Átszervezik és felére nyírják az MTI-t

Felére csökkentik a Magyar Távirati Iroda jövő évi költségvetését, az idei 2,5 milliárd forinthoz képest az intézmény 2012-ben 1,3 milliárdból gazdálkodhat, ami az MTI újabb átszervezését, feladat- és hatáskörök átadását, a közmédiarendszeren belüli fontosságának gyengülését, újabb létszámleépítést vetít előre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat szerint a közmédiumokra szánt jövő évi források jelentősen, az idei hozzávetőleges 60 milliárdról 72 milliárdra emelkednek, és a pénz jelentős részével, csaknem 69 milliárddal a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) rendelkezik. (Az alap a legújabb hírek szerint csaknem 70 milliárdos hitelfelvételre is készül.) Az alap fizeti a közmédia dolgozóinak a bérét (a kirúgások után hozzávetőlegesen 2300 ember maradt), műsorokat gyárt, illetve műsorokat rendel (mint például a Maradj talpon! vagy a Magyarország, szeretlek! című produkciót) külső vállalkozásoktól.

A korábbi közszolgálati adók – MTV, Duna TV, Magyar Rádió – megrendelő funkciót betöltő „csontvázintézményekké” zsugorodtak, évi félmilliárdos költségvetésük főként a 40-50 dolgozójuk bérének kifizetését fedezi, mert műsorokat nem gyártanak, csak kialakítják a csatornák profilját, és ehhez rendelik meg a különböző produkciókat az alaptól.

Mindeddig úgy tűnt, az átalakítás egyik győztese a Magyar Távirati Iroda, ahová összpontosították a közmédiumok hírgyártását, az úgynevezett Hírcentrumot, a közös internetes portál, a Hirado.hu szerkesztőségének vezetését, és létrehoztak egy stratégiai tartalomfejlesztő részleget is. Ehhez az MTI létszámát 180 főben határozták meg. A távirati irodán belül egyelőre értetlenül állnak azelőtt, hogy miért akarják a felére csökkenteni a költségvetésüket. Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója lapunknak ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az intézmény jelenlegi feladataihoz, létszámához éves szinten minimum 2,5 milliárd forintra van szükség.

Információink szerint a drasztikus pénzmegvonás mögött nem elsősorban takarékossági szempontok, hanem a közmédián belüli hatalmi harcok állnak. A médiaszolgáltatási alapnál többen nem nézik jó szemmel, hogy rajtuk kívül van még egy erős, a Hírcentrum miatt erős befolyással rendelkező, nagy létszámú intézmény. Hónapok óta vita van például azon, hogy az MTI-hez tartozzanak-e továbbra is a közmédiumok vidéki és külföldi tudósítói, a megrendelői és hírkiadási joggal rendelkező szerkesztők, akiknek feladatai közé tartozik a közmédiumok hírfolyamának összehangolása is.

Szabó László, a médiaszolgáltatási alap kommunikációs igazgatója kérdésünkre azt mondta, folyamatosan zajlik a közmédia megújítása. Az átszervezések során most úgy látják, hogy 2012-ben ennyi pénzre lesz szükség a magas színvonalú hírügynökségi munka ellátásához.

A költségvetés drasztikus csökkentése miatt az MTI vezetése kénytelen lesz újraszervezni az egész intézményt. Az 1,3 milliárd forint egy 100 fős, a klasszikus távirati iroda feladatait ellátó intézmény fenntartására elég. Elképzelhető, hogy a vidéki és külföldi tudósítókat, a Hírcentrumot vagy a központi hírportál irányítását is át kell adni a médiaszolgáltatási alapnak.

Az MTI központja a Naphegyen
Az MTI központja a Naphegyen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.