Mégsem omlik le a sérült gátfal?

Napok óta nem mozdult meg az ajkai timföldgyár tízes zagykazettájának északi fala, így elképzelhető, hogy mégsem omlik le a sérült gát. Kolontáron leállt a házak bontása, Devecseren felmérték a károsultak lakhatási igényeit.

Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos tegnap Budapesten bemutatta azokat a terveket, amelyek alapján a vörös iszap sújtotta Kolontáron és Devecseren felépülhetnek az ingatlanaikat elveszítő lakosok új házai. Ezekbe az épületekbe azok a károsultak költözhetnek majd be, akik úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is a településükön akarnak élni. A kormány a jövő héten dönt a két lakópark finanszírozásáról, utána azonnal megkezdődhet a kivitelezés.

Bakondi bejelentette: Kolontáron – ahol az iszapkatasztrófa kilenc halálos áldozata lakott – egy emlékhelyet, Devecser elárasztott részén pedig egy emlékparkot alakítanak ki. Kolontáron átmenetileg leálltak a bontással. A Torna-patak hídja és a nemrég megépült új védőgát közötti kilenc házból már csak egy áll: az utolsó épület eldózerolása azért késik, mert ennek a háznak a tulajdonosa az a hetvenes éveiben járó, idős férfi, akit a győri kórházban ápolnak életveszélyes égési sérülésekkel, így eddig a hatóságok nem kérhettek tőle tulajdonosi hozzájárulást a bontáshoz.

A Torna-patak hídján túli területen a bontásra kijelölt 23 házból eddig csak kettőt dózeroltak el. A bontási engedélyek kiadása itt azért késik, mivel igazságügyi szakértők járják az elöntött házakat, hogy felmérjék, milyen értéket képviselhettek az egyes ingatlanok a tragédiát megelőzően.

Devecseren eddig 261 család – a károsultak döntő többsége –nyilatkozott arról, hogy miként képzeli el az újrakezdést – tudtuk meg Bakos György katasztrófavédelmi szóvivőtől. E szerint csupán hetvenen jelezték, hogy végleg elköltöznének a városból – többségük a környékbeli települések valamelyikén szeretne letelepedni olyan értékű ingatlanban, amit az iszapár elpusztított.

Szintén hetvenen úgy nyilatkoztak, hogy az állami építésű, új devecseri lakásokba költöznének, míg 51 család az elöntött háza helyett a város más részén lévő használt ingatlant is elfogadna. Huszonhárman azt kérték, hogy szakértők által megállapítandó értékkülönbözet megfizetésével a korábbinál drágább ingatlant vásárolhassanak akár a városban, akár más településen.

Komoly fejtörést okoz, hogy 47 család kizárólag pénzt fogadna el tönkrement házáért cserébe, márpedig Bakondi György korábban azt mondta: az állam pénzbeli támogatást nem ad, ingatlan formájában nyújt segítséget a károsultaknak.

Devecseren még nincs döntés arról, hogy hány házat kell eldózerolni. Toldi Tamás polgármester szerint az elöntött 280 ház legalább fele kerülhet elbontásra. A végső döntés előtt statikusokon és környezetvédelmi szakembereken kívül várostervező mérnökök állásfoglalását is ki kell kérni arról: elbonthatók-e nagy számban a lakóházak úgy, hogy körülöttük foltokban maradnának meg épületek, vagy városképi szempontból csak az összes ház eldózerolása fogadható el?

A volt tiszti lakótelepen egykori honvédségi lakásokat adtak át hat rászoruló devecseri családnak. Nagy Anna kormányszóvivő a helyszínen azt mondta: az elmúlt napokban nem keletkeztek újabb repedések az ajkai timföldgyár tízes zagytározójának északi gátfalán, így van esély arra, hogy a sérült gátfal mégsem omlik majd le.

Bakondi György bemutatta az új házak terveit
Bakondi György bemutatta az új házak terveit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.