Karrierépítés idegenben

Edit a fővárosban élt, és orvoslátogatóként dolgozott, amikor öt évvel ezelőtt megismerte Tamást, akitől később két lánya született. A bökkenő csak az volt, hogy a férfi a Balatonfelvidéken lakott. Eleinte felváltva ingáztak egymáshoz, aztán Edit cégen belül át tudta kérni magát a dunántúli megyékhez, bár így is sok területen kellett újraépítenie az életét.

– Nem tudtam, hol vannak a boltok, állandóan eltévedtem a városban, és a munkahelyemen is be kellett illeszkednem az új csapatba. A barátaim, ismerőseim Budapesten maradtak. Nem mindig volt könnyű – meséli.

Személyes indokok – szerelem, idős, beteg szülők –, de vállalaton belüli áthelyezés és a helyi munkanélküliség miatti kényszer is lehet az indoka annak, hogy valaki országon belül költözködik. Egy ilyen helyzet egyszerre állítja magánéleti és szakmai kihívások sora elé az embert.

– Mindenképpen el kell különíteni egymástól a gazdasági vagy a céges kényszer szülte helyzeteket, és azt, amikor az ember maga dönt úgy, hogy például a partnere vagy a karrierje érdekében másik városba teszi át a székhelyét. Ha az utóbbi eset áll fenn, sokkal optimistább tud lenni, és teljes mellszélességgel képes kiállni a választása mellett. Úgy érzi, ez a váltás neki előnyöket hoz az élet valamelyik területén – mondja Haiman Éva életvezetési tanácsadó, coach. A szakember szerint a döntés előtt mérlegelni kell, hogy a költözés milyen pozitívumokat hozhat, és nem követel-e olyan áldozatot, amit megalkuvásnak érzünk, mert ez hosszú távon visszaüt.

– Minden váltás előtt tudunk kell, hogy mit fogunk belőle profitálni. Többet keresünk? Feljebb léphetünk a ranglétrán, vagy egyáltalán munkához jutunk? Az új pozíció hozzájárul a képességeink kibontakozásához? Új embereket ismerünk meg? Ha tudjuk azt a rangsort, ami a személyiségünkhöz leginkább illeszkedik, helyesen fogunk dönteni, és nem a félelmek kötik le a figyelmünket – teszi hozzá Haiman Éva.

Ha döntöttünk, érdemes felkészülni a váltásra. Nagy segítség ebben az internet: ma már szinte utcáról utcára felderíthető az új város. A fórumokon kutatva pedig még helyi vitatémákban is elmélyedhetünk. – Mindenki másképp oldja meg a költözéssel, beilleszkedéssel, az új baráti kör kialakításával kapcsolatos nehézségeket. Erre nincs univerzális recept. A nyitottság, a tolerancia, a partner és az új munkatársak sokat segíthetnek – mutat rá Haiman Éva, aki bár budapesti, maga is élt egy évig Szegeden egy érdekes munkalehetőség miatt.

Ő azt ajánlja a költözőknek, hogy lehetőleg zárják le az előző szakaszt az életükben: adják ki vagy el a lakásukat, rendezzék el a hivatalos ügyeket és tartsanak búcsúpartit. – Ezek a rítusok hozzátartoznak az ember életéhez és megkönnyítik a lezárást, illetve az újrakezdést – hívja fel a figyelmet a szakember, hozzátéve: önáltatás azt gondolni, hogy a barátságok a távolsággal nem lazulnak majd meg, de számolni kell azzal is: újak jönnek.

A coach egy személyes elemzés elkészítését is javasolja. –Aki tudja, mik az erősségei és gyengeségei, és tudatosítja magában, mindezt milyen célért, előnyért teszi, azt nem érheti túl nagy meglepetés – véli. Ha az ember egyszer már megállta a helyét a munkahelyén, kialakított egy baráti kört, jó kapcsolatot ápol a kollégáival, az azt jelenti, hogy megvannak az ezekhez szükséges képességei, azaz ezt megismételni is képes egy új környezetben. – Annak is van esélye, akinek mindez korábban nem sikerült, csak másképp kell hozzáfognia – mondja Haiman Éva, aki szerint másik városba költözni olyan, mint új nyelvet tanulni: több lesz általa az ember.

Fontos az is, hogy még a vezetői pozícióba kerülők is alkalmazkodjanak a már ott lévőkhöz, adjanak időt maguknak és a munkatársaknak egymás megismerésére – és bizonyítsák be újra a kvalitásaikat. – Ahhoz, hogy az emberek megnyíljanak egymás előtt, idő kell, miként az alkalmazkodáshoz is. Nem szabad pár hét vagy 2-3 hónap után elmenekülni. Legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy egyértelmű választ lehessen adni arra, jó ötlet volt-e a költözés – mondja Haiman Éva.

Juhos Andrea karriertanácsadó szerint megkönnyíti a helyzetet, ha az ember vállalaton belül vándorol, hiszen már ismeri a cégkultúrát, a hierarchiát, az előmeneteli lehetőségeket. Mindazonáltal a költözéssel új fejezet nyílik. – Ez befektetés, és az alkalmazkodóképesség próbája is. Fél-egy évig tart a tanulási időszak, amit nem lehet megspórolni. Ilyenkor érdemes hallgatni, figyelni, sokat kérdezni, egyszóval: feltérképezni az új munkahelyet, a hatalmi viszonyokat. Rossz taktika gyorsan állást foglalni olyan dolgokban, amikről fogalmunk sincs – mondja.

Felfelé a ranglétrán? – néha csak a költözés a megoldás
Felfelé a ranglétrán? – néha csak a költözés a megoldás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.