Hajléktalanrazziára készülnek

Az érvénytelen referendum ellenére sem vonják vissza a kukázást tiltó rendeletet Józsefvárosban.

– Megértem a józsefvárosi polgármester kétségbeesését, a VIII. kerületben olyan fokon sűrűsödik a nyomor, ami már túllépi az elviselhetőség határát – ismeri el Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. Az új fővárosi hajléktalankoncepció egyik kidolgozója ettől függetlenül úgy véli, hogy a hajléktalanügyről tartott érvénytelen vasárnapi népszavazás eleve nem adhatott valós választ a problémákra.

Az első két kérdés – a kukázás és az utcai lakhatás megtiltása – teljesen felesleges volt, a harmadikat, hogy kezdődjenek tárgyalások a fővárossal a kerület hajléktalanoktól való tehermentesítéséről meg fel se kellett volna tenni.

A kukázás megtiltásához előbb meg kellene határozni, hogy pontosan mit értenek ezalatt, hiszen a fedéllel bírók között is szép számmal akad olyan család, amelyik piacok-boltok szemeteseiből egészíti ki az otthoni élelmezést. Az életvitelszerű utcán lakhatást pedig már megtiltotta a főváros, így az a Józsefvárosra is érvényes. Az pedig, hogy kezd-e tárgyalásokat a főpolgármesterrel hajléktalanügyekről Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, választott kerületvezetőként maga dönti el. Az viszont kétségtelen, hogy a városrészre nehezedő „szegénységnyomás” túl nagy a kerület lehetőségeihez képest.

A fővárosi hajléktalanellátás a Józsefvárosban koncentrálódik. A hajléktalanszállók 70 százaléka, az átmeneti szálláshelyek ötöde, az éjjeli menedékhelyek negyede itt van, ami növeli a szegregációt. De mindez nem változtat a szomorú valóságon: Budapestnek még a szemete is nagyobb esélyt ad a túlélésre, mint a tisztes vidéki létezés.

Józsefváros népét azonban láthatóan kevésbé érdekelte a népszavazás, mint a politikusokat, a szakembereket és a civileket. Vasárnap kevesebb mint tízezren, a választásra jogosultak alig 16 százaléka járult az urnákhoz az érvényességhez minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Holott Pintér Sándor belügyminisztert is bedobták a kampányban. S a tárca vezetője hozta is a tőle elvártat: természetellenes állapotnak nevezve, hogy a városlakók nem érezhetik magukat biztonságban a saját lépcsőházukban az oda beköltöző hajléktalanok miatt.

Arra viszont aligha számított Kocsis Máté, hogy a belügyminiszter három új, több száz fős hajléktalanszálló megnyitását jelenti be, melyek közül az egyiket éppen a VIII. kerületben létesítenék. Józsefváros polgármestere ugyanis éppen a hajléktalan-férőhelyek csökkentéséért és kis létszámú szállókért kampányolt. Az viszont aligha lephetett meg bárkit is, hogy Tarlós István főpolgármester üdvözölte a saját rendelméletét megerősítő akciót. Kocsis Máté pedig tisztelgésül a városvezető szavait – a társadalmi együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania – szajkózta vissza a népszavazást értékelő hétfői sajtótájékoztatóján.

Az MSZP és az LMP szintén tőlük elvárhatóan intenzíven kampányolt a népszavazás ellen.

Az eredmény mindenesetre nem ingatta meg Józsefváros első emberét. Már a szavazás estéjén kijelentette, hogy a reprezentatív közvélemény-kutatásnak is megfelelő népszavazás őt erősíti, mivel a voksolók többsége igennel válaszolt. Hétfőn pedig bejelentette, hogy nem vonja vissza a kerület kukázást tiltó rendeletét, az életvitelszerű közterületen tartózkodás fővárosi tilalmát pedig helyi sajátosságokkal egészítik ki. S hogy mindenki számára világos legyen a cél: a rendőrség és a közterület-felügyelet összefogásával nagyszabású, 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akciót kezdenek a Józsefvárosban. Holnaptól. Kocsis Máté már a hétfőt kerületi rendőröknek és közterület-felügyelőknek szóló eligazítással kezdte. Nem a bevételért, hanem pusztán a rendért. Az önkormányzat emberségét a Lélek elnevezésű program hivatott bizonyítani, amellyel a kerületi otthonvesztőket segítik majd. A városüzemeltetési szolgálat munkát ad, az önkormányzat pedig bérlakást. Egy év múltán kikérik az adott lakóközösségek véleményét, majd ez alapján döntenek a bérleti szerződésről.

A szociális munkásokat és hajléktalanokat tömörítő Civil Összefogás szerint 500 önkormányzati lakás áll üresen a kerületben, az önkormányzat mégis egyetlen hajléktalan család elhelyezéséről gondoskodott évente. De még ennél is nagyobb a baj. A szociális lakást bérlők harmadának jelentős lakbérhátraléka van, így a kilakoltatás szélén ingadoznak.

Mindennapos kép a belvárosban, hajléktalanok a Fedél nélkül című lapot ajánlva kéregetnek az autósoktól
Mindennapos kép a belvárosban, hajléktalanok a Fedél nélkül című lapot ajánlva kéregetnek az autósoktól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.