Szent Benedek elveszett receptje

Varga Árpád zánkai patikus elveszített egy nála beváltott vényt, ami 102 ezer forintjába került. Most nemcsak a pénz visszaszerzéséért küzd, hanem a szerinte hibás ellenőrzési rendszer megváltoztatásáért is.

– Tűvé tettük az egész gyógyszertárat. Hónapokon át azt a nyomorult vényt kerestük, de hiába. Azt gyanítjuk, hogy talán összeragadhatott egy másik recepttel, esetleg takarítás közben véletlenül a szemétbe kerülhetett. A lényeg, hogy elveszett – mondja Varga Árpád, a zánkai Szent Benedek gyógyszertár tulajdonos vezetője.

Az elmúlt öt évben ez az egyetlen vény tűnt el a zánkai patikában. Varga Árpád pechjére egy igen drága gyógyszert adtak ki rá még 2008 nyarán, amikor egy Zánkán nyaraló nyugdíjas hölgy egy csontritkulás elleni orvosságot vett a gyógyszertárban. A patikában nem tartottak a 100 ezer forintba kerülő szerből, ezért a hölgy kérésére Varga Árpád megrendelte a nagykereskedőtől az árut. Másnap a beteg már át is vehette a gyógyszert, amiért 10 ezer forintot kellett fizetnie. A fennmaradó 90 ezer forintos állami támogatást a patika visszaigényelte az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP).

Egy évvel később azonban a Közép-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) átfogó ellenőrzést tartott a Szent Benedek patikában, és kiderült, hogy ez a vény hiányzik. Varga Árpád elismeri, hogy egyetlen vénynek sem szabad elvesznie, de a hiba súlyának megítéléséhez szerinte nem árt tudni, hogy évente több tízezer receptet váltanak be a zánkai gyógyszertárban.

A REP az érvényes jogszabályokra hivatkozva büntetést szabott ki: a zánkai patikának vissza kellett fi zetnie az adott gyógyszerre felvett állami támogatást, a büntetőkamattal együtt összesen 102 ezer forintot. Varga Árpád előbb kifizette a büntetést, majd harcba indult az igazáért.

– Az a legfőbb problémám, hogy a vény hiányára hivatkozva az ellenőrző hatóság valójában azt vonta kétségbe, hogy jogszerűen jártam-e el a gyógyszer kiadásakor, illetve az állami támogatás igénylésekor –mondja Varga Árpád. – Márpedig ezt nem csupán a recept megléte képes igazolni, hanem az OEP által üzemeltetett számítógépes rendszer is. Havi 80 ezer forintot kell fizetnem az elektronikus rendszer használatáért, amelyben az összes olyan adat szerepel, ami a vényen is rajta van. A patikus meg is mutatja, hogy a vényen szerepelő vonalkódok alapján a számítógép azonnal megjeleníti a gyógyszerkiadáshoz szükséges összes adatot, beleértve a felíró orvos kódját, a beteg taj számát, a beváltás helyét és pontos időpontját, az állami támogatás jogcímét. Így aztán hiába veszett el az a bizonyos recept, a számítógépes rendszer a vitatott 2008-as vénybeváltás öszszes adatát rögzítette. Ezt azonban az ellenőrző hatóság egyáltalán nem vizsgálta. A REP kizárólag az elveszett vényre koncentrált, megállapítva, hogy a patika megszegte „az elszámolás alapját képező adatok nyilvántartására vonatkozó előírásokat.”

– Akkor mire való a méregdrágán üzemeltetett számítógépes rendszer? – kérdezi Varga Árpád. – Pontosan dokumentálva van, hogy valóban beváltottam az ominózus receptet, és jogszerűen igényeltem utána az állami támogatást. Rendszeresen fi zetek az elektronikus rendszer használatért, mégsem képes megvédeni engem.

A patikust nem hagyta nyugodni a dolog, panaszát megírta az összes létező hivatalnak. Mindenhonnan ugyanazt a választ kapta: az ellenőrző hatóság a jogszabályoknak megfelelően járt el. Varga Árpád megkereste a gyógyszerészkamara jogászát is, aki azt mondta neki: igaza van, ám ha bíróságra viszi az ügyet, legfeljebb 40 százalék esélyt ad a pernyerésre. – Ha a jog nem nyújt számomra védelmet, akkor feltehetőleg az ellenőrző rendszer működésében lehet a hiba – véli Varga Árpád.

A rendszerrel valóban lehetnek problémák. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ugyanis a Varga Árpádnak küldött válaszlevelében azt írta: köszönettel vette a zánkai patikus észrevételeit, amit fel is fognak használni a „sok esetben párhuzamos vagy a helyes szakmai gyakorlattól eltávolodott adminisztrációs kötelezettségek” átalakításakor.

Varga Árpád
Varga Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.