a Magyar Nemzeti Gárda, valamint a Betyársereg is a belvárosba várja híveit. „Kötelességünk kiállni velük szembe, mert a magyar kultúrát meg kell védenünk! Ott kell lennünk, mert különben az antifasiszta csőcselék foglalja el az utcát, ahogy ez már megtörtént Nyugat-Európában is!

Erőt kell demonstrálnunk, hogy továbbra is szabadon sétálhassunk országunkban magyarként, magyar szimbolumokkal (sic!) ruházatunkon, anélkül, hogy ránk támadna a csőcselék – ugyanis, ahol az antifasiszták vették át az irányítást, ott sajnos napi szintűek a hazafiak elleni támadások” – olvasható a tüntetést reklámozó szélsőséges Szentkoronaradio.com oldalon a felhívás.

Azt már nem közlik, mi köze ennek az egésznek a színházhoz. Az ellentüntetést egyébként nem jelentették be.

Szűk tizennyolc év krónikája

1994: Székely Gábor megalapítja az Új Színházat.

1998: A Kossuth-díjas rendező igazgatói mandátumát az akkori városvezetés nem hosszabbítja meg. Az indok: Székely „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”. A döntnökök Márta István pályázatát támogatják. A szakma egy része indokolatlannak és elhamarkodottnak tartja Székely leváltását, szolidaritását fejezi ki a direktorral. Azóta Márta István kétszer nyer igazgatói pályázatot.

2011. október 5.: A szakmai bizottság állásfoglalása ellenére Tarlós István főpolgármester két pályázó közül a radikális nézeteiről is ismert színészt, Dörner Györgyöt nevezi ki az Új Színház igazgatójának, aki Csurka István MIÉP-vezért nevezi meg intendánsaként. A határozat után néhány nappal mindenki olvashatja az Atlatszo.hu-n Dörner-pályázatát, így az összevethető a színházat 13 éve vezető Márta pályaművével. Kiderül: egy hibákkal, csúsztatásokkal és politikai közhelyekkel teli fogalmazvány nyerte el a főpolgármester tetszését.

2011. október közepe: A Revizor.hu portálon polgári tiltakozás jelenik meg, az aláírók szerint Tarlós Dörner „kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát”. A döntés ellen tiltakozik kilenc fővárosi színházigazgató, a Magyar Színházi Társaság, a Mazsihisz, az LMP és az MSZP, két osztrák írószervezet is. A www.aznemlehet.hu oldalon számos magyar művész videoüzenetben mondja el véleményét az ügyről.

2011. október 22. Körülbelül ezren gyűlnek össze az Új Színház előtt szervezett demonstráción. Több szerző vagy jogörökös jelzi, nem engedi műsorra tűzni darabját vagy az általa képviselt művet (például Závada Pál, Sütő András, Hernádi Gyula). Továbbá: dramaturgok, fordítók vétették le nevüket a plakátokról, színlapokról.

2011. december 5. Színházjegyet hoz a Mikulás Tarlós Istvánnak – az Az nem lehet, hogy-csoport tagjai így szeretnék megmutatni a főpolgármesternek, hogy manapság sem ritka vendég a hazai teátrumokban a magyar darab. Lapunk az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet mintegy hatvanoldalnyi műjegyzékéből válogat: ez az elmúlt esztendőkben műsorra tűzött magyar darabokat veszi lajstromba.

2011. december 13. Sajtótájékoztatóján Márta István még arra mutató jelekről beszél, hogy Tarlós megváltoztathatja döntését.

2011. december 14. Tarlós István felkéri Dörnert, hogy ne alkalmazza intendánsként az antiszemita dolgozatokat közlő Csurka Istvánt.

2012. január 27. Állásfoglalást tesz közzé a The Guardian brit napilap. Ezt 68 színész, rendező, író és egyéb közszereplő, mások mellett Sharif István Horthy, Horthy Miklós unokája is aláírta.

2012. január 30. Az Az nem lehet, hogy-csoport tagjai fluoreszkáló festékkel a (városszerte több helyen látható) „Ne hagyd eltaposni” feliratot fújják a színpad két oldalára.

2012. január 31. Reggel Márta István átadja az Új Színházat Dörnernek. Mivel azonban az új igazgató február 1-jétől irányítja a színházat, ekkor még az is kérdéses, ki felel az intézményért a köztes időben, majdnem egy teljes napig. Igaz, az új stáb legfeljebb önmagáért felelhet: a társulat ugyanis azonnal külföldi vendégjátékra utazik.

2012. február 1. A bécsi Burgtheater mellett további 11 osztrák intézményben hangzik el egy tiltakozó memorandum szövege, a kezdeményezéshez korábban csatlakozott a Brüsszeli Nemzeti Színház és számos lengyel, szlovén, német, francia, görög és spanyol színpad is a tiltakozó szövegtől lesz hangos Dörner György első munkanapján. Az Új Színházban nincs előadás e napon.

(Sz. K.–Cs. I. Z.)

Márta István utoljára a színpadon. A márciusi műsorrendben már egyetlen régi darab sincs
A márciusi műsorrendben már egyetlen régi darab sincs
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.