'Pénteki kör' csütörtökön

Újból összeült a „pénteki körnek” nevezett társaság, benne a szocialisták vezető és meghatározó politikusaival – értesült a Népszabadság. A tanácskozás ezúttal a budapesti Pallas Páholyban volt, igaz, nem pénteken, hanem egy csütörtöki napon, két hete. A társaság az első ülésének időpontjáról kapta a nevét.

Mint arról korábban hírt adtunk: meghatározó szocialista politikusok Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Hiller István szervezésében egy korábbi kormánytag Pest megyei ingatlanában gyűltek össze, hogy a párt jövőjéről és a Gyurcsány-platform akkor már előrevetíthető kiválása utáni időszak lehetőségeiről beszéljenek. A csaknem harmincfős társaságban jelen volt még Szekeres Imre, Baja Ferenc, Katona Tamás és több megyei elnök. A pártelnök Mesterházy Attilát akkor nem hívták meg a tanácskozásra, de értesítették róla – őt Velez Árpád kabinetfőnök képviselte.

A szervezők akkor lapunknak azt mondták: a „titkos összejövetel” célja egy szövetség kialakítása volt a jelenlegi pártelnök mellett/mögött annak érdekében, hogy a Gyurcsány-platform kiválása utáni időszakban is bizonyosan fennálló és megmaradó problémákra mielőbbi megoldások szülessenek. „Veled vagyunk, de csak ha hagyod!” – így foglalta össze akkor lapunknak a tanácskozás célját az egyik résztvevő.

A mostani, immár második összejövetelre Mesterházy és mellette Botka László szegedi polgármester is meghívást kapott. Úgy tudjuk, a negyvenfős társaság két témát tárgyalt: a gazdasági összeomlás veszélye kapcsán kialakítható politikai stratégiát (szakértői kormány létrehozásának javaslata, válságkezelői program támogatása stb.), továbbá a párton belüli, minél szélesebb együttműködés és hatékonyabb szervezés kérdéseit.

Ez utóbbiról Botka László beszélt, információink szerint vitaindítójában a pár nappal korábban a kongresszuson elhangzottak („a régi arcok lépjenek hátra”) keltette generációs és egyéb személyi feszültségek mielőbbi lezárását és elfojtását szorgalmazva. Mesterházy a gazdasági kérdésekről beszélt, de épp a tanácskozás idején érkezett a hír, hogy az Orbán-kormány újra az IMF-hez fordul, s ez felborította az előzetes menetrendet; a pártelnöknek el is kellett sietnie a rendezvényről.

Mesterházy kérdésünkre azt mondta, azért tett eleget a meghívásnak, hogy hitelesítse álláspontját: új szereposztásban, de komolyan gondolja a csapatmunkát, és mindenkire számít, aki hozzátesz a párt sikeréhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.