Csurka beveri a hatodik koporsót az Új Színházba

Dörner György tisztán magyar évadokat tervez, és első körben saját magát hívta meg vendégszerepelni.

Bár szakmailag meglehetősen vegyes volt a Márta István-féle Új Színház bemutatóinak fogadtatása, azt nem lehetett mondani, hogy ne tűzött volna műsorára magyar darabokat (90 bemutatóból 47-szer), ne ápolt volna jó kapcsolatot a határon túli színházakkal. Együttműködött például a Vidnyánszky Attila alapította beregszászi magyar színházzal is.

Dörner György február 1-jétől igazgatja a budapesti teátrumot. Az első hónap programját még elődje állította össze, de a kiszivárgott márciusi műsortervezetből egyértelművé vált: semmit sem akartak megtartani a régi repertoárból. Az igazsághoz hozzátartozik, Dörnernek nem volt könnyű dolga az egyeztetéssel, például mindig előre be kellett jelentkeznie az épületbe.

A végleges programban azt látjuk, más színházak vendégeskednek az Újban, a győri Forrás Színház (itt Dörner is tag) és az Újpesti Színház. Az előbbi a Karnyónét hozza Bánsági Ildikóval a főszerepben (rendező és Karnyó: Dörner), valamint a Szivárvány szép kapujában című mesejátékot és a Szamártestamentumot. Az utóbbi a Pesti srácokkal vendégeskedik a Pesti Broadway-n. A szomszédos Tháliával készített koprodukciót, a Tizenegy perc című előadást is említi a műsor (ez marad a Tháliában). A Coelho-darabból készült produkció pikantériája, hogy színpadra alkalmazta Pozsgai Zsolt (a leendő főrendező), rendezte Szikora János (a búcsúzó művészeti vezető).

A stúdióban hétfőnként koncertek lesznek, míg a Földindulás című első bemutató (március 23.) előtti héten a Ghymes kétszer is koncertezik a nagyszínpadon. A stúdióban felújítják az Árva Bethlen Katát, amelyet Pozsgai állított színpadra, de nem a színház eddigi tagja, Vass György játszik benne Kökényessy Ágival, hanem a Sacra Corona című filmből ismert Szarvas Attila.

Az évad második felére egy felújítással, két premierrel, előbemutatóval és nyári produkcióval is készül az új vezetőség. A jövő szezonra nyolc premierrel és két nyári újdonsággal számolnak. Mint nemrég megírtuk, ilyen sok bemutatót egyébként csak a vidéki színházakban terveznek.

Az biztos, hogy a művek feléhez korábban kötődött – így vagy úgy – Pozsgai Zsolt. Páskándi Géza háromfelvonásos történelmi drámája, a Vendégség a legismertebb mind közül. Az Aranytíz Teátrumban már rendezte is Pozsgai, akárcsak a Földindulást. Az évadban még az író-rendezőhöz kötődik egy előbemutató is, amelyet Pianosa Giorgio álnéven írt: a Mert a mamának így jó. (A kecskeméti ősbemutatóban Dörner György is játszott.)

A következő évadban a Razzia is megy Pozsgaitól, egy bűnügyi játék. Az idén nyáron új játszóhelyet avat az Új Színház a Dunántúlon, a helyszínről még nem tudunk, azt viszont igen: a nyitó darab Hunyady Sándortól A három sárkány című vígjáték lesz.

Az októberi első premier Nyírő József Jézusfaragó embere lesz a Paulay Ede utcában. Műsorra kerül majd a Lev Tolsztoj regénye nyomán készült Kreutzer-szonáta – Gyurkovics Tibortól. 2012 novemberére tervezik Csurka István művének, A hatodik koporsónak az ősbemutatóját. A rendező személye pályázaton dől el. Adják emellett Jókai Mór, Tomcsa Sándor, Bessenyei György, Wass Albert művét, A funtineli boszorkányt egyenesen újszerű, zenés, mozgásszínházi verzióban. A következő nyárra előszerződést kötöttek Tamási Áron Ábel című művére, Pozsgai Zsolt adaptációjával.

Dörner György érkezik színháza átvételére. Talpa alatt a színházművészetet féltő tiltakozó felfestés: Ne hagyd eltaposni!
Dörner György érkezik az Új Színház épületéhez; a teátrum február 1-jével kinevezett igazgatója és Márta István eddigi igazgató között reggel lezajlott az intézmény átadás-átvétele. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.