Darázsfészek a nyugdíj

Minden jel arra mutat, hogy a magánnyugdíjpénztárak ügyében a kormány darázsfészekbe nyúlt, és szembemegy a közvéleménnyel. A kabinet ma a parlamentben meg akarja teremteni a törvényi lehetőségét annak, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok befizetéseit 14 hónapra az állam használja.

Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja tegnap azt nyilatkozta: „visszaadjuk az embereknek a nyugdíjpénztár-választás szabadságát”. A lapunk számára a múlt héten készített közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 55 százaléka egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy az Orbán-kormány megszüntesse a befizetések átutalását, és mindössze 13 százalék támogatja teljes mértékben az intézkedést.

Közben az MSZP ügydöntő népszavazást kezdeményez a tagdíjátutalás felfüggesztése miatt – jelentette be pénteken Mesterházy Attila, a párt elnöke. Kérdéseik kiterjednek a magánnyugdíjpénztár egész rendszerére, amelyet fenyegetve látnak. Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP kérdései átmennek-e az OVB szűrőjén. Elemzők szerint a kulcskérdés megint csak az lesz, mint annak idején, 2008-ban, a Fidesz 300 forintos vizitdíjjal kapcsolatos, úgynevezett szociális népszavazási kezdeményezései kapcsán: érintik-e a költségvetést a feltett kérdések?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.