Lázárnak igaza van, a Fidesz ennyi, nem több

Kövér László egy hete elindította, Orbán Viktor pedig a maga részéről tegnap lezárta az alkotmányozás folyamatát.

Még egy pár dolgot beépítenek az alapdokumentumba, hogy aztán azt a miniszterelnök elnöke, Schmitt Pál húsvétkor aláírhassa.

Az új alkotmánnyal nem lesz jó érzés együtt élni, mert elvitatja a rendszerváltást, ami valódi nemzeti együttműködés volt, még ha akkoriban ennyire szimbolikusan avítt kifejezéseket nem is volt szerencsés használni, mert kinevették érte az embert. Kövér László ezt úgy fogalmazta meg, hogy „arra a hazugságra épült az úgynevezett rendszerváltozás rendszere, hogy lehet tisztességes, valódi kiegyezésnek számító kompromisszumot kötni olyanokkal, akik másokkal mindig is csak az erő nyelvén tudtak beszélni, (...) akik nem hittek soha semmiben, (...) akik mindig is megvetettek minden értéket”.

Persze, már megint az Orbán Viktor által is vizionált fránya, a nemzetére rárontó bal! Lelkük rajta, ha így gondolják. Csakhogy mindebből következően azzal a tudattal alkotmányoznak, hogy csak ők hisznek valamiben, csak ők azok, akik nem az erő nyelvén beszélnek, csak ők azok, akik értéket képviselnek.

Biztos így is érzik. De akkor vajon hogyan éli meg az értékelvű Kövér László és a hozzá hasonló értékelvű jobboldali emberek sora Wittner Mária kegyeletsértő mondatait, és hogyan fér bele az értékelvűségükbe az, hogy senki nem akadt közöttük, aki legalább csitítólag odaszólt volna a képviselő asszonynak?

Hogyan fér bele Kövér Lászlóék értékelvűségébe és az erő nyelvéről szőtt gondolataiba az a tény, hogy ma Magyarországon föl lehet oszlatni egy szakmai bizottságot azért, mert mást gondolnak egy repülőtér elnevezéséről, mint a kormány, és ki lehet rúgatni a bizottság néhány tagját a munkahelyéről?

Senki nem érezte úgy a Kövér Lászlóék által vallott értékek hívői közül, mondjuk a házelnök maga, hogy ezért a gyalázatos tettért valakit felelősségre illene vonni, és a méltánytalanul kirúgottakat az állásukba azonnal visszahelyezni?

Nyilván az is hordoz egyfajta értékrendet, hogy a labdarúgó-akadémiákba tengernyi pénzt ölnek, miközben a segélyeket kurtítják, de talán az is jelent valamit, hogy azt a pénzt mind-mind nyugat-magyarországi akadémia kapja, az ország másik feléről még az az egy sem tud hozzáférni. Talán, mert értékrenden kívüli. Mint azok is, akiknek az eddigi, Kövérék szerint hazugságra épülő alkotmány szerint joguk volt az állami ellátásra, de az új, értékelvű alkotmány ezt a jogukat kétségbe vonja.

És hogyan illeszkednek az alkotmányozók értékrendjébe mindazok, akik igenis, elmentek dolgozni, részt vállaltak a közmunkából, mert élni akarnak és az élet része a munka, de a kormány ezt a közmunkalehetőséget is kivette a kezükből?

Orbán Viktor szerint azok, akik nem vesznek részt az alkotmányozásban, elárulták választóikat. Az, hogy ki és milyen tömegeket árult el, megérne egy vitát.

A Fidesz mindenesetre történelmi esélyt játszott el: csinálhattak volna konzervatív értékeken alapuló, érvényes alkotmányt. Igaz, a kormányzásukból épp ezek az értékek hiányoznak. És e szempontból igaza van Lázár Jánosnak: mindenki annyit ér, amennyije van – még kormányon is.

A Fidesznek ennyije van.

Az alkotmány tervezete Lázár János kezében
Budapest, 2011. március 14. Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (b-j) mutatják a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Magyarország alaptörvényéről szóló törvényjavaslatát, mielőtt ünnepélyes keretek között átadják a parlament főtitkárának, Soltész Istvánnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.