'Nemzeti együttműködés': Előbb a kirúgás, aztán a vizsgálat

Még meg sem indult a tényfeltáró vizsgálat, de már kirúgták a vezetőket nyolc szegedi önkormányzati cégnél – mondván hogy biztosan akadályoznák a tényfeltárást. A december 22-i rendkívüli közgyűlésen leváltották a felügyelőbizottsági tagokat is – igaz, a legfontosabb cégeknél a korábbi fideszes fb-tagokból lett az új igazgató.

Nyolc önkormányzati cég vezetőjét még december 10-én felállította a Fidesz–KDNP-frakcióból és a Jobbik képviselőjéből álló testületi többség. Gyimesi László, az elmúlt nyolc év egyes ügyeit vizsgáló gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottság fideszes elnöke azt mondta erről: a Fidesz–KDNP-frakció politikai támadásként értékelte, amikor Botka László december elején felfüggesztette a bizottság munkáját. A polgármesternek ehhez joga van, de Gyimesi szerint jogalapja nem volt, hiszen a tényfeltáró bizottság nem veszélyeztette az önkormányzat működőképességét. Úgy ítélték meg, hogy Botka húzza az időt, és megpróbálja ellehetetleníteni a tényfeltárást.

– Erre önök válogatás nélkül kirúgták a nagyobb önkormányzati cégek vezetőit, mielőtt a tevékenységüket érintő vizsgálat egyáltalán megindulhatott volna – vetettem közbe.

– Ha a közgyűlés – illetve értelemszerűen a közgyűlési többség – érdemben gyakorolni akarta az ellenőrzést cégei fölött, nem maradt más választásunk – válaszolta Gyimesi. –Azoktól a cégvezetőktől, akik az elmúlt nyolc év történéseiben részt vettek, nem lehetett megújulást várni, de még azt sem, hogy a tények feltárását érdemben segítsék.

Az átvilágítás január elején kezdődik, és három hónapig tart, de indokolt esetben meghosszabbítható.

Megjegyeztem, hogy korábban, a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) megújításakor éppen azt kifogásolták, hogy a szocialista-szabad demokrata többség idejében számos előterjesztést csak a közgyűlés közben osztottak ki. Az önkormányzati cégvezetők leváltásakor viszont ők is éppen azt csinálták.

– Személyi kérdésekben erre a régi és az új szmsz egyaránt lehetőséget ad – válaszolta a bizottság elnöke, aki a leváltásokat azzal indokolta: a város ingatlanvagyonát kezelő IKV Zrt., a nagy fejlesztési projekteket kezelő Pólus Nonprofi t Kft. vagy a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. hatalmas összegeket mozgat, és működésük „nem feltétlenül felelt meg a célszerűség és az okszerűség követelményeinek”. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, Gyimesi azt válaszolta: nem a város érdekeit szolgálta elsősorban.

Nagy Sándor volt alpolgármester, az „átvilágító bizottság” alelnöke szerint a Fidesz mielőbb át akarta venni a hatalmat a legnagyobb összeggel gazdálkodó helyi cégek fölött, ugyanakkor megpróbál olyan gyanús ügyeket felmutatni, amelyek alapján a városban most is népszerű Botka hitelét erodálhatják. A nyomulás könnyen visszaüthet: a kirúgott vezetők egy része 15–18 éve állt a cége élén, szakmai alkalmasságukat több cikluson át bizonyították. A helyükre kinevezett új igazgatók közül hárman tagjai voltak a korábbi felügyelőbizottságnak – a jogszabályok értelmében ők is teljes vagyonukkal felelnek annak gazdálkodásáért. Vagyis ha a kirúgott igazgató felelős, akkor az utóda is az. Más városi cégeknél viszont csaknem teljesen ismeretlen, vezetési gyakorlat nélküli embereket neveztek ki első számú vezetővé. Miközben tehát még el sem indult az a vizsgálat, amellyel vélhetőleg Botkán próbálnak fogást keresni, a városi közszolgáltatásokért már olyan vezetők a felelősek, akik vagy nem értenek a szakmához, vagy már a korábban történtekért is felelősek.

– A Fidesz úgy kommunikál, mintha még mindig ellenzékben lenne, holott a fontosabb döntéseket kezdettől az ő közgyűlési többségük hozza meg – mondta Nagy.

– Ha a Fidesz van hatalmon, akkor a polgármester van ellenzékben? – kérdeztem.

– A polgármester nem lehet ellenzékben, mert szimbolikusan és testi valójában is ő képviseli a várost, és ő irányítja a hivatalt – válaszolta a volt alpolgármester. – Ez maga lehetne a „nemzeti együttműködés rendszere”, ha a Fidesz helyi vezetői nem járnának Budapestre „egyeztetni” a szegedi ügyekről. Nyilván a pártközpontjukban sugallják nekik, hogy ragadjanak meg minden befolyást, amit lehet, közben meg „koptassák” a Botkát, ahol csak lehet. Mindkét fél együttműködésre van ítélve –eközben a szegediek azt látják, hogy mindenki tud ártani a másiknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.