Hatáskörvita miatt nem ellenőrizték az iszapgátakat

A Fővárosi Ítélőtábla a napokban meghozott jogerős végzésében az ajkai iszaptározók építésügyi és építésfelügyeleti hatóságaként a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget jelölte ki, ezzel eldöntve azt a jogvitát, hogy a helyi jegyzőnek vagy a zöldhatóságnak kellett volna ellenőriznie az átszakadt tízes zagytározó támfalainak állapotát.

Mint ismert, a hatásköri bizonytalanságok miatt az iszaptározók falainak állapotát a tragédiát megelőzően egyetlen hatóság sem vizsgálta. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár néhány nappal az iszapkatasztrófa után azt nyilatkozta, hogy a tározók esetében nem a felügyelete alá tartozó zöldhatóság, hanem a területileg illetékes települési jegyző látja el az építéshatósági jogkört, azaz a devecseri jegyzőnek lett volna a feladata a zagykazetták állapotának folyamatos ellenőrzése.

A regionális zöldhatóság és a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal a tragédiát követően több építéshatósági eljárás lefolytatására utasította a devecseri jegyzőt, aki azonban hatáskör hiányára hivatkozva ezeket nem hajtotta végre. A Fővárosi Ítélőtábla mostani döntése alapján a jegyző helyesen járt el.

A bíróság végzése szerint a vörösiszap-tározó és a hozzá hasonló létesítmények „engedélyezése és működése korábban is és jelenleg is speciális szabályozást igényel, mely az általános építésügyi hatósági eljárásban nem kezelhető”, azaz az ajkai timföldgyár esetében a zöldhatóság hatáskörébe tartozik.

Az iszapkatasztrófa ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozásban ezek után azt is vizsgálni kell, hogy a hatásköri bizonytalanságok miatt elmaradt építéshatósági ellenőrzések szerepet játszhattak-e a tragédia bekövetkeztében.

Elkészült a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térség teljes biztonságát garantáló kettes gát Kolontáron, a védmű gáttestének és résfalának műszaki átadása megtörtént – mondta Takács Árpád ezredes, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka csütörtökön az MTI-nek. A Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely biztonságát garantáló völgyzáró gát 1300 méter hosszú. Takács Árpád elmondta, hogy a védmű kiegészítő funkciójaként szolgáló beépített zsilip és automata semlegesítő rendszer kiépítése a tervek szerint január elején fejeződik be. A vízzáró technológiá val megépült kettes gát megvédi a településeket az esetleges újabb iszapömléstől, összefogja és szabályozott medrekben engedi majd ki a semlegesített csurgalékvizeket. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.