Ahol kibeszélik a gondokat

Lábatlan lakóinak egy része kitelepítene a kisvárosból egy roma családot, melynek fiatalkorú tagja júniusban véresre vert egy helybeli férfit. A település önkormányzata a kulturált „kibeszélés” mellett döntött, és a törvényesség pártjára állt.

Súlyos testi sértés gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba azt a fiatalkorút Lábatlanban, aki júniusban – egyelőre ismeretlen okból –megvert és megrugdalt egy 57 éves férfit. A sértettnek családjával virágboltja van a településen, emellett keresete kiegészítéseként esténként reklámanyagot dobál be a postaládákba. Ezt a munkát végezte azon az estén is, amikor megtámadták. A fiatalkorú támadó eltörte az orrcsontját, és fejbe is rúgta. A véresre vert ember teljes felépüléséhez az orvosok szerint három hónap szükséges.

A sértett felesége aláírásgyűjtésbe kezdett. Azt szeretné elérni, hogy a település közösségébe beilleszkedni nem akarókat távolítsák el Lábatlanból. Szándékával sokan egyetértenek a kisvárosban.

Az indulatokat tovább korbácsolta, hogy a Magyar Gárda néhány tagja egyenruhában meglátogatta a lábadozó férfit az esztergomi kórházban, és virágboltjába is bevonultak. Az internetes fórumokon többen összefogásra szólítottak fel „a védett faj” ellen, a polgármestertől pedig azt kérték számon: miért adott letelepedési segélyt a „közismerten balhés családnak.”

A kisváros függetlenekből álló testülete a város honlapján a kulturált vitának teret engedett. A portál – hazánkban még nem elterjedt módon –az önkéntes moderálást is lehetővé tette. A törlés gomb segítségével bárki sértőnek jelölhet egy hozzászólást. Ezek a kommentek kisebb betűvel látszanak, és halvány piros a hátterük. Ha egy hozzászólásra nyolc törlési igény érkezik eltérő IP címekről, az automatikusan lekerül az oldalról. Dinnyés István polgármester a honlapon válaszol a fórumozóknak. Előrebocsátja, hogy az eset valamennyi tisztességes lábatlani lakost felháborított, joggal várták a bűnüldöző szervek munkájának eredményeként a tettes kézre kerítését, majd etnikai, nemzetiségi hovatartozásától függetlenül példás megbüntetését.

Leszögezi: letelepedési támogatás nincs a településen, ilyet egyetlen család sem kapott. Az is csak a hangulatkeltés része, hogy az önkormányzatot pénzzel ösztönözték a család befogadására. Az érintettek magánszemélytől vásároltak ingatlant.

A polgármester úgy fogalmaz: A betiltott félkatonai szervezet, vagyis a Magyar Gárda megjelenése nem segített, hiszen a valódi probléma, a súlyos bűncselekmény elkövetése helyett többségi-kisebbségi szembenállássá degradálta volna az esetet.

– Az aláírásgyűjtés jól mutatja a lakosság felháborodását, azonban a hatályos jogszabályok alapján ettől eredmény nem várható, még többségi vélemény alapján sem kényszeríthető senki az általa választott település elhagyására – hívja fel az aláírók figyelmét. Az önkormányzat a bűnüldöző szervek törvényes eljárását, a helyi polgárőrség munkáját, és a tanúk elfogulatlan megszólalását tartja garanciának arra, hogy a kisvárosban csituljanak az indulatok.

A rendőrség súlyos testi sértés gyanújával nyomoz. Értesülésünk szerint azt is vizsgálják, hogy az elkövető társainak volt-e szerepe a bűncselekményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.