Éger fizetése miatt nyomoznak az orvosi kamaránál

Éger István, az orvosi kamara elnöke arra készül, hogy a kamarai törvény elfogadása után újraválasztatja magát. Ez nem biztos, hogy sikerül: mára a kormány és a tagság egy jelentős része is szembefordult vele.

Közérdekű adat eltitkolása miatt rendelt el nyomozást a Fővárosi VI–VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot – ezek közt Éger István elnöki tiszteletdíját – nem tesz közzé. Ezzel a kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, és akkor az elnöknek szóló levélben közölte állásfoglalását, amely szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kellene tennie tiszteletdíjának az összegét. Ez nem történt meg. Éger István eddig nem reagált a Népszabadság írásban is feltett kérdéseire sem.

Az nyomozás hírére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kamara eleget tett-e ennek a kötelezettségnek, vagy sem – tájékoztatta lapunkat Gui Angéla kommunikációs vezető. És hogy a nyomás fokozódjék: Szócska Miklós államtitkár két hete, a kamarai tagságról szóló vita kapcsán hozta szóba Éger István fizetését – egészen pontosan az elnök kétmilliós igényét rótta fel –, amiről valójában hivatalosan semmit nem lehet tudni. Mind össze annyi információ áll rendelkezésre, egyébként épp lapunk egy 2003-as írása nyomán, hogy akkor az orvosi kamara elnökének tiszteletdíja havi 810 ezer forint volt. Ez az összeg felháborodást váltott ki, mert elődje, Kupcsulik Péter havi 45 ezer forint tiszteletdíjért végezte ezt a munkát. Arról, hogy az összeg az elmúlt hét évben hogyan alakult, semmit nem lehet tudni.

Mindezek alapján úgy tűnik, hiába küzdötte végig Éger István a kamara élén a szocialista–szabad demokrata kormány időszakát, nem kis szolgálatokat téve az akkori ellenzéknek, az új kormány nem jutalmazta korábbi érdemeit. Sőt most mintha mindent egy lapra tett volna fel: mind a kamara tagjainál, mind a kormánynál „kihúzta a gyufát”. Először is élesen bírálta a kamarai törvényjavaslat benyújtásának körülményeit. Ezt a szembefordulást a lapunknak nyilatkozó elnökségi tagok csalódottságával magyarázták. A kamarai elnök ugyanis, ezt valószínűsítik az őt ismerők, arra számított, hogy akár kormányzati tisztséggel is „jutalmazhatják” korábbi fáradozásait. A választások előtt egy hónappal az MTA-n tartottak egy nagy pártrendezvényt, ahová meghívták Éger Istvánt is, beszélt is néhány szót Orbán Viktorral, de aztán semmi nem történt.

Közben az elnök népszerűsége megtépázódott. A tagok mind nehezebben viselik vezetési stílusát, amelynek következményeként csak az ő hangja hallatszik ki, holott – állítják az elnökségből többen is – a kamara sokszínűbb annál, ahogy azt ő tolmácsolja. Ugyanakkor a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény előkészítésekor az orvosok gyorsan felfogták, hogy nem kapnak erős jogosítványokat az újonnan megalakuló köztestületek külső érdekvédelemre, de a belső regulázásra bőven lesz majd mód. Így az orvosok már nem szorgalmazták annyira a kötelező tagság visszaállítását, de az elnök továbbra is ragaszkodott ehhez.

Az orvosok nem bocsátják meg azt sem, hogy a jelenlegi önkéntes kamarai tagdíjat nem fizetőket Éger István behajtással és bírsággal fenyegette. Jelenleg is ezres nagyságrendben zajlik behajtási eljárás országszerte olyan orvosok ellen, akik legalább hat hónapja nem rendezték a tagdíjukat. A perelt összeg orvosonként 10 és 30 ezer forint között van. Az orvosok azért is dühösek, mert annak idején, 2006 után sokan csak azért vállalták a tagságot, hogy demonstrálják az orvostársadalom egységét az MSZP–SZDSZ-kormányzattal szemben. Később azonban már sokan úgy gondolták, erre nincs szükség. Az alapszabály szerint pedig az, hogy ha valaki hat hónapig nem fizet, akkor a kamara kizárhatja a tagjai közül.

Ám a tagságot megszüntető határozat helyett fizetési felszólítás érkezett. S bár többen is ellenperrel éltek, a jogorvoslati fórumokon az orvosi kamara álláspontja győzött. A kamarai behajtásokkal foglalkozó ügyvéd, dr. Gyovai Sándor lapunknak azt mondta: a tagságuk megszüntetése mellett döntők is megtehették volna, hogy levélben felmondják a tagságukat, ám ezt nem tették. Az orvosi kamara vezetőinek viszont éppen a tagdíjfizetőkkel szembeni kötelezettségük, hogy mindenkitől beszedjék a pénzt.

S bár Éger István a kamarai törvény elfogadása után arra készül, hogy újraválasztják, ennek sikere mára erősen kétséges. Még az sem biztos, hogy az új jogszabály lehetővé teszi az újraválasztást, ráadásul a tagság is megosztott. Az orvosi fórumokból kiderül: épp azok a háziorvosok hátráltak ki Éger mögül, akik annak idején a pajzsukra emelték. Erről az elnök maga is tehet: tavaly ősszel a Webdoki orvosportál élő fórumán ingerülten tért ki a kérdések elől. Ezek egynémelyike egyébként a tiszteletdíját firtatta.

Éger István egy tavalyi konferencián figyel a felszólalóra
Éger István egy tavalyi konferencián figyel a felszólalóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.