Polt Péterről is egyeztet Schmitt a pártokkal?

Ma délelőtt külön-külön egyeztet a köztársasági elnök a parlamenti frakcióvezetőkkel a Sándor-palotában az alkotmányról, a jövő évi költségvetésről és az ügyészséggel kapcsolatos kérdésekről. Elképzelhető, hogy szóba kerül a legfőbb ügyész jelölése is, mivel Kovács Tamásnak december 13-án lejár a mandátuma.

Lázár János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Mesterházy Attila (MSZP) és Schiffer András (LMP) eleget tesz a meghívásnak, a Jobbik viszont más időpontot szeretne. „Úgy gondoltuk, hogy ilyen szintű meghívásnak a pártelnök tegyen eleget, de Vona Gábor az Egyesült Államokban van” – nyilatkozta lapunknak Balczó Zoltán, hozzátéve: ha az elnöki hivatal nem tud külön időpontot adni, akkor ő képviseli a Jobbikot ma az egyeztetésen.

Az új alkotmány kapcsán a Fidesz és a KDNP részéről – Harrach Péter frakcióvezető, illetve Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság alelnöke – már kinyilvánították: garantálnák a határon túliak szavazati jogát. A preambuluma pedig tartalmazzon utalást a Szent Koronára, illetve a kereszténységre. Megerősítenék a család intézményét, alkotmányban rögzítenék: a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője munkatársunknak azt mondta: azt az álláspontot képviseli a köztársasági elnöknél, hogy az új magyar alkotmány legyen mentes a szakrális, a világnézeti semlegességet sértő elemektől.

Az LMP szerint sem magában az új alkotmányban, sem annak preambulumában nem szerepelhet olyan rész, mely „egy hitvilágnak, egy ideológiai közösségnek a lenyomata”. Arra kérik a köztársasági elnököt is, hogy tartózkodjon az olyan megnyilvánulásoktól, melyek esetleg nem felelnek meg az állam világnézeti semlegességi elveinek. (Schmitt Pál is szorgalmazza, hogy az új alkotmányban legyen utalás a kereszténységre – A szerk.)

Schiffer András üdvözölte, hogy Schmitt Pál egy lapinterjúban – a miniszterelnök véleményével szemben – úgy vélte: a köztársasági elnök nem része a végrehajtó hatalomnak.

Ha a Sándor-palotában ma napirendre kerül az új legfőbb ügyész jelölésének a kérdése, a posztra Polt Péternek van a legnagyobb esélye – mondta lapunknak több fideszes forrás. De hozzátették: vannak más nevek is, például Belovics Ervin, Kovács Tamás legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese is szóba kerülhet, „ha teljesen politikasemleges személyt szeretnének”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.