Jogsegély becsapott diákoknak

Csaló nyelviskolák ellen, úgy tűnik, esélytelenek a bíróságon a becsapott hallgatók, ezért a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete jogsegélyszolgálatot indított,hogy támogatást adjon a kiszolgáltatott diákoknak.

Negyvenes nő, elvált, egyedül neveli két kiskorú gyermekét, évekig tartó munkanélküliség után kényszerből vállalkozásba kezdett, ekkor találta meg őt az ügynök. A nő a nyelvtudás megszerzését jó befektetésnek találta, ezért kötélnek állt. Egy évre befizette magát és alkalmazottját az ajánlott nyelviskolába. A tanfolyam utolsó óráján azonban már a következő évet reklámozta az oktató, és rendkívüli kedvezményekkel buzdította tandíjfizetésre a csoport tagjait. A feltétel az azonnal, ott helyben befizetendő 15 ezer forint volt. A nőnél nem volt ennyi pénz, de ezzel nem volt egyedül. Az oktató azonban meggyőző volt, és a csoport többsége beadta a derekát. Akinél nem volt annyi pénz, annak is összeadták végül a beugrót. Különösen azért, mert úgy érezték, nincs semmi kockázat, hiszen az oktató többször is elmondta: ha mégsem tudná valaki a jövő évi tanfolyamot anyagilag vállalni, visszakapja a 15 ezer forintját. A nő vállalkozása a válság hatására megroppant, már a rezsiszámláit sem képes fedezni, ezért elállt az újabb tanfolyamtól. Az iskola ezt szerződésszegésnek tekintette. Nemhogy a 15 ezer forintot nem adta viszsza, hanem további 203 ezer forintot követel. A nőt be is beperelte.

Az ügynök megtalálta a férfit, többször is kereste, pénzről nem ejtett szót, majd addig „fűzte”, amíg a férfi azt nem mondta: legyen. Befizette a beugró 15 ezer forintot. Nem sokkal ezután meghalt, három kiskorú gyereket hagyva maga után. Az özvegyen maradt feleségének fizetnie kell a tanfolyamot, amit szerencsétlen férje el sem kezdett. Ez az ügy már megjárta a bíróságot. A bíró az iskolának adott igazat.

A fiatal nő haladó nyelvtanfolyamra szeretett volna járni, ezért be is fizette a kezdő öszszeget. Az első órán kiderült, hogy a kezdők közé ültették. A nő nem kívánta tovább igénybe venni a nyelviskola szolgáltatásait, ezért felmondta a szerződést, és visszakövetelte a pénzt. Ezt visszautasította az iskola, és arra kötelezte a nőt, hogy vagy fizessen 224 ezer forintos tanfolyami díjat, vagy hozzon maga helyett másik tanulót.

E három történetet az 1992 ótaműködő Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára meséli. Sipos Júlia azt mondja, tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok az ügyfeleiket becsapó nyelviskolákról. Sipos Júlia szerint több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van. A leendő tanulóknak érdemes már a szerződéskötéskor résen lenniük, ugyanis a csaló nyelviskolák megtévesztő eljárásainak több közös vonása van.

– Jellemző módon, ügynökökön keresztül értékesítik a tanfolyamokat. Az ügynökök lehengerlő stílusban, gondolkodásra időt sem hagyva igyekeznek meggyőzni az érintetteket. Nem csupán hiányosan tájékoztatják az érdeklődőket a tanfolyam lényegéről, de a legtöbb esetben az érintetteket félretájékoztatják – mondja Sipos Júlia, hozzátéve: áttekinthetetlen, szabad szemmel rosszul látható apró betűs kiegészítésekkel ellátott „szerződést” íratnak alá az érintettekkel. Az aláírást azonnal előlegfizetés követi, amellyel a rászedett „azonnali és visszavonhatatlan” megrendelést adott a nyelviskolának, így vissza már nem léphet, és hónapokon keresztül jönnek a több tízezres számlák, akármi történjék is. Ha valaki mégis kiszállna, bíróságon találja magát, ahol addigra már a kamatokkal együtt több százezer forintos követelést állítanak vele szemben. Sipos Júlia szerint a minőséggel is súlyos gondok vannak, a nyelviskolák egy része nem tartja meg az órákat, egyes helyeken tanár sincs, csak konzultáns.

– Számtalan szerződést átnéztünk. Egyértelmű, hogy a szóban forgó nyelviskolák szerződései nem tartalmazzák a felnőttképzési törvény által előírt elemeket. Így például nincsenek egyértelműen meghatározva, mikor kezdődnek a tanfolyamok és mikor fejeződnek be, a megállapodásokban az ügyfeleknek a későbbiekben semmilyen lehetőségük sincs a feltételek pontosításának kikényszerítésére, illetve visszalépni – mondja Sipos Júlia. Ezért az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jogsegélyszolgálatot hoztak létre. Az egyesület munkatársai a nyesze@t-online.hu címen várják azoknak a jelentkezését, akiket becsaptak a nyelviskolák.

Több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van
Több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.