A módosítók

„Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt, jogerős bírói ítélet alapján kerülhet sor.”

Orbán Viktor a családi adózásról szóló cikkely törlését indítványozta.

Orbán Viktor miniszterelnök indítványozza azt a cikkelyt, amely szerint: „Mindenkinek joga van törvényben meghatározott módon a szabadsága, illetve a személyi biztonsága ellen intézett vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.”

Orbán Viktor miniszterelnök indítványozta azt a cikkelyt is, miszerint „Mindenkinek joga van törvényben meghatározott módon a tulajdona ellen intézett, illetve a tulajdonát közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához”.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető indítványozta a vármegye kifejezés törlését. Ehelyett a közigazgatásra vonatkozó bekezdésekben a megyék szerepelnek.

Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár indítványozta, hogy a nemzeti fizetőeszközünk, a forint alkotmányos védelmet kapjon.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség módosító javaslata szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, és helyettesekkel dolgozna. Az alkotmány kimondaná: az alapvető jogok biztosa különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekei mellett a hazai nemzetiségek jogainak védelmére is. E szerint Szabó Máté ombudsman helyettese lenne Kállai Ernő és Fülöp Sándor. A személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért független hatóság felelne – így az adatvédelmi ombudsman tisztsége megszűnik.

A Nemzeti hitvallás című preambulumban – a magyarországi nemzetiségek kérésének megfelelően – az szerepel: „A Magyarországon élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.” Nyelvüket, kulturájukat alkotmányos védelem illeti meg.

Gerő András, illetve Szili Katalin volt szocialista házelnök kezdeményezésére a Nemzeti hitvallás című preambulumban az szerepel, hogy az alkotmány nemcsak lobogónk színeit, hanem – 1848-as hagyomány alapján – azok szimbolikáját is rögzíti. „Magyarország zászlaja három, egyenlő szélességű vízszintes sávból áll, amelyek közül a felső piros az erő, a középső fehér a hűség, az alsó zöld szín a remény szimbóluma.”

Az alkotmány kimondaná: az egészséges környezethez joga van mindenkinek.

Lázár János tegnap a vármegye kifejezés elhagyásáról szóló javaslatát úgy indokolta: egy hódmezővásárhelyi ember azt mondta neki, hogy „akinek cseléd volt a nagyapja, annak mást jelent ez a szó, mint annak, aki a budapesti XII. kerületből szemléli a világot”. Lázár szerint ezt a véleményt mindenképpen akceptálnia kellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.