Gyurcsány: a Fidesz el akarja terelni a figyelmet

A Balsai-bizottság jelentésére közleményben reagált Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Szerinte jelzi a jelentés szakmai megalapozottságát, hogy fél évig elő sem vette a kormány, és egyetlen lépést sem tett annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elé vigye a 2006 őszén történteket.

„Nem véletlen ez a friss mozgolódás: az öt éve a demokratikus rendszer ellen puccskísérletet végrehajtó Fidesz most el akarja terelni a figyelmet az adóemelésről, a bedőlő költségvetésről, a forint árfolyamának tönkretételéről, az újabb sarcról, amelyet kivetni készülnek az emberekre, és Orbán elfogadottságának zuhanásáról. A bűnt nem a rendőrök követték el 2006 őszén, hanem azok a politikusok, akik harcra biztatták a megtéveszthető embereket, és azok, akik a tévészékház ostromától az elkötött tankig eleve a rombolás szándékával csatlakoztak békés demonstrálókhoz. A rendőrség a dolgát végezte, amikor a közterek békéjét helyreállította. Én ezektől a támadásoktól is meg tudom védeni magamat, de nem hagyhatom, hogy a rend őreit bárki megbélyegezze. El a kezekkel a rendőröktől!” – áll a volt miniszterelnök közleményében.

A Fidesz-frakció részéről nem kívántak külön reagálni a jelentésre, tekintettel arra, hogy a jelentés a miniszterelnök felkérésére készült. A kormányzat részéről Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár újságíróknak azt nyilatkozta, bízik benne, hogy az ügyészség úgy vizsgálja ki a 2006-os ügyeket, hogy „a valódi felelősök büntetőjogilag is feleljenek a gyalázatért”, és hogy az ügyet nem zárják le az áldozatok kárpótlásával. Az államtitkár kevesli, hogy Gergényi Péteren és két másik rendőrön kívül nincs más gyanúsítottja az ügysorozatnak. Egyelőre nincs válasz arra sem, hogy a Fidesz mit akar tenni ezzel a jelentéssel, akarnak-e újabb feljelentéseket tenni akár Gyurcsány Ferenc ellen. És ez a Balsai-jelentésből sem derül ki egyértelműen.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik üdvözölte a jelentés nyilvánosságra hozatalát, bár nem értik, „miért tartott ennyi ideig Orbán Viktornak rájönnie arra, hogy ez a jelentés a nyilvánosságra, a parlamentre és a nyomozó hatóságokra tartozik”. Erről Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő, a 2006-os zavargásokat vizsgáló albizottság volt alelnöke beszélt parlamenti sajtótájékoztatóján. Csak akkor van értelme a jelentésnek, tette hozzá, ha a 2006-os cselekmények felelősei „végre elnyerik méltó büntetésüket”. Felháborítónak tartják ugyanis, hogy még mindig nem gyanúsították meg a 2006. szeptemberi cselekményekért felelős volt rendőri vezetőket, ezért azt tartják a legfontosabbnak, hogy a jelentés mihamarabb a legfőbb ügyészhez kerüljön, hogy „új lendületet kapjon az igazságtétel”.

– Az LMP minden olyan lépést üdvözöl, ami a 2006-os rendőrállami fellépés tisztázására, jogi konzekvenciáinak megállapítására irányul –nyilatkozta lapunknak Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. Ha már a miniszterelnök úgy látta, a vizsgálóbizottság mellett szükség van egy miniszterelnöki megbízott kirendelésére is, nyilván a rendőri apparátuson belül fellelhetők olyan információk, melyek segítik a jogi tényfeltárást. Ilyen jellegű adatok azonban a Balsai-jelentésből nem derülnek ki, ehelyett pártpolitikai minősítgetésektől hemzseg a dokumentum, aminek semmi köze a tényfeltáráshoz. Schiffer közlése szerint továbbra is pártatlan, tárgyilagos ügyészségi vizsgálatra várnak.

A jelentésben megnevezett és különböző mértékben felelősnek tartott egykori rendőri vezetők közül senki sem kívánt reagálni a jelentésre. Egyelőre az ügyészség sem kommentálta azt.

Gyurcsány Ferenc szerint ezt a jelentést fél évig elő sem vette a kormány
Gyurcsány Ferenc szerint ezt a jelentést fél évig elő sem vette a kormány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.