Tovább korlátoznák a sajtó mozgását a Parlamentben

Egyre távolabb szorítják a sajtót a plenáris ülésteremtől a Parlamentben. Folyosói hírek szerint az új házelnök tovább szigorítana a média szabad mozgásán annak ellenére, hogy mindegyik képviselőcsoport a parlamenti tudósítások szükségességéről és megengedéséről beszél. Rálátás című rovatunkban bemutatjuk: mi az, ami a közvetítésekből kimarad.

Két hét után újra jelentkezik a Népszabadság Online kiadásának tényfeltáró videosorozata, a Rálátás. A rovat újabb epizódja a magyar pártok parlamenti kultúrájával és annak bemutathatóságával foglalkozik, miután egymástól független források is azt állítják: Kövér László házelnök tovább szigorítaná a sajtó „szabad” mozgását az Országgyűlés épületében.

A Parlamentben történő sajtótudósítás rendjét a médiatörvény és az Országgyűlés házszabálya, illetve egy, még Szili Katalin korábbi házelnök által 2004-ben meghozott elnöki rendelet szabályozza. Azt, hogy mi történik a plenáris ülésteremben, a közvélemény csak az 1998 márciusára kiépített zárt láncú televíziós rendszer által közvetített képekből ismerheti meg; ezt a szerkesztett mozgóképet kapják meg a tévécsatornák is, díjmentesen.

A parlamenti patkóban fényképeket lehet készíteni (igaz, azokat is csak meghatározott helyekről), kamerával viszont sem a patkóban, sem a sajtópáholyban, sem a folyosókon nem lehet rögzíteni a képviselőket munka közben. Ezt a rendelkezést azután hozták, hogy a kereskedelmi tévécsatornák tiltott helyen való dohányzáson érték a politikusokat – többször is. Ezután a kamerákat egészen a plenáris ülésterem szomszédságában lévő „piros társalgóba” száműzték, a pártok itt tartották sajtótájékoztatóikat is a tévéknek. De csak mostanáig – az új házelnök ugyanis a kamerákat az épület északi szárnyában található „kék társalgóba” száműzte az ülések idejére. Állítólag azért, hogy „ne zavarják kérdésekkel” az ülésteremből az étterem felé igyekvő honatyákat. Kövér László fideszes politikus, miután megválasztották az Országgyűlés új elnökének, azt mondta: határozott házelnök akar lenni, aki visszaadja a Parlament tekintélyét. Szóvá is tette a képviselők öltözködési stílusát, étkezési szokásait, legutóbb pedig ülésvezetés közben szólt ki a képviselőknek: ha már a házbizottság ajánlását figyelmen kívül hagyva mobiloznak, legalább halkítsák le a készülékeket.

A sajtó mozgásának korlátozásán Kövér László enyhíthetne, ha akarna. Állítólag az új házelnök azonban inkább szigorítana, forrásaink szerint az egyik terv az, hogy a sajtót teljesen kitiltják majd a folyosókról, munkájukat csak a szűk sajtószobában végezhetik. Próbáltuk megkérdezni Kövér Lászlót is elveiről és terveiről, de a parlament sajtóosztálya azt közölte: a házelnöknek rengeteg programja van, ezért „nem tud a Népszabadság rendelkezésére állni”. Arról, hogy tervezi-e a házelnök a média mozgásának további korlátozását, a sajtóosztály mindössze annyit közölt: a rendelkezések megváltoztatásáról szükség szerint Kövér László dönt, előzetes egyeztetést követően.

Lapunk az elmúlt plenáris üléseken rejtett kamerás felvételeket készített a patkóban zajló munkáról, hogy megmutassuk: mi az, amit a képviselők nem akarnak, hogy a tévé bemutasson. Ezek mától megtekinthetőek a nol.hu oldalon. Az Országgyűlés sajtóosztálya kérdésünkre közölte: nem volt még arra precedens, hogy valaki a házvezetés rendelkezése ellenére mozgóképeket mutatott volna be a parlamenti patkóban zajló munkáról, így bevett gyakorlat sincs ennek szankcionálására.

Jóri András adatvédelmi ombudsman megkeresésünkre többek között azt mondta: a képviselők a Parlamentben közfeladatot látnak el egy közintézmény keretei között, munkájuk tehát szankció nélkül bemutatható. „A politikusnak is van magánszférája, de ennek ott van vége, ahonnan a közfeladatát ellátja” – fogalmazott. Jóri ugyanakkor hozzátette: az információszabadság érvényesüléséhez szerinte elég, ha a köztévé bemutatja a plenárison történteket.

Az ügyben megkérdeztük a parlamenti pártok képviselőit is, és mindegyik amellett foglalt állást, hogy a média mozgását nem szigorítani, hanem könnyíteni kellene a T. Házban. Mandur László (MSZP) volt házalelnök szerint a legtöbb európai parlamentben hasonlóak a szabályozások, de úgy véli: a rendszert inkább nyitni kell. „Közérdek, hogy a sajtó és a politikus találkozhasson; ezt korlátozni nem szabad. Nem kell félni a médiától, még közelebb kell engedni őket az ülésteremhez” – tette hozzá. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arra emlékeztetett: az ökopártiak kezdeményezésére vetődött fel már a tavaszi alakuló ülést megelőző tárgyalásokon is, hogy az előző ciklusban hozott szigorú nyilvánosságszabályokon lazítani kellene. „Furcsállom az új házelnök ilyen irányú elképzeléseit. Érteni vélem, hogy milyen szempontok alapján próbálja kijjebb szorítani a sajtót, mert ezzel különböző visszaélésekre, illetéktelen személyek mozgására próbál választ találni. Erre azonban vannak más technikai lehetőségek is. Ami az ülésteremben történik, nem titok” – fogalmazott. Novák Előd, a Jobbik képviselője kérdésünkre azt mondta: indítványozták, hogy a sajtó a plenáris ülésteremben is végezhesse a munkáját, „a falra szerelt kamerák ugyanis nem mutatják be azt a zsibvásárt, ami uralkodik az ülésteremben”. Megkerestük Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is, aki azt mondta: nem a nyilvánosság korlátozása vezet eredményre. Vissza kell hozni az Országház méltóságát, és ebben a sajtó segítség, nem csak bajok forrása. „Néhány helyzetet leszámítva ott a sajtó helye, és ezt képviselni is fogom a házbizottság ülésein” – fogalmazott Lázár János.

Az új házelnök inkább szigorítana
Az új házelnök inkább szigorítana
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.