Esztergomi várospolitika

Feszült a közhangulat Esztergomban, ahol a fideszes többségű önkormányzat ellehetetleníti az új, független polgármester ténykedését. Sok választópolgár megelégelte ezt és a városháza elé vonult tiltakozni. Kedden ismét képviselő-testületi ülést tartanak.

Nincs béke Esztergomban, ahol péntek este rendőrök védték a városházát. A képviselő-testületi ülést hatszáz ember követte figyelemmel a Széchenyi térre kihelyezett kivetítőn. A közhangulat a Fidesz frakciója ellen fordult, s az új polgármestert, a független Tétényi Évát éltették, aki nagy fölénnyel győzte le a választáson elődjét, a fideszes Meggyes Tamást. Amikor véget ért az ülés – amelyen a fideszes többségű testületben nem tudtak alpolgármestert és bizottságokat választani, viszont megszavazták, hogy Tétényi számos feladat- és hatáskörét elvonják –, a téren elszabadultak az indulatok. Az emberek a városháza erkélye alatt kórusban követelték, hogy menjenek ki hozzájuk a fideszes képviselők, s számoljanak el a lelkiismeretükkel.

– Szégyelljétek magatokat, ta karodjatok! – ezek voltak a legszalonképesebb bekiabálások a tanácsteremben, az irodákban és a folyosón várakozó képviselőknek.

A Fidesz-frakció tagjai közül Bánhidy Vajk, a ferences gimnázium tanára azonban kiment az utcára. Valószínűleg úgy gondolta, őt nem vonják kérdőre, hiszen – sokakat meglepő módon – két fontos kérdésben is a frakciója ellen szavazott. Az emberek azonban őt is körülvették, szidalmazták, hiába bizonygatta, hogy Tétényi hatásköreinek elvonását a név szerinti voksoláson sem támogatta..

– Számító alak vagy te, menekülsz a süllyedő hajóról! –mondogatták neki.

A helyzet egyre jobban elmérgesedni látszott. Végül Váczy István, Tétényi Éva sajtóreferense mentette ki a képviselőt a háborgók gyűrűjéből. Nyilatkozni nem volt ideje, beült a kocsiba és elhajtott. Néhányan ekkor elmentek a térről. Egy távozó házaspárt szólítottam meg.

– Én azt is utáltam, amikor az előző kormány idején a Fidesz vitte az utcára az embereket, de azt sem szeretem, ha a hozzám közelállók harsognak a téren – indokolta a férj, miért indulnak haza.

Ezután Tétényi Éva jött ki a főkapun, tapsolták, ölelgették.

– Nyugodt méltóságot kérek tőletek! – mondta el többször is.

A többi fideszes képviselő nem ment le addig, amíg el nem oszlott a tömeg. A képviselők később azt taglalták, hogy egy szervezett csoport tüntetett ellenük, valószínűleg buszszal hozták őket valahonnan. Ebből a megjegyzésből heves vita bontakozott ki szombaton az internetes fórumokon.

A szombat a városházán sem volt békés. Meggyes Tamás, az előző polgármester, országgyűlési képviselő megkezdte a kiköltözést díszes irodájából, amelyet először meg akart tartani országgyűlési képviselői munkájához. A testületben nagy többségben lévő Fidesz-frakció – valamenynyi egyéni mandátumot ők nyertek meg – az általa kezdeményezett rendkívüli közgyűlésre ilyen tartalmú előterjesztést nyújtott be.

Az ülés napján azonban Meggyes bejelentette, hogy egy iroda erejéig sem akar tehertétel lenni a városon, a szobáját átadja, s a frakcióvezetést sem vállalja. Bejelentése előtt a volt polgármester a Fidesz országos vezetőivel is tárgyalt. Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke pedig még korábban kijelentette egy televíziós interjúban: nem biztos, hogy Esztergomban jó irányba mennek a dolgok.

Meggyes Tamás tehát szombaton költözködni kezdett, a frakció tagjai segítették a hurcolkodást. Ekkor érkezett egy telefon Tétényi Évához, miszerintMeggyesék elviszik az antik bútorokat a hivatalból. A polgármester a városházára ment, a portás pedig nem engedte ki a bútorszállító autót, amíg ki nem derült: leltár szerint történt a szállítás.

Az autót Búzásné Zimon Andrea, a városszépítési osztály vezetője, Meggyes Tamás élettársa vezette. Búzásné szerint elállták az útját, ezáltal személyes mozgásszabadságában korlátozták őt, ezért kihívta a rendőröket, akik felvették az adatokat. A Fidesz esztergomi szervezete szerint Tétényi hecckampánya keretében arcátlanul lopással vádolta meg elődjét. Ilyen hangulatban kezdődik kedden a képviselő-testület ülése.

A helyhatósági választások után Esztergomban kialakult helyzet az önkormányzatiság számos baját indulatok közepette, látványosan hozta felszínre. Tisztázatlanok a hatáskörök, bizonyos közigazgatási szituációkra nincsenek szabatos jogi válaszok. Az esztergomi példa azt bizonyítja, hogy a megválasztott polgármesterek mozgástere szűk, a testület lépten-nyomon felülbírálhatja.

Jellemző, hogy Esztergomban legutóbb fél órát vitatkoztak arról: a polgármester joga-e a testületi ülés időpontjának a megállapítása, vagy pedig a képviselők minden egyes alkalommal maguk dönthetnek a dátumokról.

Tétényi október 26-ra már a meghívókat is kiküldte, a Fidesz-frakció azonban október 28-ra akarta módosítani az ülés időpontját.

Hogyan lesz egyetértés Esztergomban, ha még ebben a kérdésben sem tudnak közös nevezőre jutni a képviselők a polgármesterrel?

Kivetítő a Széchenyi téren – sokan figyelték a viharos képviselő-testületi ülést
Kivetítő a Széchenyi téren – sokan figyelték a viharos képviselő-testületi ülést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.