Bencsik János lemond, ha Orbán engedi

Lemondott tegnap Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyi államtitkára – a kormány „energetikai arca”. A pletykát a Facebookon az érintett „részben” megerősítette.

Mint írja: Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek szóban jelezte, hogy december 31-én távozni kíván. Ám ezt egyelőre nem foglalták írásba. Utalt rá, hogy az információ idő előtt kiszivárgott, de távozását nem indokolta. Fidesz-körökből származó információink szerint Orbán Viktor nem kívánja elfogadni a lemondást. A kormányfő ugyanis „nagyon kedveli” a volt tatabányai polgármestert. Könnyen lehet ugyanakkor, hogy Bencsik távozásának okai mögött is a kormányfő áll.

Bencsik János érvel
Bencsik János érvel FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Az utóbbi időben a nyilvánosság előtt is érzékelhető volt Bencsik növekvő feszültsége. A számos egyéb mellett hitoktató, szociológus, szakmérnök, kajak-kenu-segédedző és személyiségfejlesztő végzettségű ötgyermekes Fidesz-politikus polgármestersége alatt sajátította el az energetika alapismereteit, érezhetően a pártközpont ösztönzésére. A Fidesz választási győzelmét követően először a nemzetgazdasági tárcánál csináltak neki egy energiaügyi és otthonteremtési államtitkárságot, amely azonban – Matolcsy György és Fellegi Tamás állítólagos ellentétét leképezve – sok átfedést mutatott a nemzeti fejlesztési tárca hasonló, Kovács Pál helyettes államtitkár vezette csapatával.

Forrásaink szerint Bencsikék osztoztak a Fellegi-tárcával kapcsolatos ellenérzésekben. Ám ez év elején már nem maradt más választásuk, mint beállni Fellegi mögé. Bencsik Kovács mellé az NGM-ből magával hozta a klímapolitikáért felelős Olajos Pétert is. Bencsik János az energetika szövevényes világának egyre mélyrehatóbb ismeretéről adott számot. Hozzáértését a szakma, a cégek is egyre inkább elismerték. (Nem vált előnyére, hogy 1998-ig az SZDSZ-ben politizált, s szakszerűségére hivatkozva a szocialista párt is többször kiállt mellette.) Különösebb gond nélkül verte át az Orbán-kormány verdiktjét, miszerint – olajár-emelkedés ide, forintgyengülés oda – Magyarországon márpedig nem emelkedhetnek a rezsidíjak.

Ezért hatott furcsán, amikor az év elején a Facebookon kikelt Lázár János Fidesz-frakcióvezető és hódmezővásárhelyi polgármester a megújuló energiás támogatások csökkentését célzó javaslata ellen, mondván, az egy letárgyalt megállapodást rúg fel. Kiállása mögött sokan céges lobbiérdekeket véltek felfedezni, míg Lázárt ez ügyben Orbán Viktor „magyar hangjaként” tartották számon. A frakcióvezető nem tágított, és végül kényszeredett megegyezés született. Szintén lázadásszámba ment, amikor októberi sajtótájékoztatóján az államtitkár lapunk kérdésére már csak „rövid távon” tartotta lehetségesnek az energiaárak befagyasztását.

Nemrég Lázár újabb tarifajavaslattal élt, amit Bencsik a héten több Facebook-bejegyzésben is bírált. Mivel Lázár mögött sokan ismét Orbán Viktort vélték felfedezni, Bencsiknél talán most telt be a pohár. Valószínűleg az sem hatotta meg, hogy a kormány szerdán az ő javaslatát fogadta el. (Hiszen ezt még a parlamentnek – így Lázár frakciójának – is el kell fogadnia.) Ám igazán bennfentesek a valódi oknak azt tartják, hogy soha nem volt felhőtlen a kapcsolat Fellegi és Bencsik között. Az államtitkár szűk körben állítólag sokszor hangoztatta távozási szándékát. Az viszont elképzelhető, hogy mégis marad, és a mostani manőverrel csupán egy határozott kormányfői megerősítést igyekezett kicsikarni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.