Teljes a káosz a felsőoktatási modellek között

A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár ismét összehívta a ki tudja milyen fázisban lévő felsőoktatási koncepció szerint megmaradó egyetemek rektorait. A Corvinusé most sem volt köztük. Az nyilvánosságra került modellszámítások sokkolták az intézményeket, bár azt sem tudni, hogy ezeket mennyire kell komolyan venni.

Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár „az oktatási államtitkárság gyakorlatát követve” nemrégiben bejelentette: a kormány elfogadta a felsőoktatási törvény koncepcióját. Ebből utóbb csak annyi vált bizonyossá, hogy a kabinet tárgyalt róla.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy milyen koncepcióról van szó, hiszen a kormányzati műhelyekben valójában még mindig két javaslat létezik. Az egyik az államtitkárságé, a másik a Matolcsy György vezette gazdasági tárcáé. Mindkét javaslat a Széll Kálmán Tervre épül, amely több mint harmincmilliárd forintot vonna ki az ágazatból.

Dux László tegnap találkozott néhány felsőoktatási intézmény rektorával, azok után, hogy a Népszabadság már ismertette az állítólag elfogadott koncepciót, amelyet egy, a neve elhallgatását kérő intézményvezető így kommentált: „Azóta sem térünk magunkhoz.”

A találkozóra információink szerint a nagy tudományegyetemek rektorai kaptak meghívást. Tavasszal hasonlóan szelektált az oktatási államtitkárság a rektorok között. Májusban is nyilvánosságra került egy tervezet, amelyből az derült ki, hogy a kormány a 29 állami egyetemből és főiskolából 12-t tartana meg. Sokan megdöbbentek: a nemzetközi mezőnyben is az egyik legsikeresebb magyar egyetem, a Corvinus nem volt rajta a megmaradó állami felsőoktatási intézmények listáján. Mészáros Tamás rektor a tegnapi találkozóra sem kapott meghívót.

A múlt héten nyilvánosságra került modellszámítás lényegében a májusi tervezet logikáját követi. Ugyanazok az egyetemek kerülnének bajba a következő években, amelyek a májusi listán már nem szerepeltek az államilag fenntartott intézmények között. Egy felsőoktatási szakértő szerint: „ez a gyávaság koncepciója, mert ahelyett, hogy bezárná ezeket az egyetemeket, lassú kivéreztetésre ítéli őket, amely nemcsak fájdalmas lesz, hanem költséges is”.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által jegyzett modellszámítás szerint megszűnnének az államilag finanszírozott férőhelyek, helyettük „állami ösztöndíjas” hallgatók lesznek – 42 ezerről 25 ezerre csökkenne az állam által támogatott hallgatók száma. De úgy, hogy az államtitkárság változatlan létszámban csak a pedagógusokat, az orvosokat és a közszolgálati képzésben résztvevőket látná el állami ösztöndíjjal. A természettudományos, a mérnöki és az informatikus felsőoktatási helyeket is csökkentenék, de ezeken a területeken a szakemberképzésben érdekelt cégeket bevonnák a finanszírozásba. Vagyis sem a közgazdász-, sem a jogász-, sem a bölcsészképzésekhez nem járulna hozzá egyetlen fillérrel sem az állam.

Ráadásul a modellszámítás bizonyos pontokon ellentmond a felsőoktatási törvény koncepciójának. A kalkuláció ugyanis számos intézménynél meghagy ugyan államilag finanszírozott helyeket bizonyos szakokon, de csak néhányat. Annyit, amennyivel nem érdemes elindítani az adott szakot. Arra a szakra viszont nem vehet fel tandíjas hallgatókat, hiszen a koncepcióban így fogalmaznak: „Egy felsőoktatási intézményben ugyanazon a szakon csak államilag finanszírozott, vagy csak önköltséges képzés szervezhető.”

– A sajtóban keringő modellszámításokról az államtitkárság azt a tájékoztatást adta, hogy azokat ne tekintsük hivatalosnak – mondta lapunknak a Debreceni Egyetem rektora. Fábián István ugyanis kapott meghívást a találkozóra, és azt mondta, az ott elhangzottakkal kapcsolatban csütörtökön közös nyilatkozatot adnak ki a rektorok.

A tehát mégsem hivatalos, bár ettől függetlenül nagyon is életszerűnek tűnő modellszámításból kiolvasható egy másik tendencia, jelesül az, hogy miközben a nagy egyetemekkel szűkmarkúan bánna a kormány, addig az elnéptelenedő, egyre népszerűtlenebb főiskolákkal viszont kesztyűs kézzel: a bajai főiskola mindössze tizenöt államilag finanszírozott helyet veszítene, a kecskeméti pedig összesen száz hallgatót. A mostani tervek szerint önköltséges képzéssel továbbra is lehet tanulmányokat folytatni a felsőoktatásban. Kérdés, hogy ez mennyire életszerű. Mesterképzésen, történész szakon például egy félévért 500 ezer forintot kellene kifizetni. Debrecenben az orvostudományi képzés ára pedig meghaladja a hárommillió forintot. Az elképzelések szerint a fizetési nehézségekkel küszködő családoknak ott lenne a diákhitel lehetősége, amelyet csak akkor kellene elkezdeni törleszteni, amikor az illető már befejezte tanulmányait. Így kerülne a rendszerbe az utólagos „tandíjfizetés”.

Az elmúlt hetekben egyre több szakmai szervezet hallatta hangját azzal kapcsolatban, hogy bár mégiscsak érintettek, valójában fogalmuk sincs arról, milyen tervezetet készít az államtitkárság, amelyet – legalábbis Dux László szerint – a kormány már „el is fogadott”, és már csak a kodifikációja van hátra.

Tegnap megtudhatták. Ebből a „koncepcióból”, amelynek egyébként a részleteit a keddi Magyar Nemzet ismertette, viszont csak a lényeg hiányzik: a számok. Azt ugyanis nehéz átfogó tervezetként értékelni, hogy a tervek szerint megszűnik az emelt szintű vizsgáért és az érettségiért járó pluszpontrendszer, a 2,5-es átlagnál gyengébb eredményt elérő hallgatóknak pedig fizetniük kell majd, ahogy egy-egy újabb tantárgy felvételéért is. A tervezet azt a már korábban meghirdetett elképzelést is tartalmazza, hogy pár éven belül csak tudományegyetemek és főiskolák lesznek. Csakhogy: a rektorokat tegnap ez kevéssé érdekelte.

Még minden bizonytalan
Még minden bizonytalan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.