Munkajogi eljárást indítottak Mong Attiláék ellen

Itthon tovább folytatódik a politikai és szakmai tiltakozás a médiatörvény miatt. Ám a jogszabály egyik fideszes beterjesztője szerint az ki fogja állni a próbát.

Az MSZP után az LMP is Schmitt Pálhoz fordult azzal a kéréssel, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a médiatörvényt, hanem azt küldje előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint „Magyarország nemzetközi tekintélyét már csak a köztársasági elnök úr tudja megmenteni ebben a történetben”.

– A médiatörvény ki fogja állni a próbát. Ha vannak a gyakorlati alkalmazás során felmerülő problémák a jogszabállyal kapcsolatban, akkor készen állnak a módosításra vagy az újratárgyalásra – mondta Rogán Antal, a törvény egyik beterjesztője tegnapi parlamenti sajtótájékoztatóján. „A puding próbája az evés” – fogalmazott, hozzátéve: nekik egyáltalán nem áll szándékukban háborúban lenni a magyar sajtónak egyetlenegy ágával sem. Szerinte az elhangzó bírálatok jelentős része vagy félreértésen, vagy félrevezetésen alapul.

A parlament csütörtökön az egyes cégjogi és társasági jogi tárgyú törvények módosításával úgy döntött, hogy a bíróságnak harminc napon belül kell határoznia aMédiatanács hatósági határozatainak felülvizsgálatáról. A törvény egyik vitatott rendelkezése szerint a nyomtatott és az internetes sajtóorgánumokat tízmilliós, az elektronikusokat százmilliós bírságokkal sújthatja a médiahatóság, ha megsértik többek között a közerkölcsöt, az emberi méltóságot, a személyiségi jogokat. A médiumok a bíróságtól kérhetnek jogorvoslatot.

Mindeközben Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója felelősségre vonási eljárást indított Mong Attila rádiós műsorvezető és Bogár Zsolt szerkesztő ellen, akik a médiatörvény ellen úgy tiltakoztak, hogy egyperces csenddel indult a rádió kedd reggeli hírműsora.

A január 1-jével átalakuló rendszerben mindenkit tovább foglalkoztatunk, akinek eddig is volt feladata – közölte Fazekas Csaba, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója csütörtökön. Az átalakítás márciusig tartó első szakaszában átveszik a „komplett kollégaállományt”. Arra a felvetésre, hogy kell-e elbocsátásokra számítani, a vezérigazgató helyettese, Závodszky Zoltán azt mondta, létszámleépítésről nem folytattak megbeszélést.

Szabó László, az alap szakértője bejelentette: a közmédia csatornái a nap 24 órájában szolgáltatnak majd tartalmat. Az MTV 1-es csatornája általános, szórakoztató és információs csatorna lesz, míg a 2-esen vissza kívánják adni „a köztelevízió képernyőjét a gyermekeknek és a fiataloknak”. A Duna Televízió kulturális, információs, szórakoztató nemzeti csatornává válik, a Duna TV másik (Autonómia) csatornája pedig magaskultúrát sugárzó csatornává „nemesül át”. A Magyar Rádió adói, a Kossuth, a Petőfi és a Bartók is megmaradnak, és megmarad a többi öt csatorna is, a nemzetiségi, a parlamenti, a régiós, valamint a két internetes alapú is. Az MTI feladata lesz a hírgyártás központosítása. Az MTI hírszolgáltatása pedig ingyenes lesz.

A közmédiumok üzemi tanácsai csütörtökön levélben fordultak az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz, mivel szerintük az átalakítással kapcsolatban nem kezdődött el a párbeszéd a szakmai, érdekképviseleti és érdekvédelmi szervezetekkel. A levelet az MTV, a Duna Televízió és az MTI üzemi tanácsainak elnökei írták alá, a Magyar Rádió képviselői nem. A rádiós üzemi tanács a korábbi, a vezérigazgatóknak és a Médiatanács elnökének küldött levelet sem írta alá.

Több tízezren a sajtószabadságért

Az Egymillióan a sajtószabadságért névvel indított közösségi csoporthoz két nap alatt már csaknem harmincezren csatlakoztak. A csoport létrehozói „új szamizdatként” definiálják, és pártoktól, kormányoktól független magyar médiát követelnek. Vállalják a médiában „letiltott” írások közlését is – bár egyelőre őket tiltották le. A vírusként terjedő kezdeményezés elindítóitól ugyanis – éppen a tízezredik csatlakozó után –a Facebook megvonta az oldal adminisztrátori jogait, a felhasználási feltételeik megsértésére hivatkozva. A történtek miatt egy másik csoportot is elindítottak az akció kezdeményezői Szamizdat néven, de reményeik szerint a közösség újraegyesülhet, és folytathatják tovább a toborzást. Szintén a Facebookon indított – részben a médiatörvénnyel összefüggésben – karikatúrasorozatot a szocialista párt elnöke. Mesterházy Attila Facebook-oldalán közli a tíz részből álló sorozatot, így tiltakozva a kormány intézkedései ellen. (Ny. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.