Bolhacirkusz vagy obstrukció?

Nem tervezi a Fidesz a házszabály módosítását, nem lesz kötelező időkeret a törvényjavaslatok részletes vitája során – így az ellenzék (is) változatlanul elmondhatja véleményét a törvényjavaslatokról. Lázár János egy sajtótájékoztatón az Országgyűlés e heti, sokszor egymásba érő ülésnapjain tanúsított ellenzéki politizálást viszont úgy értékelte: „bolhacirkusz” az ellenzéki obstrukció. Létezik együttműködés az MSZP és a Jobbik között, de az LMP a Jobbikkal is képes megtalálni a közös nevezőt.

Egész héten együttműködtek a parlamentben, „egymás kezét szorítva küzdöttek, hogy miért, az már egy kétséges dolog”. „Tudatos összefogásról és egy ellenzéki koalíciónak a kibontakozásáról van szó”, „Schiffer, Tóbiás, Mesterházy és Vona képviselők urak parlamenti sufniknak” beszélgetnek, előttük borulnak össze – fogalmazott, hozzátéve: nem zárnak le vitákat, ha kell, hétfőig végigülik a választójogról péntek reggel kezdett vitát is.

„A mi képviselőink folyamatosan itt lesznek minden vitában, az ellenzék részéről infantilis, hogy azt képzelik, a fideszes és a KDNP-s képviselők kifáradnak. Nem tudnak kifáradni, mert nem tudnak kifogyni, annyian vannak.” Lázár János azt állította: az ellenzéki frakcióknak szerinte sem az ezen a héten tárgyalt új munka törvénykönyvéről, sem az esztergomi közintézmények sorsáról, sem az oktatási törvényjavaslatokról nem voltak érdemi indítványaik.

Ezzel szemben Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a kormánytöbbségnek változtatnia kell az országgyűlési munkarenden, fontos törvényjavaslatok vitáját nem időzíthetik éjszakára. Az MTI felvetésére, hogy a szerdai ülésnapot is az ellenzéki felszólalások nyújtották el, érzékelhetően azért, hogy az egyes esztergomi intézmények államosításáról szóló, eredetileg este tíz órára kiírt vita csak másnap reggel kezdődjön el, a politikus elismerte: e javaslat is fontosabb annál, mintsem hogy éjszaka vitassák meg. De az új titkosszolgálat, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ felállításáról is rendelkező törvények tizenkét órás, egész éjszaka tartó vitája közben az MSZP nem ezért kért kétórás tárgyalási szünetet, hanem mert Kövér László házelnök a kormány terveivel ellentétes módosító javaslatokat nyújtott be, és szükségesnek tartották, hogy azokat a képviselők tanulmányozni tudják. Tóbiás József Lázár János pénteki nyilatkozatát figyelemelterelésnek tartja, és cáfolta, hogy az ellenzék egyeztetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.