Nemzetbiztonsági bizottság: nem oszlatják fel, de...

Fel sem merült annak a lehetősége, hogy a Fidesz feloszlassa a parlament költségvetési, valamint nemzetbiztonsági bizottságát. „Nem tervezzük a bizottsági struktúrának ez irányú átalakítását”, mondta újságírók előtt a Parlamentben Lázár János.

A Fidesz-frakcióvezető ezzel tagadta a bizottságok megszüntetéséről megjelent híreket. Lapunk figyelmét parlamenti források felhívták, nincs külön költségvetési bizottság, az eleve a számvevőszéki bizottság része, amelyet a jobbikos Nyikos László vezet.

Lázár János a parlamentben
Lázár János a parlamentben

A nemzetbiztonsági bizottság lehetséges feloszlatásáról már a grémium szocialista elnöke, Vadai Ágnes is hallott. „Ilyen pletykák keringenek”, mondta munkatársunknak. Fideszes források egyértelműen azt mondták tegnap, hogy biztosan nem lesz feloszlatás. Viszont azt nem zárták ki, hogy esetleg úgy módosítják a nemzetbiztonsági törvényt, hogy a mostani állandó parlamenti bizottság végül csak albizottság lesz; hiszen a titkosszolgálatok felügyelete eleve a Belügyminisztérium alá van rendelve. Ilyen elképzelésekről fideszesektől már akkor lehetett hallani, amikor tavasszal, a parlament alakuló ülése előtt az MSZP és a Jobbik között vita volt arról, hogy ki vezesse a nemzetbiztonsági bizottságot. De azt is hozzátették: ha már megvan a konszenzus a bizottságokról, „nem lehet egy tollvonással” átalakítani a rendszert, alaposan meg kell indokolni a törvény ilyen irányú módosítását.

Fideszes források cáfolták azt az információt is, hogy „egy betanulási idő után” a Kövér László házelnökhöz közel álló Bárány Tibor váltja Soltész Istvánt, a parlament főtitkárát a poszton. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke lapunknak azt mondta: a megjelent információnak aktuálisan semmi valóságalapja nincs. Bárány Tibort fél évvel ezelőtt Schmitt Pál nevezte ki parlamenti főtitkár-helyettesnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.