Demonstrációsorozatra készülnek a fegyveresek

Addig demonstrálnak az Országház előtt az egyenruhások, amíg a szolgálati nyugdíjról, valamint az illetmények emeléséről és néhány más kérdésről a kormánnyal nem sikerül megegyezésre jutniuk.

Demonstrációsorozatot szervez a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ) – jelentette be tegnap Kónya Péter, a szervezet elnöke. Az akciót hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik. „Halálpálya” helyett életpályát követelnek, valamint az évek óta elmaradt fizetésemelés kompenzációját, státusuk és juttatásaik megőrzését. Céljuk, hogy a szerzett jogaikat ne csorbítsák. A kormány ugyanis megszüntetné a szolgálati nyugdíjat, azokat pedig, akik már nyugállományba vonultak, aktív állományba kényszerítené vissza. Kónya hozzátette: már a szakszervezetek április 9-i nemzetközi tüntetésén is részt vesznek.

Az FRDSZ tematikus demonstrációsorozata az április 11-i héten kezdődik. Az Országgyűlés épülete előtt hétfőn a rendőrök és a polgári védelem munkatársai, kedden a vámosok, szerdán a katonák, csütörtökön a büntetés-végrehajtási szervezet tagjai, pénteken a tűzoltók gyülekeznek. A szombati országos megmozdulásra már tömegeket várnak. Az összes egyenruhást, a fegyveres testületektől nyugállományba vonult egykori hivatásosokat és családtagjaikat is arra kérik, hogy április 16-án minél nagyobb számban jelenjenek meg a budapesti Hősök terén. Kónya Péter elmondta: hivatásuk védelmében ultimátumot adnak át a kormánynak. A szakszervezetek tárgyalni akarnak, és mindaddig folytatják a demonstrációt, amíg nem sikerül megegyezésre jutniuk. De csak olyan megállapodást írnak alá, amelyet megfelelő politikai és jogi garanciákkal bástyáznak körül, mert – így Kónya – nem túl régen volt példa arra, hogy a rendvédelmi szakszervezetek és a BM közötti egyezséget egyéni képviselői indítvány alapján, néhány hét múlva felrúgták.

A tömeg folyamatosan az Országgyűlés épülete körül menetel majd. Felkészültek rá, hogy éjjel-nappal a helyszínen legyenek. Kónya Péter szerint néhány helyen máris igyekeznek nyomást gyakorolni az állományra, és egyesek félnek, mert tartanak munkahelyük elveszítésétől. Ő maga úgy véli: a fegyveres szolgálathoz az átlagosnál nagyobb bátorság és egyenes gerinc kell.

A követelések

A múlt héten a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumon Pintér Sándor belügyminiszter egyértelművé tette: a nyugdíjszabályok mindenképpen változnak, és korábban sem voltak tekintettel arra, hogy ezzel szerzett jogokat sértenének. Kónya ezzel kapcsolatban azt mondja, hogy ez igaz, de akkor Magyarország még nem volt az EU tagja. Az érdekképviseletek egyébként készek arra, hogy tárgyaljanak a nyugdíjrendszer átalakításáról, ám csak a kiszámítható előmenetelt biztosító életpályamodellel együtt. Azt azonban nem fogadják el, hogy változzanak a már szolgálatban levő állományra vonatkozó feltételek is. A szakszervezet azt sem látja megvalósíthatónak, hogy a már nyugdíjba vonult embereket ismét szolgálatba állítsák. A belügyminiszter javaslata szerint számukra a közszférában biztosítanának munkát, de Kónya nem lát esélyt arra, hogy ott tömegesen foglalkoztassanak nyugdíjas egyenruhásokat. Kónya ugyanakkor hangsúlyozta: a szolgálati nyugdíj kapcsán a kormány félrevezeti a közvéleményt, hiszen a 25 év szolgálati viszony nem jelent automatikusan nyugdíjjogosultságot is. Erre csak akkor van lehetőség, ha valaki egészségi ok vagy átszervezés miatt kerül ki a testületből, és ilyen esetben sem jár teljes összegű nyugellátás. Aki például 25 év után távozik, a megállapított nyugdíjának 62 százalékára jogosult. Általában viszont a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest csak öt év korkedvezmény jár az egyenruhásoknak.

A rendőrök 2006-ban egyszer már az utcára vonultak
A rendőrök 2006-ban egyszer már az utcára vonultak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.