Csütörtök lehet a döntés napja

Érdemi vita nélkül, alig egy órán át tartott az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának hétfő reggeli ülése, pedig a párton és frakción belüli ellentétek és a „hűségnyilatkozatok” miatt sokan hosszabb és feszültebb tanácskozást vártak. Mesterházy Attila pártelnök múlt héten azt kérte a frakciótagoktól: az ülésig mindenki nyilatkozat leadásával tegye egyértelművé, hogy menni akar, vagy inkább maradni. Végül egy kivételével minden képviselő aláírta a dokumentumot, Oláh Lajos kért haladékot szerdáig. A Hajdú-Bihar megyei pártszervezet választmányi elnöke megyei listáról került a parlamentbe, ezért körlevélben arra kérte az őt delegáló szervezetek tagjait: szerdáig osszák meg vele véleményüket.

A hétfői frakcióülésen Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció Platform helyettes vezetői, Vitányi Iván és Molnár Csaba nem vett részt, ahogyan Ficsor Ádám is távol maradt. A DKP színeiben Vadai Ágnes és Varju László jelent meg, valamint a szintén a „hetekhez” sorolt Baracskai József.

Gyurcsány Ferenc a Facebook közösségi oldalon tette közzé az ügyben Mesterházy Attilának küldött levelét. Ebben arról ír, hogy „...az MSZP vezetői, köztük Te személyesen is arról beszéltek, hogy meg kell újítani a pártot. Ez szükséges és dicséretes szándék. De vajon tudjuk-e, hogy pontosan mi születik e szándékból, és azt, hogy a végeredménnyel majd egyet tudunk-e érteni? Nyilván ez logikailag sem lehetséges. Így aztán a mostani nyilatkozat, melyet aláírva visszaküldünk, nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni. De miután ez egy nyilvánvaló tény, ezt nyilatkozat aláírása nélkül is lehetne tudni.” Gyurcsány hozzátette: nincs olyan politika iránt érdeklődő ember, aki ne látná, hogy az MSZP átalakítása körül nagyon sok vita van. „Mi egy éve rendszerváltást sürgetünk a pártban, mi tagadás, eddig nem sok sikerrel. Világos, hogy szaporodó nézetkülönbségeinket látva nekem és társaimnak előbb-utóbb döntenünk kell: maradunk az MSZP-ben, vagy távozunk. A következő napokban, hetekben dönteni fogunk. Ha a távozás mellett döntünk, arról haladéktalanul tájékoztatni fogunk Téged” – zárja a levelet Gyurcsány.

Mesterházy Attila a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: két képviselő kiegészítést fűzött a leadott nyilatkozatához: Gyurcsány Ferenc a már idézett levelet küldte, Szűcs Erika pedig személyes konzultációt kért tőle. Mesterházy ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: a személyes találkozó megtörtént, tartalmáról nem kívánt nyilatkozni. Hozzátette, 48-an a következő választásig biztosan a frakcióban maradnak, és vállalják, hogy ha véleményükkel kisebbségben maradnak is, képviselni fogják a többség álláspontját. Mesterházy jelezte, hogy „Gyurcsány Ferenc levele” alapján úgy számolja: kilencen nem ugyanígy értelmezik a nyilatkozattételt. Arról viszont, hogy ki az a kilenc, már nem kívánt érdemben nyilatkozni. Lapunk ezzel együtt úgy számol, hogy a régóta „gyurcsányista hetek”-ként említett képviselők (Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vitányi Iván, Vadai Ágnes, Varju László, Ficsor Ádám, Baracskai József) és Szűcs Erika, illetve Kolber István számíthat bele a pártelnök által említett kilencbe, Oláh Lajos döntése pedig nem ismert.

„A bizonytalan helyzet továbbra is fennáll. Ez a lehető legrosszabb, ami történhet” – folytatta Mesterházy, majd Gyurcsány egyik korábbi beszédéből idézve azt mondta: „Egy csapatkapitány akkor irányíthat sikeresen, ha tudja, hogy mögötte a csapatban egység van”. Mesterházy szerint a helyzet kimondottan rossz az MSZP számára, a haszonélvezője pedig Orbán Viktor és a Fidesz. Úgy vélte, közös felelősség, hogy a vitát lezárják. „Én ezt akarom, és ebben vagyok érdekelt. A helyzetet intelligensen, kulturáltan és hosszú távon megnyugtató módon kell megoldani” – fogalmazott a pártelnök, aki csütörtökre megbeszélésre várja Gyurcsány Ferencet és delegációját, hogy végérvényesen pontot tegyenek a viták végére. Megismételte, ahogyan a volt kormányfő is mondta, szerinte is két lehetséges megoldás van: egységet mutatni és egységes szocialista pártként fellépni az orbáni rendszer ellen, vagy pedig új formációt kell alakítaniuk azoknak, akiknek „túlzott kompromisszumot jelent” az MSZP-ben való maradás.

A Népszabadság kérdésére, hogy a csütörtöki találkozón milyen álláspontot fog képviselni, Mesterházy Attila nem kívánt nyilatkozni. Azt sem árulta el, hogy ha nem sikerül csütörtökön megnyugtatóan rendezni a helyzetet, kizárják-e Gyurcsányékat a pártból. A Gyurcsány 2009-es lemondását követő időszakra utalva megjegyezte: a mostani huzavona „nagyon hasonlít a miniszterelnöki castinghoz”, ami rendkívül káros.

Még nem tudni, hogy csütörtökig így vagy úgy, de elszánják-e magukat a DKP-sek. Gyurcsány a már idézett közösségi bejegyzésében azt írta: a döntést csak a következő napokban, hetekben hozzák meg. Annyi bizonyos csupán, hogy ott lesznek a csütörtöki találkozón.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.