Változnak az időjárási veszélyjelzések

Előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén adnak ki. Tartós, nagy mennyiségű eső és hó, hőhullám, rendkívüli hideg, sűrű köd, talajmenti fagy előfordulására is készítenek előzetes figyelmeztetést, de ezekhez riasztás nem kapcsolódik – ez a lényege az Országos Meteorológiai Szolgálat új veszélyjelzési rendszerének.

A veszélyjelzés két lépcsős. Első lépcsőben az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes „előzetes figyelmeztetés" készül, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várható térbeli és időbeli alakulásának leírása található meg. Második lépcsőben a riasztási térképen is felhívják a figyelmet az eseményre.

A fontosabb változások között szerepel, hogy viharos szél esetében, ha a legerősebb várt széllökések nem érik el a 70 km/órát, nem adnak ki veszélyjelzést. A rendkívüli hideggel kapcsolatban az eddigi narancssárga színű jelzés mellett citromsárga és piros jelzés is kibocsátásra kerülhet. (Piros a jel, ha a hőmérséklet mínusz huszonöt fok alá csökkenhet.) A jövőben felhőszakadások esetén két veszélyességi szint (citromsárga és narancssárga) lesz. Heves zivatarokra – amelyekhez 90 km/órát meghaladó széllökések és nagy méretű jég társulhat – előzetes figyelmeztetést és riasztást is kiadnak. Az OMSZ veszélyjelzési rendszerének a célja az, hogy a zivatarok azon csoportját is jelezze előre, amelyekhez a villámlás mellett olyan viharos széllökés vagy nagy méretű jég társul, ami jelentős károkhoz, személyi sérüléshez vezethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.