Semjén befogja fülét, miközben a KDNP "zombipárttá" válik?

A Kereszténydemokrata Néppárt egyes tagjai szerint pártjuk valójában már csak címek, rangok és tisztségek formájában van jelen a kormányzatban és a helyhatóságokban, ám az aktív kereszténydemokrata mozgalmi élet az ország nagy részén mára kiüresedett, eltűnt.

Pártbéli informátoraink elmondták: a megyékben és a megyeszékhelyeken a párt teljes mértékben elvesztette önállóságát, minden fontosabb kérdésben fideszesek döntenek, ezért félő, hogy a KDNP nemcsak a parlamentben, hanem a választók szemében is „árnyékpárttá” válik, és így leértékelődik a keresztény szellemiségre alapozott programja. Lapunknak elmondták: azért fordultak a nyilvánossághoz, mert aggodalmaikról idén levélben tájékoztatták Semjén Zsolt pártelnököt, általános miniszterelnök-helyettest, de a politikus megkeresésükre nem reagált.

Utánanéztünk, hogy a KDNP milyen hatékonysággal van jelen a helyi közéletben, és azt tapasztaltuk: ahhoz képest, hogy kormányon lévő pártról van szó, sok helyütt azt sem tudni, hogy kik a szervezet vezető figurái.

Pécs centrumában több mint húsz embert kértünk arra, hogy említsen helyi kereszténydemokrata politikust, s habár valamennyien tudtak fideszes politikust mondani, szocialistát pedig a kérdezettek nem egész fele, helyi KDNP-st azonban senki sem ismert. A pécsi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának valamennyi képviselője csakis a Fidesz támogatását élvezve jutott be a közgyűlésbe.

A frakciónak két, önmagát KDNP-snek valló képviselője van, de nevük mellett nem szerepel a saját pártjuk neve, csak a Fideszé. Hogy ez miért van így, azt a két érintett sem tudta megmondani. Egyikük, Grob Gábor, a párt regionális szervezője nem vitatja, hogy a KDNP megszólalásai és üzenetei karakteresen nem választhatók el a Fidesz megnyilvánulásaitól, ugyanakkor azt tagadja, hogy a párt ne élne önálló életet. A 28 éves nyelvész szerint a KDNP bázisa folyamatosan gyarapodik a régióban, s jelenleg Baranyában és Tolnában csaknem ezer tagja van a pártnak.

A baranyai és a pécsi szervezet irodájában Grob az irodavezető és a „mindenes”, a belvárosi épület hetente egy délután tart nyitva. A többi napon hiába hívjuk az irodát telefonon, még az üzenetrögzítő sem kapcsol be.

Tapasztalatainkat megosztottuk a Pécsi Tudományegyetemen történelmet és politológiát oktató Horváth Csabával, aki azt mondta: nem meglepő, hogy a választók nem tudtak KDNP-s politikust említeni, s habár neki a politológia a szakmája, neki sem jut eszébe aktív, pécsi kereszténydemokrata politikus. Szerinte ez abból ered, hogy a jelenlegi KDNP Orbán Viktor miniszterelnök kreálmánya, egy „zombipárt”, amely létezik, mozog és nyilatkozik, de nincs öntudata, önálló akarata és megjegyezhető üzenete.

Horváth Csaba szerint Orbán Viktor célja nem is az volt, hogy mindez legyen, hanem az, hogy a szétesett KDNP volt szavazóit a kereszténydemokrácia emlegetésével maga mögé állítsa.

A KDNP-nek Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben sincsen meghatározó, vezető „arca”. Többen úgy fogalmaztak: a választók úgy jártak a párttal, mint Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter az Európai Unióval: ha beszélni akar vele, nem tudja, kit hívjon fel.

Debrecenben a KDNP-nek ötven tagja van, ami akár sikerként is elkönyvelhető, hiszen egy éve még csak harminckét tagjuk volt. A helyi elnök Jámbor Ferenc, aki 2007 óta vezeti a szervezetet, és aki a fideszes többségű debreceni közgyűlésben az egyetlen KDNP-s képviselő. Megkeresésünkre Jámbor azt mondta: tudomásul kell venni a realitásokat, szembe kell nézni a ténnyel, hogy ha a párt minél több választóhoz akarja eljuttatni a keresztény szellemiséget, akkor a Fideszre kell támaszkodnia. Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek alárendelt szerep nem veszélyezteti-e a párt jövőjét, az elnök bibliai hasonlattal válaszolt: a KDNP olyan a magyar politikában, mint a só az ételben. Nem kell belőle sok, de ha nincs, akkor az étel ehetetlen.

Győrött a KDNP által jelölt Ottófi Rudolf, a Széchenyi egyetem oktatója volt a kultúráért, az oktatásért, az egyházi és civil kapcsolatokért felelős alpolgármester 2006 óta. Hiteles személyiségként képviselte a KDNP törekvéseit, megegyezésre törekedett, ellenzéki pártokkal sem komfrontálódott. Demonstratív fellépést a nagy áruházláncok vasárnapi nyitva tartása ellen szervezett. Az idén februárban azonban – súlyos betegség után – elhunyt. Képviselői helyére a KDNP egy ügyvédnőt jelölt, aki az időközi választásokon alulmaradt egy civil szervezet jelöltjével szemben, amit azt mutatta: a választók korábbi rokonszenve nem annyira a pártnak, inkább Ottófi Rudolfnak szólt.

A győri önkormányzat nem választott új alpolgármestert Ottófi helyére, a KDNP pozíciói ezzel is gyengültek a városban. Igaz, a megyei pártelnök, Széles Sándor időközben a rendkívül nagy hatáskörrel rendelkező kormányhivatal vezetője lett, így a KDNP jelenléte nyilván markánsabb lesz az eddigieknél. A KDNP szellemi hátországa, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Győrben erős, s most éppen a volt alpolgármester felesége, Ottófi Rudolfné irányítja a helyi szervezetet.

A Népszabadság szegedi tudósítója a Fidesz jobboldalra való átmenete óta nem tapasztalt nyilvánosságra került, érdemi vitát a Fidesz és a KDNP szegedi szervezete között. Szeged püspöki székhely, a rendszerváltozás után az önkormányzatban viszonylag erős lett az újjáalakult KDNP. Noha a KDNP a Fidesszel szemben nem mutatkozik önálló pártnak, együtt vélhetően több szavazatot tudnak szerezni, mintha a KDNP teljesen beolvadna a Fideszbe. Annál is inkább, mivel a Fideszt a rendszerváltozás óta már a harmadik személyi garnitúra képviseli Szegeden, és vannak olyan, jobbra szavazó, vallásos emberek, akik némely fideszes politikusra sohasem szavaznának, a KDNP közbeiktatásával azonban voksaik megszerezhetők.

Szegeden a szavazócédulákon a legutóbbi önkormányzati választáson nem szerepelt a KDNP neve, a kereszténydemokrata jelöltek neve mellett is a Fideszt jelölték meg támogatóként, de a városházi közös frakció neve „Fidesz–KDNP”. A városban Kalmár Ferenc a kereszténydemokraták „arca”, önkormányzati képviselő, egyben Csongrád megyei elnök, országos alelnök. Kérdésünkre elmondta: a közös önkormányzati frakcióban öt olyan képviselő foglal helyet, aki tagja a KDNP-nek, közülük hárman tagjai a Fidesznek is. Kalmár szerint a KDNP szegedi alapszervezete a fővárosi után a legnagyobb az országban, több mint száz tagot számlál. Önálló székházukban rendszeresek a pártrendezvények, legközelebb a volt televíziós Pálffy István országgyűlési képviselő tart előadást a média helyzetéről.

Kormányhivatalok élén

A KDNP köszöni szépen, él és virul, sőt létszáma is gyarapodik, s legfeljebb politikai ellenfelei érdekében áll ezt másként feltüntetni – ez a summázata Lukács Tamás egri KDNP-s országgyűlési képviselő véleményének. Szerinte a Fidesszel való szövetség nem jelenti önálló arcuk elvesztését. Mint mondta, három megyében kereszténydemokrata politikus áll a kormányhivatal élén, a megyei jogú városok közül Egert és Szombathelyt KDNP-s polgármester vezeti, és szép számmal vannak államtitkáraik is. Hozzátette: az elmúlt fél évben minden megyében felállt egy-egy szervezőcsapatuk, ennek köszönhetően három új alapszervezet alakult mátrai falvakban. Előírás, hogy KDNP-s alapszervezet alapítói között lennie kell legalább tíz olyan embernek, aki nem tagja más pártnak, másképp nem jöhet létre a csoport. Lukács szerint a pártot azok állítják be súlytalanként, akik tartanak az egyfordulós parlamenti választásoktól, s azt szeretnék elérni, hogy a jobboldalon megkötött szövetség gyengüljön.

Semjén Zsolt pártelnök – a hivatalos álláspont az, hogy a KDNP él és virul
Semjén Zsolt pártelnök – a hivatalos álláspont az, hogy a KDNP él és virul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.