'A leépítések lebegtetése pszichoterror'

"Kockán az életed" – ezzel a szlogennel hirdettek mára demonstrációt a közszférában működő szakszervezetek. Összevonások, intézménybezárások, az empátia minimumát nélkülöző elbocsátások történtek, s most újabb leépítések és átszervezések lehetőségét lebegtetik, ami nem más, mint pszichoterror – nyilatkozta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. Interjú

A köztisztviselők az első pofont tavaly tavasszal kapták, amikor indoklás nélkül rúgták ki emberek ezreit. S ha tömeges elbocsátások máshol egyelőre nem is voltak, a foglalkoztatottak reálbére csökkent az egészségügyben, a közoktatásban vagy a közművelődés területén is. Miért épp most tüntetnek?

Nekem is fejtörést okoz, mi történik az országban
Nekem is fejtörést okoz, mi történik az országban

Ilyen rossz mentális állapotba, ennyire rossz szakmai és anyagi körülmények közé még soha nem került a közigazgatás. Igaz ez a közszféra egészére is. Összevonások, intézménybezárások, az empátia minimumát nélkülöző elbocsátások történtek, s most további leépítések és átszervezések lehetőségét lebegtetik, ami nem más, mint pszichoterror. Ugyanakkor a jövő évi költségvetésből nem derül ki, hogy miként őrizhető meg az államigazgatás, a rendvédelem, az egészségügyi ellátórendszer vagy a közoktatás működőképessége. Ez pedig már az egész társadalom ügye.

Mit szeretnének elérni?

Tiltakozunk a kormány által irányított területeken kilátásba helyezett létszámcsökkentés ellen, amelyről hivatalos információnk még nincs, de úgy tudjuk, konkrét neveket tartalmazó listák készültek. A közigazgatásból mintegy 5500, a közszférából összesen akár harmincezer fő menesztésére is számítani lehet. Az egészségügyet és néhány más „védett” szervezetet – ilyen lehet az adóhatóság – ez nem érinti, így lehetnek olyan területek, ahol a tíz százalékot is elérheti a leépítés aránya. Erről – a korábbi kormány gyakorlatával szemben – semmilyen előzetes egyeztetés nem folyt, s legfeljebb halvány ígéret van arra, hogy valamiféle karrierhíd létrehozásával segítik az utcára kerülők elhelyezkedését. Beszélni akarunk erről. A demonstráció másik oka, hogy 2008 óta a közszférában nem volt fizetésemelés, ráadásul idén a különféle pótlékok és juttatások lefaragása miatt még csökkent is a jövedelem.

Emiatt legalább ötszázalékos béremelést szeretnénk. Ugyanakkor követeljük, hogy a jövő évi adóváltozások miatt várhatóan kieső jövedelmet kompenzálják, mert korrekció nélkül egy százezret kereső ügyintéző nettó jövedelme nyolcvanezerről 65 ezerre csökkenne. Kormányzati körökben mindezzel kapcsolatban azt hangoztatják, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, és ha nem tesznek valamit, a görög útra lépünk. De kérem, az unióban leginkább eladósodott Görögországban a minimálbér 850 euró, nálunk háromszáz. Ott a közszolgálatban foglalkoztatottak átlagkeresete – a 13. és 14. havi illetmény elvonása meg a tízszázalékos fizetéscsökkentés után – 2400 euró, nálunk némi jóindulattal kilencszáz. Ezt is tudniuk kell azoknak, akik a görög példával minket fenyegetnek.

Nem megkésett ez a próbálkozás? Eddig a közszférában foglalkoztatottak egységesen nemigen emelték fel a szavukat, s ezzel mintha azt üzenték volna a kormánynak, hogy velük mindent meg lehet csinálni.

Tény, hogy ezen a területen igen erős a munkaadó iránti lojalitás. Ennek oka részben szocializációs okokban keresendő – talán túl nagy az emberekben az alkalmazkodási készség –, de közrejátszhat benne a munkahely elvesztésétől való félelem is. A közszolga ugyanis azt érzi, hogy nem a jogviszonyát szabályozó törvénytől, hanem a főnökétől függ. Ezt erősíti, hogy például méltatlanság, bizalomvesztés vagy a vezetői értékrendhez való alkalmazkodás hiánya miatt is kirúghatnak bárkit.

Mit tettek a szakszervezetek?

A Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács a kormányváltás óta talán a legtöbbet ülésező testület volt – amikor kezdeményeztük, összehívták a grémiumot. Más kérdés, hogy a szervezet hatékonysága a nullához közelít: mindig türelmesen meghallgatták az észrevételeinket, de általában még a vesszőhibákat sem javították ki, ha mi tettük szóvá. Mégis remélem, hogy a felvetéseinkről egyszer elgondolkodnak, mert a rendszer előbb-utóbb működésképtelen lesz. Rajtunk kívül pedig senki nem beszél például arról, hogy a sikertörténetként eladott kormányablakoknál semmit nem lehet elintézni, miközben ott az emberek még pótlékot is kapnak, a munkaügyi kirendeltségek munkatársaitól meg elvették azt. Tudom, hogy amikor valamelyik kormánytag egy közigazgatási szervezethez látogat, felhívják a beosztottak figyelmét: senki ne szóljon a problémákról, mert akkor másnap már be sem kell mennie dolgozni. A kormány számára kellemetlen kérdésekről természetesen a helyi vezetők sem beszélnek, így az érdekegyeztető tanács az egyetlen fórum, ahol a döntések hatásairól valóban érdemben szó esik. Én bigottan hiszem, hogy hosszú távon lesz hatása mindannak, amit már-már mániákusan szajkózunk. Szakértelem, csak a törvényeknek való alávetettség, kiszámítható életpálya – enélkül nincs jó közigazgatás, ami már mindenkit érint. De az is, hogy az egészségügyből minden józan mértéket meghaladó forráskivonást hajtottak végre, és félő, ugyanez a sors vár a közoktatásra.

Mit remélnek attól, ha kivisznek néhány ezer embert az utcára?

Azt, hogy – a tárgyalások nyilvánvaló eredménytelensége után – mindenki számára lehetőséget adunk arra: juttassuk kifejezésre, mi nem tetszik. Szinte egyetlen esélyünk, hogy azokhoz is fordulunk, akik a közszolgáltatásokat igénybe veszik. Azokhoz, akik nem figyelik folyamatosan a köznevelési törvény sorsát, akiknek – egyelőre – nem kell naponta szembesülniük az egészségügy gondjaival, akik nem tudják, hogy fizetős lesz a bölcsődei ellátás, akik még nem érzékelik, hogy bajok lesznek az államigazgatásban vagy a rendvédelemben. Nem csak a közszférában foglalkoztatottak bére a tét.

És ha megértjük?

Csak ismételni tudom magam: bigottan hiszek abban, hogy egyszer mindazok az információk hasznosulnak a kormányzati szférában, amelyek közvetítésében szerepet vállalunk.

Angliában milliók sztrájkoltak a nyugdíjkorhatár emelése miatt. Nálunk a magán-nyugdíjpénztári befizetések milliókat érintő államosítása, a korkedvezményes nyugdíjak megvonása, a munka törvénykönyvének érdemi egyeztetés nélkül folyó átírása, a kifejezetten a tehetős rétegek számára előnyös egykulcsos szja bevezetése sem csapta ki a biztosítékot. Ennek mi lehet az oka?

A szolidaritás fogalmát nálunk másként értelmezik, és más az emberek gondolkodásmódja is. Itt a szakszervezeti vezetőktől várják, hogy majd mindent elintéznek, miközben a szakszervezet mi vagyunk. Egy érdekképviselet csak annyit tehet, hogy lehetőséget biztosít a véleménynyilvánításra. Én hiába lelkesítem az embereket, egyedül nem vonulhatok ki az utcára.

Birkák vagyunk?

Érje be annyival, hogy nekem is fejtörést okoz, mi történik az országban. Aki pedig ma nem jön el a demonstrációra, tudomásul veszi, hogy öt év után sem kap béremelést, tudomásul veszi az előzetes egyeztetés nélküli kirúgásokat, s tudomásul veszi a jövő évi bérkompenzáció elmaradását. Azt gondolom, a szakszervezeti vezetők mindent megtettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.