Elemzők a Szolidaritás tervéről: Centrumpártnak lenne értelme

Megosztottak az elemzők a Szolidaritás esetleges pártalapítása kapcsán. Mint arról lapunk már beszámolt: a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetői, ha nem lenne sikeres az ellenzéki kerekasztal kezdeményezése, készek akár egy új párt alapítására is.

Kiszelly Zoltán politológus szerint egyelőre nincs értelme annak, hogy a Szolidaritás új pártot alapítson. „Biztos nem blöff a felvetés. Kónyáék ügyesen, katonásan terelték maguk előtt eddig a pártokat. Azt gondolják, hogy ha a Jobbikon kívüli ellenzéket beterelik a kerekasztalhoz, akkor majd az legitimálja őket is”, fogalmazott az elemző. Hozzátette: nem vitás, hogy képesek lennének megalakítani egy külön pártot, hiszen saját bevallásuk szerint tízezres a pártoló tagságuk és ennél jóval nagyobb lehet a támogató, de passzív réteg.

„Kónya Péterék, a Milla és a 4K! is rendkívül jól dolgozott az utóbbi időben, olyan szavazókat szólítottak meg, amelyeket a nagy pártok nem voltak képesek. De azt is látni kell, hogy a tavalyi nagy sokk elmúlt, az általuk meglovagolt felháborodás némileg csillapodott. A Szolidaritás képes pártot alapítani, de azzal, hogy a baloldali ellenzék részévé vált, nem tud nyitni a jobboldal felé. Egy a centrumot elfoglalni képes jobbközép pártnak ezért lenne értelme. Ezt a szerepet talán az LMP tudná a leghatékonyabban betölteni. Látható is, azért nem akarnak balra menni, hogy jobbról ne veszítsenek szavazókat. Az LMP egyik esélye, ha minél több, jobboldalon hiteles arcot bevon a politikájába”, fogalmazott Kiszelly.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője az eredeti, lengyel Szolidaritás példájára mutatott rá: Lech Walesáék akkor három-négy hónap alatt több millió embert tudtak megnyerni.

„Elsöprő jellegű mozgalom volt, ezt a sodró lendületet a magyar Szolidaritásban egyelőre nem látom. Pártot alapítani komoly pénzügyi háttérrel, tömegmozgalommal vagy a kettő kombinációjával érdemes. Nem mondom, hogy a Szolidaritásnak se pénze, se tömegbázisa nincs, de érdemes óvatosnak lennie. Azt is látni kell, hogy a baloldali pártpiac meglehetősen foglalt, a Szolidaritás pedig mintha az MSZP-hez állna a legközelebb. Nagy különbséget kettejük szólamai között nem is látok. Erősen kérdéses, hogy nem az lenne-e inkább a magyar baloldal számára a legkifizetődőbb megoldás, ha a Szolidaritás az MSZP afféle segédcsapata lenne, amely képes a tömegeket megmozgatni a baloldali követelések alátámasztására”, fogalmazott a politikai elemző.

Nagy Attila Tibor kérdésünkre hozzátette: a bizonytalan tömegeket nem elsősorban ideológiával, hanem „szerethető politikával” lehet megszólítani. Úgy vélte, miután a teljes magyar politikai rendszer általános hitelvesztésben van, így először ebből kellene lefaragniuk az újonnan alakuló pártoknak. „A bizonytalanok tábora meglehetősen heterogén bázis. A Fideszre sem csak a jobboldaliak voksoltak, hanem azok a protesztszavazók is, akik elégedetlenek voltak az előző balliberális kormányzattal. Az feltűnő, hogy a Fideszt a mérsékelt, konzervatív jobboldal részéről is érik már folyamatos kritikák. Ugyanakkor a Fidesz még mindig nagyon ügyesen össze tudja fogni a tábort az atlantistáktól a szélsőjobboldalig. Egy jobbközép párt alapítására ezért egyelőre kevesebb lehetőséget látok”, fogalmazott a Méltányosság szakértője.

Zászlót bont az új párt?
Zászlót bont az új párt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.