Módosult módosító

A hét végén kikerültek a legsúlyosabb korlátozó rendelkezések a nyugdíjtörvény-tervezet parlament elé kerülő változatából. A tárcaközi egyeztetésre küldött (lapunk hétfői számában bemutatott) verzióhoz képest a parlamenti honlapra feltett, és várhatóan ebben a formában a honatyák elé kerülő szövegben már nincs benne a 40 éves szolgálati idő és a gyermekszám összekapcsolása (azaz – ha az Országgyűlés így fogadja majd el –nemcsak a háromgyermekes nőknek jár majd a kedvezmény, hanem a gyermekek számától függetlenül mindenkinek, akinek megvan a 40 ledolgozott éve), és az örökbe fogadó szülőket diszkrimináló bekezdések sincsenek benne a javaslatban. Az újabb változat meglehetősen rövid: nem kapcsolódik hozzá részletes, számokkal is alátámasztott tartalmi indoklás, mint ahogy hatásvizsgálat és kommunikációs terv sem készült hozzá (szemben az első változattal).

A kormány által benyújtott módosítás ugyanakkor továbbra is tartalmaz az érintettek körét szűkítő előírásokat. Egyrészt a kormány felhatalmazást kapna rá, hogy „a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat” egy rendeletben őmaga határozhassa meg, azaz csak később, egy kormányrendeletből derül majd ki, hogy pontosan mi számít jogszerző időnek a szóban forgó 40 év összeszámlálásánál. Másrészt a tervezet már eleve meglehetősen kicsire szabja ezt a kört, amikor így fogalmaz: „a szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküliellátást és a megállapodás alapján fi zetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre való jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe”. Vagyis jövőre azok az 57–58 évesek kapják majd meg a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, akik közvetlenül a középiskola után munkába álltak, és az azóta eltelt időt végigdolgozták, illetve esetleg – részben – gyermekgondozási segélyen otthon töltötték.

– Miután az éppen futó tervezet semmilyen háttérszámítást és érdemi részletet nem tartalmaz, nem tudható, hogy hány embert fog érinteni, és mi lesz a költségvetési kihatása – nyilatkozta lapunknak Ertsey Katalin, az LMP szakpolitikusa. Az ellenzéki képviselő tegnap a parlamentben kérdést is intézett az illetékes államtitkárhoz, ám konkrét, adatokat is tartalmazó feleletet nem kapott. A helyzetet jellemzi, hogy Soltész Miklós válaszában arra utalt: az új törvényjavaslat két-három hét múlva kerül fel a parlament honlapjára – miközben már jelenleg is ott olvasható. Ertsey szerint az a legzavaróbb, hogy nem lehet tudni, mi minősül szolgálati időnek, ezt a kategóriát ugyanis a törvényjavaslat az eddigiektől eltérően szabályozza, de nem definiálja. Hasonló súlyú probléma azonban az is, hogy sem a parlamenti szakpolitikusok (akik a készülő törvényjavaslatra a fi gyelmünket felhívták), sem a kormány illetékes államtitkára nem ismeri egy ilyen társadalmi súlyú törvényjavaslat pontos tartalmát és várható hatásait – enélkül ugyanis nehéz szakmai és politikai vitát folytatni róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.