Átkonzultált alkotmánytervezet

„Nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghezvinni, amit az emberek akarnak, belefoglalni az alkotmányba,ami nincs még benne, de az emberek elsöprő egyetértéssel javasolták, hogy bele kell foglalni.” Ezt mondta a kormányfő tegnap a parlamentben, miután ismertette az alkotmányról szóló nemzeti konzultáció eredményét. Orbán Viktor világossá tette azt is, hogy nem lesz népszavazás az új alkotmányról.

Orbán Viktor jelentése: nem lesz népszavazás

„Azt akarjuk, hogy Magyarország végre az a hely legyen, ahol a magyar emberek az elsők. Ahol mindenki biztonságban érezheti magát. Ahol mindenkinek lehetősége van boldogulni és sikeressé válni. Azaz nincs más hátra, mint az Országgyűlésben véghezvinni, amit az emberek akarnak, belefoglalni az alkotmányba, ami nincs még benne, de az emberek elsöprő egyetértéssel javasolták, hogy bele kell foglalni. És mindazt, ami benne van a tervezetben, de az emberek nagy többsége nem akarja az alkotmányban látni, ki kell venni belőle.” Ezt mondta Orbán Viktor tegnap a parlamentben, amikor napirend előtt „jelentést tett” az alkotmányozási konzultációról. Úgy fogalmazott, a nemzeti konzultáció új politikai kultúrát teremtett, és az emberek akarata „földrengésszerű változásokat képes véghezvinni”. – A korán kelők, a minden reggel munkába indulók, a tisztességgel gürcölők felszólalása volt ez, a spekuláns milliárdosokkal, a pénzarisztokratákkal, és a hatalommal visszaélő politikusokkal szemben – emlékezett meg Orbán Viktor a 2004-es nemzeti petícióról, a nemzeti konzultáció előzményéről.

Orbán Viktor szerint emlékezni kell rá: az 1989-es alaptörvény úgy született, hogy abba az embereknek semmi beleszólásuk nem volt, demokratikusan választott parlament sem állt mögötte. „Mi viszont megkérdeztük az embereket, akik hangosan, határozottan válaszoltak, hitet tettek a megújulás mellett”, így a miniszterelnök, aki azt ígérte, ki fognak állni a nemzeti konzultáció mellett, a trükköző milliárdosokkal, a hatalommal visszaélőkkel szemben.

– Az új alkotmány az egész nemzet alkotmánya lesz. Gránit, alapzata a sikeres Magyarországnak – szögezte le Orbán Viktor, aki végezetül köszönetet mondott Szili Katalinnak a konzultációban való részvételért, sajnálatát fejezve ki, hogy az MSZP és az LMP, elárulva szavazóit, kivonta magát ebből a folyamatból.

Balczó Zoltán (Jobbik) kaotikusnak mondta a konzultációs folyamatot. Shiffer András (LMP) – laptopján „Nem erről volt szó!” felirattal – azt üzente, hogy a választók mit sem tudtak a Fidesz leendő alkotmányozási és gazdaságpolitikai terveiről. A nemzeti konzultáció Schiffer szerint színjáték, „az egyirányú kommunikációnak semmi köze a részvételi demokráciához”. „Mi akadályozza meg a Fideszt, hogy megerősítő népszavazásnak vesse alá az alkotmánytervezetet?”, kérdezte.

Viszonválaszában a miniszterelnök kifejtette, mi a különbség szerinte a nemzeti konzultáció, illetve a népszavazás között, noha szerinte „alkotmányos ízlés kérdése, hogy melyiket tekinti az ember előrébbvalónak”. „Nehéz is összemérni őket, ezt elfogadom. Egy népszavazáskor annyi történik, hogy az emberek egy döntéssel, mindenfajta részletkérdésben való állásfoglalás nélkül igent vagy nemet mondanak egy 60 oldalas dokumentumra. Egy nemzeti konzultáció során pedig arra van lehetőség, hogy 12-13 kérdésről részletesen elmondhassák, hogy azt a valamit kívánják, vagy nem kívánják. Az én felfogásom szerint a nemzeti konzultáció érdemben vonja be az embereket az alkotmányozásba, míg a népszavazás kifejezetten távol tartja őket az érdemi részvétel lehetőségétől. Ezért van előrébb a nemzeti konzultációval történő alkotmányozás.”

A miniszterelnök beszédét tapssal fogadta a Fidesz és a KDNP frakciója is
A miniszterelnök beszédét tapssal fogadta a Fidesz és a KDNP frakciója is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.